Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündem

Kıyiv -Moskova yeni dönem açıyor

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir iki ülke ilişkilerinde geçen yıl yaşanan doğal gaz krizinin ardından ilk kez Ukrayna'ya geldi.

Rusya, geçen kış, fiyat anlaşmazlığı nedeniyle Ukrayna’ya doğal gazı kesmiş, ardından iki ülke ilişkilerinde uzun bir gerginlik dönemi başlamıştı.

Rusya lideri Putin bu ziyaretle ilişkileri normalleştirmeyi amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Kıyiv’de Putin’i ağırladı.  Görüşmeleri ardından, ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcını simgelediğini söyledi.

Yuşçenko, temaslarında herhangi bir sürtüşme olmadığını, her iki tarafın da çözüm bekleyen başlıca konuların tartışılmasına yönelik bir plan hazırlanması üzerinde uzlaştığını kaydetti.

Bunların başında enerji meselelerinin öne çıkması kaçınılmaz görünüyor.

Rus doğal gazını Avrupa’ya taşıyan boru hatlarının büyük bölümü Ukrayna üzerinden geçiyor.

Putin de görüşmelerini “dostane ve iş yapmaya yönelik” sıfatlarıyla tanımladı.

Ukrayna ile Rusya arasındaki ilişkiler, batı yanlısı Viktor Yuşçenko’nun iktidara gelmesi sonrasında hızla kötüye gitmiş, geçen yıl bugünlerde iki ülke arasında doğal gaz fiyatları konusunda büyük bir gerginlik yaşanmıştı.

Ancak aradan geçen sürede dengelerde önemli değişiklikler oldu.

İki yıl önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Batı yanlısı Yuşçenko, Kremlin’in açıkça desteklediği dönemin Başbakanı Viktor Yanukoviç’i “Turuncu Devrim” olarak bilinen kitlesel gösteriler ardından yapılan seçimlerle yenilgiye uğratmıştı.

Ancak Mart’ta yapılan genel seçimler sonunda, iktidar yine Viktor Yanukoviç’in oldu.

Yanukoviç o zamandan bu yana Yuşçenko üzerinde baskısını artırıyor.

Ukrayna Parlamentosu kısa bir süre önce Yuşçenko’nun en önemli müttefiklerinden biri olarak bilinen Dışişleri Bakanı Boris Tarasyuk’un görevden alınmasını kararlaştırmıştı.

Yuşçenko bu kararın yasa dışı olduğunu savunmuştu.

Tarasyuk’un yine de Putin’le yapılacak görüşmelere katılması bekleniyor.

Ancak Yanukoviç’e yakın bazı siyasetçiler bunun “kışkırtıcı” bir davranış olacağını öne sürüyorlar.

Putin Kıyiv ziyaretinde Başbakan Viktor Yanukoviç ile ayrıca bir araya geliyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkiler, 2004 Mart’taki Turuncu Devrim yüzünden gerginleşmişti. Ülkenin Rusça konuşulan doğu kesiminde daha çok destek gören Yanukoviç, Moskova ile gerginleşen bu ilişkileri geliştirmeyi taahhüt etti. Yanukoviç ayrıca, göreve gelmesinden bu yana Ukrayna’nın Kremlin için endişe kaynağı olan NATO üyeliği girişimini askıya aldı. Moskova da Kıyiv’e gelecek yıl için doğal gaz fiyatlarında indirim yapmayı kabul etti.

Enerji pazarı kaygılandırıyor

Siyasi gözlemciler, Putin’in Ukrayna gezisinin zamanlamasının, Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı’nın ölümeyle de ilişkisi bulunduğuna dikkat çekiyor. Zira Türkmenistan, enerji piyasasında önemli bir aktör. Türkmenbaşı’nın beklenmedik ölümüyle ülkede oluşan belirsizlik, bu pazardaki dengeleri alt üst edebilir.

Kaynak: Ajanslar

Fotoğraflar: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]