Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

ABD, Kıyiv büyükelçiliğindeki personelin tahliye edilmesi talimatı verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'li diplomatların Ukrayna'dan ayrılmalarına izin verdi ve ailelerinin tahliye edilmesini emretti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, ABD memurlarının gönüllü olarak ayrılmasına izin verdi ve aile üyelerinin ise Kıyiv’deki büyükelçiliğinden zorunlu tahliye edilmesi talimatı verdi.

ABD’nin Ukrayna Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “Personele gönüllü ayrılma imkanı verir; ayrılmaları zorunlu değildir. Aile üyeleri için ise zorunludur, ailelerin ülkeyi terk etmesini gerektirir. ABD Büyükelçiliği’nden tahliye durumu 30 gün içinde yeninde gözden geçirecek.” denildi.

Açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, “Rusya’nın ülkeyi istikrarsızlaştırmaya ve Ukrayna vatandaşlarının ve Ukrayna’yı ziyaret eden veya Ukrayna’da ikamet eden diğer kişilerin güvenliğini baltalamaya yönelik devam eden çabaları nedeniyle özel bir uyarı olarak, Ukrayna’daki diplomatik misyonun ayrılmasına izin vermeye karar verdi.” ifade etti.

Açıklamada, “Bu adımla ilgili olarak Ukrayna hükümetiyle istişarelerde bulunduk ve Kıyiv’deki Müttefik ve Ortak ülkelerin büyükelçilikleriyle eylemlerimizi koordine ediyoruz ve onlar da durumlarını belirliyorlar” denildi.

ABD Ukrayna Büyükelçiliği’nden yapılan açıklama şu şekilde:

“24 Ocak’ta ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD memurlarının gönüllü olarak ayrılmalarına (“yetkili ayrılma”) izin verdi ve ABD memurlarının aile üyelerine (“zorunlu ayrılma”) Kıyiv’deki büyükelçiliğinden tahliye edilmeleri talimatı verdi.
Yetkili çıkış, bu işçilere isterlerse seyahat etme imkanı verir; ayrılmaları zorunlu değildir. Aile üyeleri için zorunlu ayrılma, ailelerin ülkeyi terk etmesini gerektirir. ABD Büyükelçiliği’nden ayrılma emrinin durumu 30 gün içinde gözden geçirilecektir.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın ülkeyi istikrarsızlaştırmaya ve Ukrayna vatandaşlarının ve Ukrayna’yı ziyaret eden veya Ukrayna’da ikamet eden diğer kişilerin güvenliğini baltalamaya yönelik devam eden çabaları nedeniyle özel bir uyarı olarak Ukrayna’daki diplomatik misyonun ayrılmasına izin vermeye karar verdi. Bu adımla ilgili olarak Ukrayna hükümetiyle istişare ettik ve Kıyiv’deki Müttefik ve Ortak elçilikleriyle koordinasyon halindeyiz ve onlar da konumlarını belirliyor.

Ek olarak, Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya seyahatle ilgili önceki resmi tavsiyemizde dördüncü tehlike seviyesini güncelledi: “Ukrayna’ya karşı artan önemli Rus askeri harekatı tehdidi nedeniyle seyahat etmeyin.” Seyahat önerisi zaten dördüncü seviyedeydi – COVID-19 salgını nedeniyle seyahat etmeyin şeklinde.

Ukrayna halkına desteğimizi yeniden teyit etmeye devam ediyoruz ve bu adımı, Dışişleri Bakanlığı’nın en yüksek önceliklerinden biri olan diplomatlarımızın ve Amerikan halkının güvenliğine bağlı olduğumuz için atıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri, Kıyiv’deki ABD Büyükelçiliğinin düzenli çalışmaya açık olduğunu vurgulamaktadır. Benzer şekilde, izinli/zorunlu ayrılma kararının, Ukrayna ve çevresinde son derece endişe verici Rus güçlerinin birikmesine diplomatik bir çözüm bulma taahhüdümüzü hiçbir şekilde etkilemeyeceğini vurguluyoruz.

ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteği, 22 Ocak’ta Ukrayna için Başkan Biden tarafından onaylanan, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine 200 milyon dolarlık yeni güvenlik yardımından oluşan birkaç partinin ilkinin teslim edilmesinin gösterdiği gibi, her zamankinden daha güçlü olmaya devam ediyor.
Hangi yöne gideceğimizin Rusya’ya bağlı olduğunu vurguluyoruz. Amerika Birleşik Devletleri sürekli olarak Rusya’nın seçebileceği iki yoldan bahsediyor: diyalog ve diplomasi ya da tırmanma ve büyük sonuçlar. Rusya, Ukrayna’ya karşı önemli askeri harekât nedeniyle ciddi sonuçlara yol açmayı seçerse ABD diyalog ve diplomasiyi sürdürmeye devam ederken, özellikle Ukrayna sınırları, Rus işgali altındaki Kırım ve Rus kontrolündeki doğu Ukrayna’daki mevcut öngörülemeyen güvenlik durumu, ansızın kötüleşebilir.

Ukrayna’daki ABD vatandaşlarına gelince, bizim ana rolümüz, ticari sefer seçenekleri hakkında bilgileri içerebilecek güvenlik durumu ve güvenlik gelişmeleri hakkında ABD topluluğunu bilgilendirmektir.

Başkan Biden’a göre, Rusya’nın askeri harekâtı her an başlayabilir ve ABD hükümeti böyle öngörülemeyen bir durumda Amerikan vatandaşlarını tahliye edemeyecek. Bu nedenle, şu anda Ukrayna’da bulunan ABD vatandaşları, ülkeyi terk etmeye karar verirlerse kendilerine güvenmek de dâhil olmak üzere ticari seçenekleri buna göre planlamalıdır.

Yurtdışına seyahat eden ABD vatandaşlarını, seyahat planlarını Akıllı Gezgin Kayıt Programı’nı (STEP) kullanarak step.state.gov’a kaydetmeye ve travel.state.gov’da ülke bilgilerini okumaya şiddetle teşvik ediyoruz.
Durumu izlemeye devam edeceğiz ve büyükelçilik ve konsolosluk web sitelerimiz ve travel.state.gov üzerinden resmi seyahat tavsiyelerimiz, bildirimlerimiz aracılığıyla bölgedeki ABD vatandaşlarını bilgilendirmeye devam edeceğiz. ABD vatandaşlarını önemli acil durum bilgileri almak için step.state.gov adresinden STEP programına kaydolmaya ve ek güncellemeler için Twitter (@TravelGov) ve Facebook’ta (@TravelGov) bizi takip etmeye şiddetle teşvik ediyoruz.

Kıyiv’deki büyükelçiliğimiz konsolosluk hizmetlerine yönelik talepte ani bir artışa hazır. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, büyükelçilik evlat edinme davaları da dâhil olmak üzere ABD pasaportlarını ve göçmen vizelerini işlemeye öncelik verdi. Her zaman olduğu gibi, acil durumlarda ABD vatandaşlarını destekleyeceğiz ve bunu yapabilme kabiliyetimizi sürdürmek için çalışacağız.

Bir kriz durumunda ABD vatandaşlarının güvenli geçişini kolaylaştırmak için sürekli olarak diğer hükümetler ve uluslararası ortaklarla birlikte çalışıyoruz ve ABD acil durum personelinin yanı sıra bölgedeki ofisleriyle çalışmaya devam ediyoruz.

Devlet Güvenlik Danışma Kurulu (OSAC), Ukrayna’da çalışan ve Ukrayna’ya seyahat eden ABD özel sektörde çalışanlar ile bağlantı kurmaya ve güvenlik bilgileri sağlamaya devam ediyor. Bu destek, ABD Büyükelçiliği tarafından uygulanan ihtiyat ne olursa olsun, Washington DC’deki Program Ofisi aracılığıyla sağlanmaktadır. OSAC kısa süre önce özel sektörün Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimlere tepkisini detaylandıran bir kıyaslama raporu yayınladı. OSAC Danışma Kurulu, Program Ofisi’nin yardımıyla bu raporu ve herhangi bir ABD özel sektör kuruluşunu etkileyen diğer konuları tartışmaya hazırdır.”

TAHLİYE BU HAFTA BAŞLAYABİLİR
Ukrayna hükümetine yakın kaynaklar, diplomat ailelerinin Kıyiv’den tahliyesinin en yakın zamanda başlayacağını belitti.

19 Ocak’ta ABD’nin Kıyiv Büyükelçiliği’nde diplomatlara konuşan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en kısa sürede bir saldırı emri verebileceği konusunda uyardı.

21 Ocak’ta Bloomberg, ABD’nin Ukraynalı diplomatların aile üyelerini tahliye edip etmemeyi düşündüğünü bildirdi.

18 Ocak’ta New York Times, Rusya’nın diplomatlarının ailelerini Ukrayna’dan tahliye etmeye başladığını bildirdi.
Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]