Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

TİSK: Türkiye’nin ILO’nun kara listesine alındığı şeklindeki haber yanıltıcı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye’nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün kara listesine alındığı yönünde çıkan haberlerin yanıltıcı olduğunu duyurdu.

TİSK tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2-18 Haziran 2010 tarihleri arasında 99. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda, Türkiye’nin, temel sendikal hakları ihlal ettiği ve Türkiye’nin sözleşmelere uymadığı için ILO’nun ‘Aplikasyon Komitesi’nin gündeminde kara listeye alındığı yönünde basında yer alan haberlerin kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu belirtti.

Açıklamada, 99. Uluslararası Çalışma Konferansı’nın 25 ülkeden oluşan Aplikasyon Komitesi listesinde şu ülkelerin yer aldığı aktarıldı:

“Kamboçya (87 sayılı sözleşme), Orta Afrika Cumhuriyeti (188 sayılı sözleşme), Fas (182 sayılı sözleşme), Özbekistan (182 sayılı sözleşme), Rusya Federasyonu (111 sayılı sözleşme), Çek Cumhuriyeti (111 sayılı sözleşme), Ukrayna (95 sayılı sözleşme), Beyaz Rusya (87 sayılı sözleşme), Burundi (182 sayılı sözleşme), Kanada (87 sayılı sözleşme), Kosta Rica (98 sayılı sözleşme), Mısır (87 sayılı sözleşme), Gürcistan (98 sayılı sözleşme), Guatemala (87 sayılı sözleşme), Hindistan (100 sayılı sözleşme), İran (111 sayılı sözleşme), Moritanya (129 sayılı sözleşme), Meksika (155 sayılı sözleşme), Myanmar (87 ve 29 sayılı sözleşmeler), Peru (169 sayılı sözleşme), Sudan (29 sayılı sözleşme), Svaziland (87 sayılı sözleşme), Tayland (122 sayılı sözleşme), Türkiye (87 sayılı sözleşme) ve Venezuela (87 sayılı sözleşme)”

Türkiye’nin, söz konusu liste kapsamında görüşülmesinin, Türk kamuoyuna, Türkiye’nin ‘kara liste’ye alındığı şeklinde yanlış yorumlarla aktarıldığı ifade edilen açıklamada, söz konusu listenin ‘kara liste’ olarak yansıtılmasının hatalı bir yönlendirme olduğuna değinildi.

Açıklamada, kara liste ya da özel paragraf olarak adlandırılan uygulamaya, ancak Aplikasyon Komitesi tarafından, ilgili ülkenin ILO Sözleşmesine aykırı davrandığı sonucuna varılması halinde başvurulduğu, bu uygulamanın da uluslararası camiada ciddi müeyyideleri bulunduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, ayrıca, bu yıl, Aplikasyon Komitesi’nde özel paragraf ya da kara listeye alınan ülkelerin Orta Afrika Cumhuriyeti, Svaziland ile Myanmar olduğu kaydedildi. Açıklama, şöyle devam etti:

“Aplikasyon Komitesi gündemine alınarak görüşülen bu ülke vakalarının içinde yer almasına rağmen ülkemiz, 87 sayılı ILO Sözleşmesi’nin uygulanması açısından söylenenin aksine ‘kara listeye’ alınmamıştır. ILO Aplikasyon Komitesi, Türk Hükümeti’nden, çalışma hayatını düzenleyen 2821, 2822 ve 4688 sayılı yasalara ilişkin yürütülen değişiklik çalışmalarını bir eylem planına bağlamasını talep etmiştir. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu olarak, konuya ilişkin kamuoyunu yanıltıcı bilgilendirmelerin ülkemiz çalışma hayatına herhangi bir katkısının olmayacağını belirtmek isteriz.”

 

EBUBEKİR ATMACA-EKONOMİ-ANKARA

 


Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]