Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

BM raporuna göre: Ukrayna’daki yaşam süresi Afrika ülkeleri ile aynı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) son İnsani Gelişim Endeksi raporuna göre; ortalama yaşam süresi 68 olan Ukrayna ile Afrika ülkeleri ile aynı kategoride yer aldı.

BM’nin raporunda, beklenen ortalama yaşam süresinin en kısa olduğu 10 ülkeden biri olarak Ukrayna gösterildi. BM uzmanlarına göre, bugün Ukrayna’da beklenen yaşam süresi 1970’ler seviyesine kadar geriledi. Bu sıralamada ilk 10’da, Afrika ve Güney Sahra ülkelerinin yanı sıra, Ukrayna, Rusya ve Belarus yer alıyor.

Ukrayna, Rusya ve Belarus’ta yaşam süresinin kısalığının özellikle erkekler için geçerli olduğu belirtilen raporda, bunun nedenleri olarak ise, alkolizm, piyasa ekonomisine geçişin getirdiği stresli yaşam, yüksek enflasyon, işsizlik ve halkın gelecek kaygısı gösterildi.

Ortalama yaşam süresi, sağlık ve eğitim hizmetleri, bilgi düzeyi gibi kriterlerin değerlendirildiği, İnsani Gelişim Endeksi’nde, Ukrayna 169 ülke arasında 67’nci, Türkiye 83’üncü sırada yer aldı.

Raporda, ülkeler çok yüksek, yüksek, orta ve düşük insani gelişmenin görüldüğü ülkeler olarak gruplara ayrıldı. Ukrayna ve Türkiye, yüksek insani gelişme gösteren ülkeler sınıfına girdi.

Eski Sovyet ülkeleri içinde yalnızca Estonya (34’üncü sırada) çok yüksek insani gelişme gösteren ülkeler kategorisine girmeyi başardı. Ukrayna ile birlikte ikinci kategoride yer alan diğer eski Sovyet ülkeleri ise; Litvanya (44.), Letonya (48.), Belarus (61.), Rusya (65.), Kazakistan (66.), Azerbaycan (67.), Gürcistan (74.) ve Ermenistan (76.) oldu.

Yunus Erdoğdu – Kiev – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]