Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kuzey Akım, bir yıl gecikmeyle hayata geçiriliyor

Baltık Denizi’nin altından geçerek Rusya’dan Almanya’ya ulaşacak olan Kuzey Akım doğal gaz boru hattının inşaatı bir yıl gecikmeyle başlandı.

Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in ortak projesi olarak kabul edilen doğal gaz hattı uzmanlarca ekonomik bulunmuyor.

Bin 224 km uzunluğunda olması planlanan inşaat hattın ortası sayılan İsveç’in Gotland Adası önünden başladı. 2011 yılı kış sezonuna yetişmesi planlanan hat her biri 15 bin Euro değerindeki 200 bin borudan oluşacak. Hat için toplam masrafın 7,4 milyar Euro olması bekleniyor. Kuzey Akımı için 27 Avrupa bankası toplam 3,9 milyar Euro kredi verdi. Masrafların 3,1 milyarlık bölümü için Alman hükümeti kefil oldu.

Kuzey Akım’da Rus Gazprom’dan sonra en büyük ortaklar yüzde 15,5 ile Alman E.on Ruhrgas ve Wintershall. Söz konusu şirketler ayrıca Kuzey Akım’da taşınacak gazın çıkarıldığı sahaya da yüzde 25’er payla ortak. Alman Europipe şirketi de doğalgaz hattında kullanılacak boruları 1,2 milyar Euro karşılığında üretiyor. Kuzey Akım’ın kapasitesi yılda 55 milyar metreküp olacak. Bu miktar Almanya’nın yıllık doğalgaz ihtiyacının yarısını karşılıyor. Kuzey Akım’la Gazprom ise ilk defa alıcı ülkeye dolaysız olarak ulaşan bir boru hattına sahip olacak.

Rusya komşuları üzerinden geçen doğalgaz hatları yüzünden zaman zaman sorun yaşıyordu. Gazprom enerji fiyatlarının tavan yaptığı 2008 yılında alıcılara kendi şartlarını kabul ettirebiliyordu. Ekonomik krizle birlikte satışları yüzde on oranında gerileyen Gazprom müşteri kaybetmeye devam ediyor. Gazprom’un gazı uzun süreli anlaşmalarla sattığı, fiyatlarını petrol fiyatlarına bağladığı ve gazı sadece boru hatları üzerinden sattığı için alıcılar alternatif piyasalara yöneldi.

Katar ve Norveç’in Avrupa’daki gaz piyasasındaki payı ise artmaya devam ediyor. Rusya 2008 yılında Almanya’nın gaz ihtiyacının yüzde 37’sini karşılarken bu oran 2009’da yüzde 32’ye düştü.

Doğalgaz hattının bir yıl gecikmesi ise çevrecilerin itirazlarına bağlanıyor. Hat üzerinde bulunan Polonya ile Baltık ve İskandinav ülkeleri deniz tabanından geçecek hattın çevreye zararlı olduğunu iddia ediyordu. Gazprom ise 150 milyon Euro masraf yaparak çevre için tedbir aldı.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yaptığı bir çalışmaya göre Avrupa Birliği (AB) ülkeleri 2007 yılında 526 milyar metreküp doğal gaz kullandı. Bu miktarın 2030 yılında 619 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. 2007 yılında kullanılan doğal gazın yüzde 59’u ithalatla karşılanırken, bu payın 2030 yılında yüzde 83’e çıkması bekleniyor. Gazprom’un AB’de kullanılan doğal gazdaki payının ise aynı dönemde yüzde 26’den yüzde 33’e çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan uzmanlar Rusya’dan Avrupa’ya gelen boru hatlarının 200 milyar metreküp kapasitesi olduğunu ve hala bunun 150 milyarlık kısmının kullanıldığını belirtiyor. Kuzey Akım’la birlikte kapasitenin 255 milyara çıkacağı ve tümünün kullanılmasının mümkün olmadığı kaydediliyor. Rusya’yı yakından tanıyan uzmanlara göre ise Kuzey Akım Ukrayna üzerinde baskı oluşturmak için inşa ediliyor. Rusya’nın gerektiğinde Ukrayna’ya ve Ukrayna üzerinden Avrupa’ya giden gazı tamamen kesip Kuzey Akım üzerinden Avrupa’nın mağdur olmasını engelleyeceği vurgulanıyor.

AVUSTURYA DA, GÜNEY AKIM’A KATILIYOR

Bu arada Rusya’nın Ukrayna’yı devre dışı bırakmak için geliştirdiği ve yılsonunda inşasına başlayacağı Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı’na Avusturya’nın da katılacağı bildirildi. Rus İtar-Tass haber ajansı, Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko’nun yaptığı açıklamada, “Gerekli olan hükümetle rarası tüm anlaşmalar imzalanmış durumda ve Avusturya’nın katılımıyla ilgili nihai anlaşma bu ay içinde imzalanacak.” ifadesini kullandığını duyurdu. Karadeniz’in altından geçerek Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya ulaşması öngörülen Rus Gazprom ve İtalyan Eni şirketinin ortak projesi olan Güney Akım’ın 2015 yılında faaliyete geçmesi ve yılda 63 milyar metreküp gaz taşıması öngörülüyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]