Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DiziYunus Erdoğdu

Ben Bu Cihana Sığmazam dizisinin konusu gerçek mi?

BEYLER MECLİSİ GERÇEK Mİ? HEM CEZAYİR HEM TÜRK NASIL OLUNUR? TÜRK SOYADINI KİMLER ALIYOR?

İktidarın medya organı, ATV ekranlarında yeni bir dizi başladı. Her hafta salı akşamı Türkiye saati ile 20.00’da ekranlara gelen “Ben Bu Cihana Sığmazam” dizisinden bahsediyorum. Dizinin Yönetmen koltuğunda Onur Tan‘ın oturuyor, “Güzel Adamlar Media” imzalı filmin başrollerinde Oktay Kaynarca (Cezayir Türk / Temur Turan), Ebru Özkan Saban (Leyla), Pelin Akil (Firuze), oynuyor.

Ben Bu Cihana Sığmazam dizisinin yapımcılığını da, Oktay Kaynarca, Seyfi Şahin, Onur Tan‘ın üstlenmiş, senaryosunu ise Yusuf Reha Alp, Mahinur Ergun ve Ali Can Yaraş kaleme almış. İlk bölümü 20 Eylül Salı akşamı yayınlanan, Ben Bu Cihana Sığmazam konusuna bir bakayım dedim. Aslında bir “atv” dizisi dikkatimi çekmezdi. Ancak dizi Semerkant’ta, özellikle Ebû Mansûr el-Mâtürîdî es-Semerkandî (vefatı 944) türbesinde dua ile başlayınca bakayım dedim. Mâtürîdî, Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’in iki önemli imamından birisidir. Antrparantez diğeri de Şafiî olan Ebü’l-Hasan el-Eş’arî’dir. Hanefi olduğum için ben de Mâtürîdî itikadı üzerine olunca diziye daha da dikkat kesildim. Öte yandan son zamanlarda, Özbekistan istihbaratı ile Milli İstihbarat Teşkilatı (Teşkilat) arasında su sızmıyor. Özellikle, Özbek istihbaratı, Teşkilat’a eski Sovyet coğrafyasında taşeronluk yapma konusunda çok hevesli.

BEN BU CİHANA SIĞMAZAM DİZİSİNİN KONUSU

Bazı sahnelerin çekimleri ise Semerkant‘ta gerçekleştirilmiş ancak dizinin ekseri kısmının çekimleri, İstanbul’da devam ediyor. Dizinin konusuna gelince Türkmenlerin geleneksel “Yaşıulular Meclisi”, “Beyler Meclisi” oluyor. Konu, çadır, çöl, Orta Asya olunca konu, 27 yılını (1995’ten beri çeyrek asırdan fazla oluyor) eski Sovyetler coğrafyasında geçirmiş birisi olarak izlemeye devam ettim. Çadırda “beyler” toplanmış… Filmde benim dikkatimi celbeden Temur Turan’ın olduğu kısım Semerkant ekibi tarafından da güzel çekilmiş.

Ancak konu daha çok köklü ve güçlü bir aileden gelen Cezayir Türk ekseninde devam ediyor. Devleti için çalışan ve bir kumpasa kurban giden ağabeyinin intikamını almak için CIA’nın Orta Doğu şefini infaz eder. Teşkilat, devletin bekası ve ailesinin güvenliği için Türk’ü öldü gösterir ve Özbekistan‘da yeni bir kimlikle yeni bir hayata başlar. CIA da, Teşkilat’ın bu “öldü numarasını” yer. Teşkilat baktı CIA bu operasyonu yedi, Türk’ü yurtdışında devam eden operasyonlarda kullanamaya devam eder. Taklamakan Çölü (Uygur Bölgesi Sincan’da ki Çin‘in de en büyük kum çölüdür) bir yaralanma sonucu sınır tanımayan doktorlardan Firuze ile tanışır. Yersen ki ben yiyemiyorum, Türkiye’nin lideri Şangay Beşlisi ile Semerkant’ta Çin lideriyle boy boy poz verirken Teşkilat, Çin’de operasyon yapıyor. Türkiye’de, Doğu Türkistan için eylem yapan Uygur Türkleri, polis tarafından tekme tokat dövülüyor. Acaba “Ahaber” en son ne zaman Doğu Türkistan’da inim inim inleyen Uygur Türkleri hakkında bir yapmış ki zulmün dizisini çekiyor? Filmin senaryosu olayların perde arkasını bilmesem gerçekten etkileyici, ancak sadece belli odaklara hizmet eden algı operasyonundan öte geçmiyor.

Her neyse sonunda CIA, Teşkilat’ın kendisini aldattığını öğrenir. Türk’ü, İstanbul’a çekip infaz etmeye karar verir. Çünkü CIA, operasyon yaparsa Özbek İstihbaratı ile Rus İstihbaratıyla karşılaşmaktan çekinir. Bir daha dönmemek üzere Türkiye’den ayrılan Türk‘ü yani Temur Turan, çoktan Özbek kızı Firuze‘ye âşık olup yeniden bir aile kurmuştur. CIA, kızını kaçırınca kurtarmak için İstanbul‘a dönmek zorunda kalır. Özbek ve bölgede etkili olan Ruslardan çekinen CIA ise Türk, Türkiye dönünce Semerkant’ta kalan hanımı Firüze ve kızına operasyon yapmaktan çekinmez.

