Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna yumurtasının dünyadaki rakibi Türk yumurtası

Türkiye’de yumurtada kapasitelerin artmasına bağlı olarak üretimin hızla artması nedeniyle iç pazarda ürün fazlasının oluştuğu, ürünün değerlendirilebilmesi için ihracatın zorunlu hale geldiği belirtildi.

Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yumurtada bir kaç yıldır devam eden ihracat ve artan iç piyasa tüketimi nedeniyle işletmelerin kapasitelerini artırdığını, geçen yıl 11.3 milyar adet olan üretimin 2010’da 14 milyar adede ulaştığını söyledi.

Bunun fiyatlara da yansıdığını, geçen yıl ortalama 16-17 kuruş seviyesindeki fiyatların en yüksek olması gereken bugünlerde 12-13 kuruşa gerilediğini dile getiren Pala, bu düşüşün devam edeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Sektörün önceki yıllarda ihracatını hızla artırdığını, özellikle Irak’a büyük miktarda ihracat yapıldığını ifade eden Pala, şöyle konuştu:

”Irak pazarına Ukrayna’nın da girmesiyle ihracatta bir miktar gerileme yaşamıştık. Geçen yıl toplam 71 milyon ton ihracatla 100 milyon dolar gelir elde etmiştik. Bu yıl ise 9 ayda 88 milyon ton ihracatla 98 milyon dolar gelir elde ettik. Yıl sonunda 150 milyon doları bulabileceğimizi tahmin ediyorum.

Üretimin artmasıyla ihracata bağımlı hale geldik. İhracat fiyatlarını da düşürdük. 360 yumurtadan oluşan bir kutu yumurtanın ihracat fiyatı geçen yıl 42 dolara kadar çıkmıştı. Ortalama 30 dolar olan fiyatlar şu anda 28 dolara geriledi. Ancak Temmuz-Ağustos aylarında alıcıların kaybedilmemesi ve ürünün değerlendirilmesi için 13 dolara dahi ihracat yapmak zorunda kaldık. Kurlar dikkate alındığında bu fiyatın maliyetlerin çok altında olduğu görülecektir. Buna rağmen ihracat yapmaya mecburuz.”

Pala, Türkiye’de bin 300 işletmede yumurta üretimi yapıldığını, 1 milyonun üzerindeki kapasiteye sahip 12-13 firmanın bulunduğunu, yumurtanın fiyatı ve ihracatındaki değişimlerin büyük bir nüfusu etkilediğini kaydetti.

İhracattaki artışla devlet desteğinin de düşürüldüğünü, bunun sıkıntıyı artırdığını dile getiren Pala, teşviğin gelmemesi halinde ihracatta Ukrayna ve Brezilya gibi ülkelerle mücadele edemeyeceklerini ifade etti.

-ZORLUKLARA RAĞMEN IRAK’A İHRACAT-

Pala, yumurtada en büyük pazar olan Irak’a zorluklara rağmen ihracat yapabildiklerini söyledi. Kuzey Irak tarafından ürünlerin gümrükte bekletildiğini, vergiler konduğunu ifade eden Pala, tavuk ve yumurta ürünlerinin bu nedenle Suriye üzerinden Irak’a gönderildiğini bildirdi.

Bu engellemelerin nedeninin henüz anlayamadıklarını, Barzani’ye yakın yatırımcıların bu alanda yaptıkları yatırımların bu konuda etkili olduğu yönünde iddialar bulunduğunu dile getiren Pala, Suriye üzerinden mal girişinde sorun olmaması nedeniyle bu engellemelerin pek bir anlamının bulunmadığını kaydetti.

İhracatta yeni pazarlar yaratmak istediklerini bildiren Pala, BAE ve Katar’a ihracat için çalıştıklarını, ancak nakliye sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Pala, BAE’nin ürünlerin geçiş yolu üzerindeki Suriye’de son 2 yılda Kuş Gribi vakası görülmesi nedeniyle Türkiye’den gelen ürünlere sorun çıkardığını ifade etti.

İhracat fiyatların düşmesiyle Ukrayna ve Brezilya’ya karşı rekabet gücü elde ettiklerini sözlerine ekleyen Pala, 2011’da farklı pazarlara yaptıkları ihracatı artıracaklarını belirtti.

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]