Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

“Rusya insanlığa karşı suç işliyor”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya'nın Ukrayna'daki elektrik ve su altyapı sistemlerine yönelik saldırılarını "insanlığa karşı suç" olarak tanımladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin acil gündemle bir araya geldiği toplantıda Rusya’nın Ukrayna’daki elektrik şebekelerine yönelik saldırılarını “insanlığa karşı işlenmiş suç” olarak tanımlayarak, altyapı sistemine yönelik bu saldırıları kınadı.

Zelenskıy, Çarşamba günü video bağlantısı ile katıldığı toplantıdaki konuşmasında, “Isının sıfır derecinin altına düştüğü bir dönemde, milyonlarca insanın enerji kaynakları, ısıtma ve suyu olmaması, insanlığa karşı işlenmiş bariz bir suçtur” dedi.

Toplantı öncesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Rusya’yı terör uygulamak ile suçalayan Zelenskiy, “Sivillerin öldürülmesi, sivil altyapının tahrip edilmesi terör eylemleridir. Uluslararası toplum buna kararlı bir yanıt vermelidir” ifadelerini kullandı.

Rus saldırılarının Ukrayna’yı ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan Volodımır Zelenskıy, Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisinden Kıyiv’e yapılan ağır roket ateşiyle ilgili acil toplantı talep etmesini istedi.

“Güvenlik Konyesi esir alınmasın”

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden biri olarak veto hakkına sahip bulunuyor. Moskova bu nedenle, BM’nin en güçlü organının Ukrayna Savaşı’na ilişkin alacağı herhangi bir kararı engelleyebilir.

Konuşmasında bu duruma işaret eden Zelenskıy, Güvenlik Konseyi’ne seslenerek “Uluslararası bir terör (devleti) tarafından rehin alınmaması” çağrısında bulundu.

Enerji kesintileri sebebiyle zor durumda kalan Kievliler gıda yardımı kuyruğunda - (07.11.2022)
Enerji kesintileri sebebiyle zor durumda kalan Kıyivliler gıda yardımı kuyruğundaFotoğraf: Ed Ram/Getty Images

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere ise Rusya’nın Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik saldırılarını “Evrensel hukukun açık bir ihlali” olarak tanımladı. Fransız temsilci, “Moskova’nın hedefi açık; askerinin yenilgileri karşısında, Rusya terör ekmeye çalışıyor” dedi.

Alt yapı hedef alındı, siviller öldü

Rus birlikleri Çarşamba günü Ukrayna’nın başkent Kıyiv’de hayati önemdeki altyapıyı hedef alan yeni bir roket saldırısı düzenlemişti.

Kıyiv Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, saldırılar sırasında aralarında 17 yaşındaki bir kızın da bulunduğu üç kişinin öldüğünü açıkladı.

Ukrayna’nın güneyindeki bir hastaneye yapılan saldırıda ise yeni doğmuş bir bebeğin doğumhanede öldürüldüğü bildirildi.

Kıyiv Emniyet Müdürü İgor Klimenko Çarşamba, günü en az altı kişinin saldırılar neticesinde hayatını yitidiğini, 36 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Alt yapı zarar gördü

Ukrayna’daki üç önemli nükleer santral, ağır bombardımanlar nedeniyle elektrik şebekelerinden koparıldı.

Çarşamba günü Kıyiv’de Rus bombardımanının ardından su ve elektrik kesintileri meydana gelmişti. Ukraynalı yetkililer, ülkenin diğer bölgelerinde de elektrik kesintileri olduğunu belirttiler. Ukrayna’nın batısındaki Lviv şehrinde roket saldırılarında bir trafo merkezi de hasar gördü. Kentin valisi Maksim Kosiski şehrin iki bölgesinde elektriklerin kesildiğini açıkladı.

Ukrayna’daki enerji üretiminin aksaması, elektrik tedariğinin önemli bir kısmını bu ülkeden sağlayan komşu Moldova’da da büyük çaplı elektirk kesintilerine yol açıyor.

Ukrayna Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre, Rusya Çarşamba günü yaklaşık 70 seyir füzesi fırlattı. Bunların 51’i Ukrayna hava savunması tarafından imha edildi. Beş Lancet Kamikaze İHA’sı da düşürüldü.

Kaynak: DW

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]