Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Gazprom – Naftogaz ortaklığı durumunda Ukraynalılar bin metreküpü 60 dolardan doğalgaz tüketebilecek

Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom, her kış artan borçlar nedeniyle vanasını kesmekle tehdit ettiği Ukrayna’ya bu yıl sürpriz yapmaya hazırlanıyor. Gazprom CEO’su Aleksey Miller, Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz’la ortaklık kurmaları halinde, Ukrayna halkının da Rusya halkı gibi bin metreküpü 60 dolardan doğalgaz tüketebileceklerini açıkladı. Şu anda Ukrayna halkı bin metreküp için 90 – 375 dolar arasında farklı rakamlar ödüyor.

Vesti TV’ye özel değerlendirmede bulunan Miller, “Gazprom’un hedefi Ukrayna enerji şirketi Naftogaz’la ortaklık kurmak. Bu durumda Ukrayna halkı da Rusya halkı ile aynı fiyattan doğalgaz alımı yapacak. Rusya’da şu an halk sabit bin metreküp için 60 dolar ödüyor” dedi.

1 Ağustos’dan itibaren tüketiciler için yüzde 50 zam yapan Ukrayna hükümeti, Ağustos 2011’den sonrası için de ek yüzde 50 daha zam yapmayı planlıyor. Enerji fiyatlarında yaşanan artışların temelinde ekonomik kriz ve sonrasında hükümetin İMF’den 15,15 milyar dolar kredi talep etmesi yatıyor.

Gazprom CEO’su Miller, iki ülke enerji şirketlerinin ortaklık kurmalarını önerirken, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in Ukrayna şirketinin Rus şirketine dahil olması düşüncesi muhalefetin sert eleştirilerine neden olmuştu. İki ülke enerji şirketleri arasında muhtemel işbirliğini görüşmek üzere Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Boyko başkanlığındaki heyet, Moskova’da görüşmelere başladı. Basına bilgi veren Boyko, “İşbirliğinin geliştirilmesi için birçok alternatif üzerinde çalışıyoruz. Burada anahtar konu bulunacak çözümün iki ülke enerji şirketleri ve tüketicilerinin yararına olması” diye konuştu.

Nisan ayında Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in doğu Ukrayna Harkov bölgesinde imzaladıkları anlaşmaya göre, Rusya gelecek yıldan itibaren bin metreküp doğalgaz için yüzde 30 indirim yapacak.

Ukrayna’da Şubat ayında gerçekleşen seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç iki ülke ilişkilerini devrim öncesi döneme taşıdı. Sivastopol kentinde bulunan ve 2017’de süresi dolacak Rus üssüne ek 25 yıl daha süre veren Yanukoviç, Rusya’dan da doğalgazda yüzde 30’luk indirim almayı başarmıştı. On yıllık anlaşmaya göre, Rusya’nın Ukrayna’ya toplam 40 milyar dolarlık bir indirim yaptığı iddia edilmişti.

FARUK AKKAN MOSKOVA CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]