Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Ukrayna’da iktidar ve muhalefet meydanlara indi

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de iktidar ve muhalefet partileri meydanlara indi. İktidar partileri hükümetin devam etmesini isterken, Yuliya Timoşenko’nun Byut Bloku’nun önderliğindeki muhalefet partileriyse erken seçim ve meclisin feshedilmesi için sokağa döküldü. Siyaset uzmanları, 2004 yılında Kiev’de başlayarak Ukrayna geneline yayılan ve “Turuncu Devrim” olarak hafızalarda kalan olayların da benzer şekilde başladığını hatırlatıyor.

Kiev’de iktidar ve muhalefet mitinglerinde birbirlerine yakın mesafelerde eylem yapan karşı görüşlerdeki yüz binlerce insanın güvenliğini sadece bin 500 polis sağladı. Akşam geç saatlere kadar devam eden eylemlerde olumsuz bir olay yaşanmadı.

Gün boyunca ülke genelinden Kiev’e akın eden binlerce eylemci şehrin belli başlı merkezlerinde üzerlerinde parti flâması ve pankartlarla eylemlerine devam etti. Eylemler daha sonra liderlerin konuşacağı meydanlara yoğunlaştı.

“Bizim Ukrayna” partisinden yapılan açıklamada, muhalefet partilerinin meydanda gerçekleşen mitingine yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı bildirildi.

Mitingde Muhalefet liderleri Yuliya Timoşenko, “Bizim Ukrayna” partisinin Başkanı Vyaçeslav Kirilenko ve Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç döneminde görevden alınan eski İç İşleri Bakanı Yuriy Lutsenko konuşma yaptı.

TİMOŞENKO’DAN İKİNCİ MEYDAN UYARISI
Byut Bloku Lideri Timoşenko, Cumhurbaşkanının Meclisi feshetme kararını imzalamaması durumunda yandaşlarını meydana davet ederek ikinci meydan vakası uyarısında bulundu. Ne Anayasa Mahkeme kararı ne de başka bir müdahaleye ihtiyaç olmadığını ifade eden Timoşenko, Yuşçenko’ya hitaben “Eline tükenmez kalemi al, ve meclisin fesih edilme kararını imzala” dedi.

Timoşenko, Yuşçenko’nun Meclisi fesih etmemesi durumunda halkı meydanlara yığacaklarını ve meclisi fesih etme durumunda bırakacaklarının vurguladı.

Lutsenko ise yaptığı konuşmada hükümetin iktidar olma hakkının olmadığını kaydederek hükümeti, “Ukrayna’da vatandaşlar Afrikalıların geliriyle Avrupa fiyatlarında yaşamaya çalışıyor” şeklinde eleştirdi.

YANUKOVİÇ MUHALEFETLE İŞBİRLİĞİ İSTİYOR

Aynı anda başkent Kiev’in başka bir bölgesinde gerçekleşen iktidar partilerinin mitinginde Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ve muhalefet partilerine işbirliği yapma teklifinde bulundu.

Miting meydanında cumhurbaşkanı ile muhalefeti barış ve birliğe çağıran Yanukoviç, Anayasa ve kanun dışı hiçbir girişime destek olmayacaklarını söyledi.

DOGU UKRAYNA’DAN YANUKOVİÇ’E DESTEK
Ukrayna’nın doğusunda bulunan ve çoğunluğu Rusya yanlısı olan Donetsk, Dnepropetrovsk ve Harkov şehirlerinde de aynı gün içerisinde Viktor Yanukoviç’e destek mitingleri düzenlendi.

İktidardaki Anti Kiriz Koalisyonu oluşturan, Bölgeler Partisi, Ukrayna Sosyalist Parti (USP) ve Ukrayna Komünist Partisi yanlıları ise ellerinde bayrak ve pankartlarla erken seçimi gerektiren hiçbir neden ve gerekçenin olmadığını meydanlardan duyurmaya çalıştı.

İktidar partisi yanlıları da Ukrayna’nın politik istikrar ve milli birliğe ihtiyaç duyduğu şu günlerde görevdeki hükümetin devamından yana olduklarını vurguladı. İktidar yanlıları seçim için meydanları dolduran Ukraynalıları kınadı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]