Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Dünyanın en tehlikeli örümcekleri FOTO GALERİ

Korku filmlerinden hatırladığınız tüylü tarantula insanları oldukça korkutmuştur. Ancak gerçekte oldukça yavaş hareket eden tarantulanın bir ısırığı bölgesel acıyı yol açsa da, aşırı derecede alerjiniz yoksa tarantula sizi öldürmez.

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, bilinen yaklaşık 40 bin örümcek türünden sadece çok küçük bir bölümü insanlarda büyük bir ağrıya neden olabilir. Gerçekte tüm zehirli örümceklerin ölüm oranı yüzde 10’un altında kalıyor. Fakat bu zehirlerin bazısı doku jenerasyonuna, hücre ölümüne, bulantıya ve diğer hoş olmayan yan etkilere yol açabiliyor. Örümceklerin hepsi zehir salgılamıyor, bazıları uyarı amaçlı zehir vermeden ısırıyorlar.

2 ölümcül örümcek:

Amerika’da insanlar Kahverengi Keşiş (brown recluse) ve Kara Dul (Black Widow) isimli örümceklerin zehirli dişinden korkuyor. Kahverengi Keşiş’in bir ısırığı oldukça çirkin ve ülsere dönüşebilecek açık bir yaraya yol açıyor. Eğer pansuman yapılmazsa ve bir doktor kontrolü olmazsa, bu ısırıklar enfeksiyon kapabilir ve doku nekrozu oluşabilir. Bu örümceği başının arkasındaki keman şeklindeki çizgiden tanıyabilirsiniz. İstatistiksel olarak, Kara Dul ise insanlar için daha büyük tehdit oluşturuyor. Doktorlar bu örümceğin sokmasına karşı antitoksini keşfetmeden önce ölüm oranı yüzde 5 civarındaydı.

Burada dünyanın en ölümcül örümceği hangisi sorusuna kesin bir yanıt olmamasına rağmen, uzmanlar en zehirli örümcekler listesinin başında Sydney Funnel-web spider ya da diğer adıyla Atrax robustus’un bulunduğunu söylüyorlar. Bu türün insanları çok fazla ısırdığı ve tüm türler arasında bu örümceklerin yol açtığı ölümlerin de fazla olduğu belirtiliyor. Bu örümceğin dişleri parmağınıza ya da ayak tırnağınıza girerse, Funnel-web örümceği bir insanı 15 dakika içinde öldürebilir.

Özellikle sonbahar ve yaz aylarında ortaya çıkan örümcek için antitoksin 1980 yılında keşfedildi. Davranış bakımından bu örümcek Kara Dul ve Kahverengi Keşiş örümceğinden çok daha tehlikeli. Çünkü bu örümcekler korktuklarında daha saldırgan oluyorlar. Erkek Funnel-web örümceği dişisinden çok daha zararlıdır.

En ölümcül olan diğer örümcek ise Brezilya Gezgin Örümceği’dir. Bu örümcek kurbanın vücuduna 1-2 miligram zehir salgılıyor. Bu örümceği de boynundaki kırmızı tüylerinden tanıyabilirsiniz. Funnel-web gibi saldırgan eğilimlidir ve avcı örümcek olarak bilinir. Bu örümceğin ısırıkları Güney Amerika’da örümceklere bağlı hastanede yatışların yarısını oluşturuyor.

Bu nedenle tavan arası, bodrum veya garaj gibi yerlerde çalışıyorsanız ya da buralara girecekseniz dikkatli olmalısınız. Örümcekler genellikle saldırmak istemezler, fakat gerektiğinde kendilerini savunmak amacıyla saldırırlar.

Zaman Online

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]