Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Hatay T Tipi Kapalı Cezaevinde isyan girişimi gerçekleşti.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, depremin vurduğu Hatay'daki T Tipi Cezaevi'nde mahkumların isyan ettiğini doğruladı. Açıklamaya göre yaralı 12 mahkumdan 3'ü öldü, tahrip olan cezaevi boşaltıldı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem akabinde, 07 Şubat 2023 günü saat 13.00’da adli mahkumlar, koğuşlarını yakarak isyan başlattığı bildirildi.

Bölge kaynaklarından edinilen bigilere göre: isyanın ve yangının büyümesi üzerine çevre ilçe jandarma komutanlıklarve komando birlikleri müdahale etti. Cezaevi Savcısı ve müdürünün talebi ile Yayladağı Cezaevi J.Bl.K.lığı emrinde görevli personellerle ivedi müdahalede bulundu.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Maraş’taki depremin ağır yıkıma neden olduğu Hatay’daki T Tipi Kapalı Cezaevi’nde ailelerinin yanına gitmek isteyen tutuklu ve hükümlülerin isyan girişiminde bulunduğu iddiasını doğruladı.

CTE, firar girişiminin önlenmesi için yapılan müdahale sırasında 12 adli hükümlü ve tutuklunun yaralandığını, hastaneye sevk edilen yaralılardan 3’ünün hayatını kaybettiğini, olayla ilgili adli ve idari tahkikat başlatıldığını duyurdu.

250 kişilik mahkum grubu cezaevinden içihataya çıktıkları esnada dışarı püskürtüldü ve 12 mahkum yaralandı. Üç mahkum hayatını kaybetti.

390 mahkum teslim alındı ve cezaevi kullanılamaz hale geldiğinden Hatay Cezaevindekier çevre illerdeki Ceza İnfaz Kurumlarına nakil edilme hazırlıklarına başlandı.

OLAY NASIL GELİŞTİ?

Bölgeden gelen iddialar şu şekilde: “Hatay T Tipi Kapalı CezaevindeKİ adli mahkumlar önce telefonla ailemize ulaşamıyoruz diye telefon istiyoruz diye gürültü yapmışlar. Sonra kapılara yaklaşan bir infaz koruma memurunu rehin alıp üzerindeki anahtarı almışlar, memuru bırakmışlar kapıları acıp mahkum kabule yönelmişler mahkum kabul bölgesinden çıktıkları esnada ilk 3 kişiyi jandarma vurmuş oradan çıkamayacaklarını anlayınca kadın koguşlara yönelmişler. Bu arada içeri savcı girmiş savcıyı rehin almak istemişler başaramayınca koridoru masa ve sandalyelerle kapatıp sonra infaza yönelip nekadar dosya varsa yakmışlar şu an için binkadar mahkum teslim olmuş. Ancak bina 150 kadar mahkumun kontrolündeymiş. İçerde infaz koruma yok. Rehin yok. Evrakları yakıyorlar. Çocuk ve gençlik cezaevi su an kontrol altında.”

CEZAEVİ KULLANILAMAZ HALE GELDİ, BOŞALTILDI

CTE’den yapılan yazılı açıklamada, Hatay T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan bir kısım adli hükümlü ve tutuklunun firar teşebbüsünde bulunduğu ve ardından yangın çıkardığı ifade edildi.

CTE: “Firarı önlemek, yangını söndürmek ve ceza infaz kurumundaki tutuklu ile hükümlülerin güvenliğini sağlamak için yasal mevzuat çerçevesinde gerekli müdahalenin yapıldığı” aktarılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Olaylara müdahale sırasında 12 adli hükümlü ve tutuklu yaralanmış, hastaneye sevk edilen yaralılardan 3’ü vefat etmiştir. Hadisenin soruşturulması için Adalet Bakanımız tarafından Adalet Bakanlığı müfettişleri ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü kontrolörleri görevlendirilmiş, olayla ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır. Ceza infaz kurumunda kadın hükümlü/tutuklulara tecavüz edildiği iddiaları ve diğer asılsız ithamlar tamamen gerçek dışıdır.”

Açıklamada, olaylar sonucu ceza infaz kurumunun kullanılamaz halde tahrip edilmesi nedeniyle hükümlü ve tutukluların başka ceza infaz kurumlarına sevkinin sağlandığı bilgisine yer verildi.

Editörün notu: Haber 09 Şubat 2023 Saat: 08.55’te güncellenmiştir. CTE’nin basın açıklaması eklenmiştir.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]