Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Mehter takımı Moskova’yı inletti

Kremlin Müzesi’nde ‘Osmanlı Sultanları Hazineleri Sergisi’nin açılışı için Moskova’ya gelen mehter takımı Gorki Park’ta Kalinka, Ceddin Dede ve Hücum Marşı ile izleyenleri coşturdu.

 

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın Topkapı Sarayı Müzesi ve Kremlin Sarayı Müzesi iş birliği ile gerçekleşen sergide Osmanlı Sultanları’na ait eserler ilk kez Kremlin’de sanatseverlerle buluşuyor.

25 Mayıs-15 Ağustos 2010 tarihleri arasında Kremlin Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak sergi Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Rusya Federasyonu Kültür Bakanı Yardımcısı Aleksander Busigin ve diğer yetkililerin katılımı ile gerçekleşecek. Sergi açılışına Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Başkanlığı’na bağlı Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Mehteran Bölüğü de destek veriyor. Gorki parkta halkla buluşan mehter takımı, sergi açılışı öncesi Kremlin Katedral Meydanı’nda da bir gösteri sunacak.

Devlet Bakanı Yazıcı sergi çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında üç imparatorluğa başkentlik yapmış ve üç semavi dinin önemli eserlerini barındıran İstanbul’un Moskova ile paralel tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olduğunu söyledi. Dünya siyasi tarihinde Topkapı ve Kremlin’in önemli siyasi kararların alındığı merkezler olarak hatırlandığını kaydeden Yazıcı, “Kremlin sarayından 100 kadar eser 12 Mart’tan bu yana Topkapı Sarayı’nda sergileniyor. Aynı program çerçevesinde Topkapı’dan da 106 eser Kremlin Sarayı’na getirildi. Karşılıklı olarak ilk kez böyle bir program gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Kuzey komşumuz Rusya ile siyasi, ekonomik ve kültürel alanda ilişkilerde önemli bir ivme kazanıldığını, diğer dünya ülkelerinin bu gelişmeyi hayranlıkla izlediğini kaydeden Bakan, “Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Türkiye ziyaretinde önemli anlaşmalara imza atıldı. Kültürel alandaki etkinlikler ilişkilerimizi daha güvenli alanlara taşıyacak. Siyasi ve kültürel alandaki ilişkilerin yanı sıra ticari ilişkilerimiz de büyük önem taşıyor. Rusya dış ticaretimizde birinci sırada yer alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ’NDE BASKETBOL KARŞILAŞMASI

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti programı çerçevesinde bir dizi program organize edildiğine işaret eden Devlet Bakanı Yazıcı, 3,3 milyar TL değerinde 3 bin projenin gündeme geldiğini, ancak bunlardan 600’ünün desteklenmesine karar verildiğini söyledi. Projelerinin yüzde 60’ının kentsel dönüşüm ve kültür varlıklarının korunması ile ilgili olduğuna değinen Bakan, “Ayosofya Müzesi’nin restorasyonu bu çalışmalar çerçevesinde gerçekleşiyor. Haftalık organizasyonlar düzenleniyor… Eğitim, kültür ve sanat alanında bir dizi program yapılıyor.” şeklinde konuştu.

Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet ya da Boğaziçi Köprüsü’nde ABD ve Asyalı ünlü iki basketbol takımının karşılaşması için hazırlık yaptıklarını kaydeden Yazıcı, 6 Eylül’de de U-2 grubunun İstanbul’da bir konser vereceğini belirtti. Bakan bu tür organizasyonların Türkiye ve İstanbul’un tanıtımına büyük katkısı olduğuna dikkat çekti.

VİZESİZ UYGULAMALAR KISA ZAMANDA BAŞLAYACAK

Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in Ankara ziyaretinde bir aya kadar süre için gerçekleşen ziyaretlerde vize uygulamasının kaldırılması ile ilgili anlaşmanın imzalandığını, uygulamaların da kısa sürede başlayacağını hatırlatan Yazıcı şu bilgileri verdi: “Yüklendiğimiz taahhütleri yerine getirmek için taraflar çalışmalarını sürdürüyor… Uluslar arası anlaşmaların yürürlüğe girebilmesi için iki ülke parlamentolarından onaylanması gerekiyor. Biz bu konuda çok hızlı hareket ediyoruz. Çok kısa zamanda meclisten geçirmeyi planlıyoruz. Rus dostlarımız de gerekli işlemleri en kısa zamanda tamamlarlar.”

MEHTERİ İZLEYENLER MEMNUN

Rusya’da üniversitede öğretim gören Hikmet Eser Kan Moskova’nın merkezinde mehter marşı dinlemenin muhteşem bir şey olduğunu, bunun ötesinde etkinlikler beklediğini söyledi. Gorki Park’ta gösteriyi ilgi ile izleyen gençler Pavel Rodiçev ve Olga İlagina da Cihan Haber Ajansı’na şu şekilde konuştu: “Koro çok harika. Özgün bir görünümleri var. Görsel açıdan da mükemmel. Burada dağıtılan bilgilendirme broşürlerini okuduk. Öğrendiğim kadarıyla bu eski Osmanlı İmparatorluğunun askeri bandosuydu. Çok ilginç. Demek ki o yıllarda Türkler bandonun verdiği hissiyatla savaşıyordu. Gördüğümde şaşırdım. Hemen yaklaştık, ve hoşumuza gitti. İlginç bir kültür. Yürü savaşa müzikle!”

FARUK AKKAN /YAŞAR NİYAZBAYEV

MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]