BEYLER MECLİSİ GERÇEK Mİ?

Doğu Türkistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan işte bilinen Türk Devletleri ve topluluklarının temsilcilerinin bulunduğu bir meclistir bu Beyler Meclisi. İlk önce bu bahsi geçen devlet ve bölgelerde öne çıkan bir “bey” olsa dikta rejimleri şerik kabul etmediğinden dolayı zaten otorite ortadan kaldırır bakınız mesela rahmetli Turgut Özal ve Muhsin Yazıcıoğlu’na.

Türk Cumhuriyetleri’ndeki, sözde “Beyler” Rusya’dan izin alamdan tuvalete gidemez. Putin, Türk Milliyetçilerini kontrolü altına aldığı için diğer Türk azınlıklara da “Türkiye ile iyi olun” dedi. Kapalı kapılar ardından yapılan gizli anlaşmalara uygun olarak, Türkiye her ne kadar Kırım’ın işgalini tanımasa da sözlü beyanlar dışında Rusya’ya hiçbir yaptırım uygulamadı. Putin, Türkiye’ye “benim operasyon yaptığım, Ukrayna, Belarus, Moldova gibi Slavların olduğu yerlere karışma ben de senin Türk Cumhuriyetleri’ndeki faaliyetlerine göz yumayım” dedi.

Ne de olsa Slav birliği sonrasında Türk birliğini içinde iki asırdır beslediği hainlerle dağıtmak Putin için bir tık meselesi. Bakınız, daha dün Rusya’ya karşı savaşan şimdi ise Rusya için Ukrayna’yı işgale giden Çeçenlere…

Her neyse dizide ABD merkezi haber alma teşkilatı CIA düşman, bu yeni Çin, Rusya, İran ortaklığı konseptine uygun anlaşılır bir durum. Bu dizilerle toplum ikna ediliyor. Bir taraftan da, Kuran’da bahsi geçen “seddin aşılması” hadisesinin de temel taşları döşeniyor.

HEM CEZAYİR HEM TÜRK NASIL OLUNUR?

Cezayir isminin anlamı, Arapçada ‘adalar’ anlamına gelmektedir. Şahıs ismi olarak kullanıldığında, Cezayir Devleti ile alakası yok. Türk soyadına gelince, çeyrek asrı aşkın eski Sovyetler tecrübemle Türk adını sadece Yahudilerde gördüm. Sovyet Rusya’sının, Nazi işgali sırasında Ukrayna’da yaşayan, Yahudiler soykırımdan kendilerini gizlemek için “Türk” soyadını almışlardı. Ukrayna’da ünlü sanatçılar, Yahudi korolar, hatta bir dönem vekâleten cumhurbaşkanlığı yapan bir kişinin bile soyadı Türk’tür. Semerkant’ta dizi çektiler acaba o civarlarda soyadı Türk olan birisini gördüler mi? Osmanlı Türk Devleti’nden Türk soyadı olan ya da Türk diye anılan bir aile gördünüz mü? Daha net ifadeyle hangi Yahudi aile “Yahudi” diye, hangi Ermeni ailenin, “Ermeni” diye soyadını aldığını gördünüz? Zaten, bir milletin adını o milletten bir ailenin alması etik de olmaz. Ne yani bir aile Türk de diğer aileler Türk değil mi?

Ancak “Türklük” maskesi arkasına saklanmak ihtiyacı olan kişiler, Türk soyadına ihtiyaç duyarlar, Ukrayna’daki Yahudilerde olduğu gibi bakınız Mikhail Borisoviç Türk, Oleksandr Valentinoviç Türk. Bu kişilerin soy kütüklerine bakmak ya da bin liralık bir etnik DNA testi ile kimliği ve akrabaları görülebilir. Bu yazdıklarıma itiraz edecek soyadı da “Türk” olanlardan da bunu talep ederim, sonuçlarını kamuoyuyla paylaşırım baştan yazayım.

Bu dizisini, köklü bir aile, entrika, drama, aksiyon, aşk, mafya vurdu kırdı işte biraz da Türkçülük, Milliyetçilik sosu isteyenler büyük bir zevkle izleyebilir. Oyuncular da hakikaten rollerinin hakkını veriyor ama derin mevzular hakkında ipucu yakalamak istiyorsanız gidin kitap okuyun daha çok bilgi edinirsiniz. Mesela ismini duyduğum anda beni diziyi izleyeme iten İmam “Mâtürîdî”  hazretlerini, Türkiye’de sokaklarda sorsan kaç kişi bilir?

Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @Yunus_Erdogdu

Facebook: facebook.com/erdogduy

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]