Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

FOTO GALERİ | Fethullah Gülen, “öldü” haberi, Ukrayna gündemine oturdu

Ukrayna basının Oda TV’ye dayanarak verdiği, ”Pensilvanya’daki Fethullah Gülen zehirlendi. Örgütün mollalarından biri de intihar etti.” Haberi Ukrayna basınında geniş yankı buldu.

Türk basınında, Fethullah Gülen’in yaşadığı kampta zehirlendiği, yanındaki talebelerinden birinin de intihar ettiği yönünde yapılan haberlerin asılsız haberler, Ukrayna gündemine bomba gibi düştü.

Ukrayna’nın önde gelen medyasının, OdaTV’ye dayandırdığı haberinde, ”Pennsylvania’daki Fethullah Gülen zehirlendi. Örgütün mollalarından biri de intihar etti.” ifadeleri kullanıldı. Bu ifadeler Ukrayna medyasında geniş yankı buldu.

Çok sayıda haber sitesinde ve ajansta yer alan haberin başlıca kaynaklarda aşağıdaki şekilde yer aldı.

UKRAYNA’NIN ÖNDE GELEN HABER AJANSI: UNİAN

UNİAN, abonelerine, ODATV’nin haberi aktif link vererek hem Rusça hem de Ukrayna olarak servisledi. Haberde “Şu anda Fethullah Gülen’in kaldığı yerde güvenlik önlemlerinin maksimum düzeyde güçlendirildi ve girişlerin yasaklandı. Aynı zamanda, yerleşkede çalışanların basınla iletişim kurması yasaklandı.” ifadeleri yer aldı.

UNİAN ayrıca, Türk medyasında Gülen’in durumu hakkında henüz resmi veya daha spesifik bir bilgi olmadığı bilgisine de yer verdi.

“Fethullah Gülen kimdir?” Başlığı altında da kısa bilgi verilerek, Türkiye’nin, Gülen’i askeri darbe planlamakla suçladığını, ancak ABD’de yaşayan bir vaiz bunu ret ettiği bildirildi.

HAFTALIK FOKUS DERGİSİ

Ülkenin önde gelen haber kaynaklarından, haftalık, Fokus Dergisi haberi sitesinde, “Fethullah Gülen ölü bulundu. Erdoğan’ın ana eleştirmeni ve muhalifini kim öldürdü?” başlığıyla manşetten verdi.

Her yönüyle haberi ele alan dergi, Fethullah Gülen’in bir Türk istihbarat görevlisi tarafından zehirlendi bilgisinin “Gülenciler”,  tarafından yalanlandığını bildirdi. Bu haberin, Recep Tayyip Erdoğan’ın ciddi hastalığı olduğunu gündemini başka yöne çevirme girişimi olarak değerlendirdi.

ODATV’nin, Burak Bekiroğlu’na dayanarak verdiği haberde, Cevdet Türkyolu’nun da adı geçti.

Gazeteci Emre Uslu’nun da bilgi yalandığına yer verilen haberde Fokus ayrıca, Fatih Altaylı’nın bu bilgiyi “Gülen taraftarları tarafından yapıldığını” iddiasına yer verdi.

Fokus dergisi, HerkulNagme’de yayınlanan son videosunu da sitesinde yayınladı.

“Fethullah Gülen kimdir?” alt başlığı ile Gülen’in kısa biyografisine de yer verilen haberde, dini ve halk figürü olarak tanımlandı. Erdoğan’ın göreve gelmesinde büyük rolü olduğuna vurgu yapıldı. Hakkındaki darbe suçlamalarını reddettiğine de kaydedildi.

SLOVO İ DİLO ANALİZ PORTALI

Ukrayna’nın itibarlı analiz ve haber kaynaklarından “Slovo i Dilo” da haberi geniş biçimde ele aldı. Slovo i Dilo, haberinde ODATV’nin asılsız haberinin yanı sıra Ukrayna basınına sık sık yalan haberleriyle gündem olan Anadolu Haber Ajansı’nın Washington muhabiri Hakan Copur’un mesajna da yer verdi.

Slovo i Dilo, asılsız haberin devamında ayrıca Türk yargısının Gülen’e 3 bin 623 müebbet cezası verdiğini kaydetti.

ASILSIZ HABERE İNANAN BAZI UKRAYNA MEDYASININ EKRAN GÖRÜNTÜLERİ.

“Etkili Türk lider Fethullah Gülen ABD’de öldü.”

DİALOG.UA SİTESİ

Dialog.ua sitesi de ODATV’nin yalanına kandı ve haberi okurlarıyla, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baş düşmanı ölü bulundu: ölüm nedenlerinin versiyonları ortaya çıktı” başlığıyla paylaştı. Dialog.ua, haberde ayrıca Gülen’in, “intihar ettiği” gibi bir iddiaya da yer vererek Erdoğan ile Gülen’in arşiv fotoğrafını paylaştı.

KORRESPONDENT DERGİSİ

Ukrayn’nın en popüler haber dergilerinden Korrespondent ise, “Türk basını Gülen’in ölümünü bildirdi.” Başlığıyla haberi hme Rusça hem de Ukraynaca versiyonlarında yayınladı.

ODATV’nin iddiasına yer veren Korrespondent, Cevdet Türkyolu’nun attığı videolü twite de yer vererek ODATV’nin iddiasının büyük medya gurupları tarafından haber yapılmadığına dikkat çekti.

Haberde ABD’de bulunan Gülen’in darbe girişimini kınamasına rağmen kendisine yakın 150 bin memurun görevden alındığı bilgisine yer verildi.

NEWS24UA PORTALI “DUA, RİSALE-İ NUR VE TESBİHAT” VİDEOSUNU YAYINLADI

Haberi, “Fethullah Gülen ölü bulundu. Gerginlik kaçınılmaz olarak Konstantinopolis Patrikhanesini etkileyecek” başlığıyla çok geniş bir şekilde ele alan, NEWS24UA sitesi, HerkulNagme’de yayınlanan “DUA, RİSALE-İ NUR VE TESBİHAT” videosunu da yayınladı.

Gülen’in bir Türk istihbarat görevlisi tarafından zehirlendi haberinin Erdoğan’ın ciddi hastalığını gizlemek amacıyla yapıldığı belirtildi.

Burak Bekiroğlu’nun paylaşımına atıfta bulunulan haberde, “Erdoğan’ın adamları muhalif liderin “kapalı kulübesine” sızdı.

Fethullah Gülen zehirlendikten sonra önce konuşma yeteneğini kaybettiği, daha sonra da öldüğü söyleniyor. Aynı zamanda, gazeteciye göre zehirlenmenin görgü tanıkları, girişim hakkında herhangi bir bilgi bildirmeyeceklerine Kuran’a yemin ettiler.” ifadesine yer aldı. Bu haberi yapan ODATV’nin 2007 yılında İstanbul’da Cüneyt Özdemir ve Soner Yalçın tarafından kurulduğu belirtildi.

Haberde ayrıca Cevdet Türkyolu’nun videosuna da yer verilerek bu vefat haberinin Ekümenik Patrik Bartholomeos ile Konstantinapolis Partrikliğini de etkileyeceği bilgisine yer verildi. Ayırca bu site de, “Fethullah Gülen kimdir?” başlığıyla biyografisini yayınladı.

Ülkedeki bir çok haber sitesi bu haberleri kendi sitelerinde de paylaştı. Haber asılsız çıkınca paylaşımlar durdu, uzmanlarla canlı bağlatı ve yayın anonsları da sitelerden kaldırıldı.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]