Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Udaçnaya Ruka, Ukrayna’da otomobillerin bakım masraflarını açıkladı (ÖZEL)

Otomobil tercihinde yakıt gideri kadar aracın bakım maliyeti de önemli yer tutuyor. Ancak Batı ülkelerinde yaygın olan bakım masrafı ile ilgili veri Ukrayna da yok. Fakat iki büyük kiralama şirketinin 15 bin araçlık filolarına ait veriler ve Udaçnaya Ruka’nın bir yıllık verileri bu konuda tüketiciye de yol gösterici nitelikte ve değerine oranla bakım maliyeti en düşük otomobil Daewoo ile Audi. Aylık maliyeti en fazla olan araç ise Fiat oldu.

Önceden, Ukrayna pazarında ekonomik olmasına bakılmazken en yüksek beygirli araçlar satın alınıyordu. O yüzden şehir de çok sayıda jeep ve lüks arabalar görebilirsiniz. Simdi ise otomobil tercihinde ‘ekonomik olması’ Ukrayna’da listenin başında gelen konular arasında. Ancak bir otomobilin ekonomik olması sadece yakıt tüketimiyle ve sigorta maliyetleriyle sınırlı değil. Yıllık bakım masrafı ve arabaya alım satımda ödenen vergiler önemli bir kalem.

Özellikle ABD’de tüketicilere yönelik bu tür raporlar zaman zaman yayımlanıyor. Ne var ki Ukrayna’da bu konuda bir müşterinin başvurabileceği şeffaf bir çalışma bulunmuyor.

Sadece kiralama şirketleri kendileri için bu tarz çalışmaları hazırlıyor. Sektörün önde gelen iki kiralama şirketinin son verileri ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Örneğin, kiralama şirketindeki bir otomobilin 3 yıllık bakım masrafı fiyatının yüzde 9’unu bulurken, sigorta maliyetleri hesaba katıldığında bu oran yüzde 20’ye çıktı. Yılda ortalama 30-40 bin kilometre yol yapan 30 bin dolarlık bir araç modelinin 3 yıllık bakım maliyeti 5 bin dolar oldu.

Kiralama şirketleri ise öncelikle müşterinin talebine göre marka ve model belirliyor. Ama alternatifler arasında kendisi tarafından karşılanan bakım maliyetlerinin en makul olduğu otomobillere ağırlık veriyor. Yaklaşık 15 bin adede yakın filo aracının 2009 yılında gerçekleştirdiği bakım maliyet analizi belli oldu.

Buna göre Fiat, Ford, Volkswagen, Toyota, Renault, BMW, Opel, Volvo, Audi ve diğer markalardan oluşan araçların aylık periyodik ve mekanik bakım maliyetleri 50$ ile 150$ arasında değişiyor. Ortalama yaşı 22 ay ve ortalama değeri 15 bin $ olan 15 bin aracın ortalama aylık bakım maliyeti 70$ olurken, listede ‘diğer’ başlığı altında toplanan az sayıdaki otomobilin aylık bakım maliyeti 50$ ‘ye çıktı. Bu rakama en yakın maliyet 60$ ile Fiat, 70$ ile Volkswagen marka araçlar olurken bu filoda BMW 120$ ile en yüksek, Volvo 125$ ile ikinci en yüksek konumunda bulunuyor. Ancak bu incelemede aracın yıllık bakım maliyetinin fiyatının yüzde kaçına denk geldiği de büyük önem taşıyor. Bu durumda BMW, Audi’nin ardından bedelinin en azı oranında bakım maliyeti getiren ikinci marka oluyor. Bu filodaki 15 bin aracın yıllık bakım maliyeti ortalaması ise fiyat ortalamasının yüzde üçüne denk geliyor. Öte yandan yıllık bakım maliyetinin dörtte üçünü periyodik bakımlar, dörtte birini ise mekanik bakımlar oluşturuyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]