Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye’deki refarandum için Gümrük kapılarında oy verme işlemi 3 Ağustos’ta başladı

5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un halkoyuna sunulmasına ilişkin süreç işliyor.

Gümrük kapılarında oy verme işlemi, 3 Ağustos 2010 Salı günü başladı. Oy verme işlemleri halk oylamasının yapılacağı 12 Eylül 2010 Pazar günü saat 17.00’de sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), halk oylamasına ilişkin olarak yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin gümrük kapılarında oy kullanmalarına ilişkin ilke ve esasları daha önce belirlemişti.

Bu ilke ve esaslar çerçevesinde, gümrük kapılarında oy verme işlemi, 3 Ağustos 2010 Salı günü, YSK’nın o çevre için tespit edeceği saatte başladı ve 12 Eylül 2010 Pazar günü, yine YSK’nın o çevre için belirleyeceği halk oylamasının bitiş saatine kadar devam edecek.

-SADECE PASAPORTLA OY KULLANILABİLECEK-

Gümrük kapılarında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, ”Sadece pasaportlarıyla” ve ”Sadece gümrükten giriş-çıkış yaparken” oy kullanabiliyor.

Vatandaşlar, Gürbulak, Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Esendere, Cilvegözü, Yayladağı, Dilucu, Dereköy, Öncüpınar, Nusaybin, Akçakale, Habur karayolları ile Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Gaziantep, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Bodrum, Dalaman havalimanları ve Taşucu Deniz Limanı gümrük kapılarında, tatil günleri dahil, 24 saat süreyle oy verebilecek.

Oy verme işlemlerinde görev almak üzere, Doğubeyazıt ve Hopa, Lalapaşa, Yüksekova, Reyhanlı, Yayladağı, Aralık, Kırklareli Merkez, Kilis Merkez, Nusaybin, Akçakale, Seyhan, Oğuzeli, Kocasinan, Milas, Dalaman ve Silifke’de birer, Silopi, İpsala, Muratpaşa, Pendik, Gaziemir’de ikişer, Çubuk, Bakırköy ve Edirne Merkez’de üçer, Bakırköy’de beş gümrük kapısı ilçe seçim kurulu oluşturuldu.

Oy verme süresince oy kullanacak seçmen sayısına göre, sayım ve döküm işlemlerini kolaylaştırmak üzere gerektiğinde bu kapılarda YSK kararı ile yeni gümrük kapısı ilçe seçim kurulları oluşturulabilecek.

-BEYAZ ”EVET”, KAHVERENGİ ”HAYIR”-

Gümrük kapılarındaki oy vermede, ”Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkli oy zarfları ve beyaz renk üzerinde ”Evet”, kahverengi renk üzerinde ”Hayır” ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile ”Evet” veya ”Tercih” mührü kullanılacak.

Gümrük kapısı ilçe seçim kurulları, oy vermenin düzenli yürütülmesini sağlamak için gerekli bütün önlemleri almak ve oy verme işlemlerini denetlemekle yetkili ve görevli olacak.

Gümrük kapılarında, Türkiye’de seçmen kütüğüne yazılı olmayan, yurt dışında 6 aydan fazla ikamet eden, oy verme günü olan 12 Eylül 2010 tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan, oy vereceği günde yurda giriş veya çıkış yapan, çifte vatandaş olup da Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ibraz eden Türk vatandaşları oy kullanabilecek. Oy verme isteminde bulunacaklar, pasaportlarını sandık kurulu başkanına gösterecek. Pasaporttan başka bir belgeyle oy kullanılamayacak.

-TAKVİME GÖRE SÜREÇ-

Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği takvime göre, bundan sonraki süreç şöyle işleyecek:

3 Ağustos Salı: Gümrük kapılarında oy verme işlemlerine başlandı.

11 Ağustos Çarşamba: Türkiye genelinde sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak, oluşumda görev alanlara bu husus bildirilecek.

Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zaman ve sırası tespit edilecek. TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler ile iktidar partisinin yapacakları konuşmaların yayın zaman ve sıralarının tayini amacıyla kura çekilecek.

12 Ağustos Perşembe: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımı tamamlanarak, plan dahilinde dağıtımına başlanacak.

16 Ağustos Pazartesi: İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek halk oylaması araç ve gereçlerini ihtiva eden malzeme torbaları hazırlanmaya başlanacak.

3 Eylül Cuma: Seçmen bilgi kağıtlarının (yurt içi) seçmenlere dağıtımı tamamlanacak, dağıtılamayanlar ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslim edilecek.

-PROPAGANDA DÖNEMİ VE YASAKLAR-

5 Eylül Pazar: Serbest propaganda dönemi ve buna ilişkin yasaklar ile radyo ve televizyon konuşmaları başlayacak.

6 Eylül Pazartesi: İlçe seçim kurulları başkanlıklarınca, halk oylamasında görev alacak sandık kurulu görevlilerine eğitim verilmesine başlanacak. Halk oylaması araç ve gereçlerini içeren malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek ve sandık kurulları göreve hazır hale getirilecek.

Herhangi bir nedenle dağıtılamadığı için ilçe seçim kurulu başkanlığına iade edilen seçmen bilgi kağıtlarının, oy verme gününde seçmenler tarafından istenildiğinde verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

7 Eylül Salı: Taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen kütükleri kesinleştirilecek.

11 Eylül Cumartesi: Propaganda dönemi saat 18.00’de sona erecek.

12 Eylül Pazar: Halk oylaması yapılacak ve seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]