Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Teknoloji

Android’de Google Chrome’da gizlilik tehdidi oluşturan hareket sensörlerini devre nasıl dışı bırakılır?

Siber güvenlik uzmanları, Google Chrome'un telefonlardan kaldırılmasını istiyor.

Google Chrome tarayıcısı, büyük bir gizlilik tehdidi oluşturarak, kullanıcıların bilgilerini büyük karlar karşılığında üçüncü taraflara veriyor.

Güvenlik uzmanı Zach Doffman tarafından Amerikan dergisi Forbes için yazdığı makalesine göre; “Kullanıcı davranışı izlenir ve elde edilen bilgiler üçüncü taraf web sayfalarına veya uygulamalarına satılır. Bu nedenle, kişisel güvenlik için Google Chrome’u akıllı telefonunuza yüklememek daha iyidir ve varsa, ayarlarda kaldırın veya devre dışı bırakın, uzmanlar bunu tavsiye ediyor.”

VERİLER NASIL TOPLANIR?
Analistler, Chrome’un milyarlarca kullanıcının telefonundaki gizli verileri, hiç hissettirmeden topladığını söylüyor.
Google’ın bu konuda ebetteki yalnız olmadığı açık. Ekim ayında, güncelleme ayarlarında “asla” seçeneğini belirtseniz bile Facebook’un fotoğraflarınızdan ve IP adresinizden bütün meta verileri kullanarak konumunuzla ilgili verileri topladığı biliniyor.

Facebook bunu kabul ediyor, ancak aynı zamanda, konumlarının takibini özellikle devre dışı bırakan kullanıcıların kararına neden karşı çıktığını da açıklamıyor.

Güvenlik araştırmacıları kısa süre önce Facebook’un hareketleri izlemek için iPhone’un ivmeölçerini kullanarak daha da ileri gittiği konusunda uyardı bu, eylemlerinizi veya davranışlarınızı izlemek için kolayca kullanılabilir.
Konum verileri, diğer şeylerin yanı sıra, kişilerinizin ve tanıdıklarınızın çevresini bulmak için kullanılıyor. Yani, farklı kullanıcıların coğrafi konumları kesişip kesişmedikleri analiz edilir. Bu şu demek bir kişiyle yan geldiğinizde sizi onla irtibatlandıran algoritmalar sayesinde bütün kimlik bilgileri ele geçiriliyor.

GİZLİ MOD YARDIMCI OLMUYOR
Siber güvenlik uzmanı Tommy Misk, Google Chrome’un gizli kullanıcı verilerini onların bilgisi olmadan topladığını onaylıyor. Forbes, Miska’dan alıntı yaparak, Facebook’un bile Google kadar veri toplamadığını söylüyor.
Misk, “Hareket sensörünün varsayılan olarak Chrome için mevcut olduğu, iOS’taki Safari ise kullanıcının izniyle korunduğu” konusunda uyarıyor.

“Daha da kötüsü, Chrome bunu özel tarama veya gizli moda ayarlandığında bile yapıyor. Bu sorun değil mi?”

SİBER UZMANLARI MERAK EDİYOR

Bu, Google Chrome’un herhangi bir hareketinizi izlediği anlamına gelir. Hizmet her zaman arka planda çalıştığından, uygulama hiç çalışmasa bile adımları sayar. Misk’e göre Chrome, bu verileri varsayılan olarak sözleşme ilişkisi olduğu diğer sitelere sağlıyor.

Chrome, web izlemenin yüzde 75’ini kontrol eden bir kuruluş dünyanın en büyük dijital reklamcılık devi tarafından kontrol edilen dünyanın en popüler tarayıcısı. Matematik basittir. Kullanıcılar gizliliği ilk sıraya koyan bir seçim yapana kadar, bu değişmeyecek.

NE YAPALIM?
Apple, hareket sensörü verilerini engelleyerek ve kişisel verileri yalnızca belirli bir istek üzerine ve zaman sınırlı hale getirerek güvenliğini ve gizliliğini geliştirdi.

Apple Safari, harekete erişmek için özel izin gerektirir.

Aynısı artık Google’dan da bekleniyor. Bu arada, Apple tüm tarayıcılar için bu tür veri toplamayı engellediğinden, Chrome’u iPhone’da kullanmak Android’den daha güvenli.

İŞLETİM SİSTEMİ, CHROME’DA ZORLA İZİN İSTİYOR
Ayarlar’da Android’deki Chrome’da telefonunuzun hareket sensörlerine erişimi devre dışı bırakırsanız, Google’ın bu özelliği etkinleştirmeyi yeninden önerdiğini görürsünüz.

ANDROİD’DE GOOGLE CHROME’DA HAREKET SENSÖRLERİ NASIL DEVRE DIŞI BIRAKILIR?
Aslında, çok az kullanıcı bu sorunların farkındadır ve daha da az sayıda kullanıcı, temel sistem ayarlarını değiştirmek için çok adımlı bir menüyü izleyecektir. Özellikle Google bu tür ayarları “önerilen” olarak işaretlediğinde.

Android’de, ayarlarda varsayılan tarayıcıyı devre dışı bırakarak Chrome’u kaldırabilirsiniz.
1. Google açın
2. Ayarlar (Settings)
3. Site Ayaraları (Site Settings)
4. Hareket Sensörü (Motion sensors)
5. Hareket Sensörü Aç/Kapa ayarı (Motion sensors – Open/Close)

Uzmanlar alternatif bir tarayıcı seçmeyi önermektedir. Apple’da Safari olabilir ve Android’de Firefox, DuckDuckGo veya Brave olabilir.

UkraynaHaber.com | Teknoloji Servisi

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]