Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Washington-Moskova hattında Ukrayna gerginliği tırmanıyor

Almanya’nın Münih şehrinde gerçekleştirilen Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda Amerika ve Rusya arasında Ukrayna gerginliği yaşandı.

Konferansta konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkede üçüncü ayına giren sokak gösterilerini “demokrasi mücadelesi” olarak değerlendirdi. Rusyalı mevkidaşı Sergey Lavrov ise Batılı ülkeleri krize müdahale ederek “şiddeti tırmandırmakla” suçladı. Kerry, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa ülkelerinde “yolsuzluk” temelli, “yargı bağımsızlığının zayıflatılmasına” dayanan, “rahatsız edici” bir baskı yönelimi olduğunu belirtti. Bakan, yaşananlarla ilgili değerlendirmesini, “Bir kez daha vatandaşların tutkuları yolsuzluk altında, muhalefet ve farklı düşünenleri satın alarak boğmayı, medyayı satın almayı, sivil toplum kurumlarının haklarını ve yargı bağımsızlığını zayıflatmayı kullanan oligarşik çıkarlar altında eziliyor.” sözleriyle ifade etti.

Lavrov ise, “Neden önde gelen birçok Avrupalı politikacı kendi ülkelerinde yasaların çiğnenmesini sert bir şekilde hızla cezalandırırken Ukrayna’da bu gibi olayları cesaretlendiriyor?” diye sordu. Rus bakan, “Neden devlet binalarını işgal eden ve terk etmeyen kişilerin kınandığını duymuyoruz?” dedi.

Geçtiğimiz kasım ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, beklenenin aksine AB ile ekonomik işbirliği anlaşması imzalamak yerine Rusya’nın 15 milyar dolarlık ekonomik yardımını kabul etmişti. Yanukoviç’in Moskova’yla yakınlaşması, başta başkent Kiev olmak üzerwe AB ile ortaklığı destekleyen batı ve bazı kuzey şehirlerinde yüz binlerce kişinin katıldığı hükümet karşıtı gösterilere sebep olmuştu. Başbakan Mikola Azarov ve hükümetin istifası, protesto yasağı getiren kanunun iptali ve gözaltına alınan eylemciler için af yasası çıkarılması da ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizi çözmeye yetmedi.

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]