Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Şirket

Samsunlu kardeşler, Ukrayna’ya filtre satmaya hazırlanıyor

Genç girişimcilerden Osman Öğüten, Kocaeli Üniversitesi Gölcük Biyolojik Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Bölümü, kardeşi Hasan Öğüten ise aynı yüksek okulun kalıpçılık bölümü mezunu.

Samsun’da otomotiv ve kalıpçılık bölümü mezunu iki kardeş, kurdukları filtre atölyesinde dünya markalarına ürün pazarlıyor. İtalyan, Alman ve Çin malı ürünlerle rekabet eden genç iş adamlarının ürettiği 60 çeşit hava ve toz filitreleri, Mercedes, Man, Volvo, Scania, Daf gibi büyük ticari araç grubu, Cat, Komatsu, Mitsubishi gibi iş makinesi, kaya delici ve toz toplama sistemlerinde kullanılıyor.

Yeni ürünler ise çimento sektöründe faaliyet gösteren Ülker, Oyak Beton, Eti, Akçansa gibi firmaların tesislerindeki sistemlerine takıldı. MC Plastik Kalıp Makine ve Filitre Sanayi, gelecek yıl da enerji santrallerine ve hastanelere havalandırma sistemleri pazarlayacak.

Genç girişimcilerden Osman Öğüten, Kocaeli Üniversitesi Gölcük Biyolojik Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Bölümü, kardeşi Hasan Öğüten ise aynı yüksek okulun kalıpçılık bölümü mezunu. Bilgisayarlı teknik oto ressamlığı eğitimi de alan Öğüten Kardeşler, stajlarını ise Türkiye’de üretime başlanan Mercedes Travego modeli otobüsün üretim departmanında yaptı. Goodyear, Petlas’ın ve Formula 1 yarış arabalarının lastik,yanak ve desen kalıplarını çizen genç girişimciler, Birissa lastiklerinin yanak ve desen kalıpları gibi parçaların üretiminde bulundu. 2007’de Samsun’a dönen Osman-Hasan Öğüten, Gazi Üniversitesi’nde bir öğretim görevlisinin tavsiyesiyle filtre imalatı sektörüne girdi. İki kardeş, şimdi Samsun OSB’de 700 metrekarelik alanda çimento, otomotiv, doğal gaz, gıda, sağlık, enerji sektörlerine filitre üretiyor.

Kalite belgelerini alan genç girişimcilerin kapısını aşındıran Dünya markası firmalar, üretime ise destek veriyor. Firma, başta İtalya, İran ve Irak olmak üzere bir çok ülkeye filitre ihraç ediyor. Filitre üretimleri hakkında bilgi veren MC Plastik Kalıp Makine ve Filitre Sanayi A.Ş Genel Müdürü Osman Öğüten, imalata sektördeki köklü firmaların yapmadıklarını yaparak başladıklarını söyledi. Öğüten, “İş makinesi gruplarının hidrolik filitrelerini imalat ediyoruz. Profesyonel anlamda adım atıyoruz. İstediğimiz tasarımı yapıyor kalıbını çıkarıp orjinalden farksız olarak üretiyoruz. Tabi tutulduğumuz testlerin hepsini geçtik. 50’ye yakın firmayla çalışıyoruz. Bugüne kadar da hiçbir malımız iade gelmedi.” dedi.

İşadamı Öğüten, Rusya, Gürcistan, Ukrayna ve Moskova bağlantılı yedek parça firmaları yaptıkları görüşmeler neticesinde birkaç ay içinde bu ülkelere de ihracata başlayacaklarını bilgisini verdi. 2012’de enerji santrallerine, hastanelere, doğal gaz sektörüne filitre pazarlayacaklarını, deneme üretimleri ve testlerini yaptıklarını, bunun haricinde gemi ve yatların hava filitreleri sektörüyle ile ilgili talepleri karşılamaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Firmanın imalatından sorumlu İşadamı Hasan Öğüten ise kalite konusunda kendilerini kanıtladıklarını kaydetti. Filitre üretimine ‘Avrupalı yapmış, biz niye yapmayalım’ felsefesiyle başladıklarını hatırlatan Öğüten, “Özel ürünlere yöneliyoruz. Kazandığımızı da yatırıma dönüştürüyoruz. Çok kısıtlı sermaye ile başladık. Sürekli üzerine ekledik. Kendi makinelerimizi de kendimiz yapıyoruz. Yaptığımız makineleri otomasyona çeviriyoruz. Hedef marka olabilmek. Bizim ülke olarak ilerlememiz için 100 kişiden 70’inin girişimci olması lazım. Bütün ülkeleri zengin etmişiz ama biz zenginleşemiyoruz. Üretimle paramızın dışarı gitmesini engellemeliyiz. Bu mantıkla üretiyoruz. Girişimcilere güvenilmesini ve destek verilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]