Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da ‘Euro Meydan’ muharebesini iktidar kazandı

Ukrayna’da hükümetin, Rusya’nın baskıları üzerine Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine başlayan ‘Euro Meydan’ eylemleri başkent Kiev’de yapılan gece baskınıyla sona erdi.

AB ile Rusya arasında sıkışan Ukrayna Hükümeti’nin tercihini Rusya’dan yana yapması üzerine AB yanlıları, dokuz yıl önce ‘turuncu devrimin’ yapıldığı Bağımsızlık Meydanı’nda ‘Euro Meydan’ adı verdikleri eylemlerine başlamıştı.

Ukrayna polisi yaklaşan yeni yıl nedeniyle meydanda devam eden çam dikme işlemlerinin güvenliği gerekçesiyle Bağımsızlık Meydanı’nın çevresini demir bariyerlerle çevirdi.

Müdahale edileceğini anlayan eylemciler polisin bariyer çekme işlemlerine engel olmaya çalışarak hep bir ağızdan Ukrayna Milli Marşını okudu.

Daha sonra Ukrayna İçişleri Bakanlığı Kartal Birlikleri eylemcileri abluka altına alarak müdahalede bulundu.

Polis devamlı meydanı boşaltın anonslarına uymayan AB yanlılarına Kartal Birlikleri copla ve biber gazıyla müdahale etti.

Bir anda binlerce polisle dolan meydan eylemciler zor anlar yaşadı. Polis en son meydan da kurulan ilk yardım çadırına sığınan eylemcileri aldı. Meydanın boşaltılması akabinde polis ile kaçan eylemciler arasından sokak aralarında koşuşturma yaşandı. Polis görüntü alan basın mensuplarına da sert davrandı.

Yerel saat ile 4.30’da yapılan yaptığı müdahalede 35 kişi izinsiz gösteri nedeniyle gözaltına altında alındı. Yer yer ses bombaları duyulduğu meydanda polis dövdü 35 kişide hastaneye kaldırıldı.

Polisin sert müdahalesi sonrasında boşalan meydan sabah saatlerinde belediye görevlileri tarafından temizlendi. Gece baskınından sonra polis meydana girişleri de kapattı. Sabah ise mobese kameralarında meydanın boş olduğu görüldü.

Protestolar, bundan yaklaşık bir hafta önce, Ukrayna Hükümeti’nin 21 Kasım’da AB ile ortaklık anlaşmasını askıya aldığı açıklamasının ardından başlamıştı. Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 28-29 Kasım’da gerçekleşen AB liderleri Doğu İşbirliği Zirvesi’nde, AB ile Ukrayna arasında, Ortaklık Anlaşması’nın imzalanmamıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]