Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’nın yeni silah pazarı, NATO ülkeleri

Ukrayna’da silah ihracatında tekel olan, “UkrSpetsEksport” geçtiğimiz 2007 yılında satışlarını yüzde 20 oranında attırdıklarını, Rusya’nın silah alımını azaltmasına rağmen bu seviyeyi koruyacaklarını bildirdi.

Devletin askeri ve özel ürünlerini ihraç eden “UkrSpetsEksport” Şirketi Genel Müdürü Sergey Bondarçuk yaptığı açıklamada, 2007 yılındaki yüzde 20’lik artış oranında; Kenya, Çad ve Tayland gibi yeni pazarlara silah satmalarının büyük payı olduğunu kaydetti. Şirket silah satışında yakalanan yüzde 20’lik artış seviyesinin 2008 ve 2009 yılında da korumayı hedefliyor.

Bondarçuk, Rusya’nın, Ukrayna’dan silah ve yedek parçaları alımını her geçen gün düşürdüğü, Ukrayna silah sanayisinin geleceğinin NATO’ya bağlı olduğunu söyledi. NATO’nun büyük bir pazar olduğunu kaydeden Bondarçuk, NATO’ya üye ülkelerle yapılacak işbirliği sonucunda doğacak imkânların ülkesinin silah sanayisinin toparlayacağını söyledi.

Ayrıca Bondarçuk; “Askeri mühimmat üretim kapasitemizin tamamını kullanıyoruz. Bu kapasitenin üzerine çıkmak hâlihazırda zor görünüyor” dedi. Bondarçuk, Ukrayna’nın 2007 yılındaki silah satışı miktarına ilişkin bir rakam vermezken uzmanlar bunun yaklaşık olarak 700 milyon dolar olduğunu söylüyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün verilerine göre, Ukrayna 2001-2005 yılları arasında dünyada silah ihraç eden ülkeler sıralamasında yaklaşık 2 milyar Avro’luk satış miktarıyla da 6’ncı olmuştu.

Ukrayna’nın silah müşterilerinin başında; Rusya, Amerika, Fransa, Almanya, İngiltere, Çin, Pakistan, Hindistan, Cezayir ve Mısır gibi önemli devletler geliyor. Ukrayna’nın ihraç ettiği savaş teknolojileri arasında; askeri taşımacılıkta kullanılan özel yapım AN-74 ve AN-32 uçaklar, gaz türbinleri, uçak motorları, akıllı roket sistemleri, iletişim araçları, tamamen yerli yapım zırhlı araçlar ve radar sistemleri geliyor.

YUNUS ERDOĞDU – KİEV – CİHAN

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]