Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Kültür

Ukrayna’da ilk kez entelektüellere Sımon Petlyura Madalyası verildi

Sımon Petlyura Madalyası ilk kez Ukrayna'nın devlet oluşumuna katkıda bulunan Ukraynalı yayıncılara ve aydınlara verildi.

Ukrayna’nın bağımsızlığının 30. yıldönümü vesilesiyle sivil toplum kuruluşları tarafından 1917’de Rusya İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra Ukrayna Bağımsızlık Savaşına öncülük eden gazeteci ve siyasetçi Sımon Petlyura adına “Gazetecilik ve Devletçilik” madalyası hazırlandı.

Bir ilk olan Sımon Petlyura “Gazetecilik ve Devletçilik” Madalyası ülkenin önde gelen yayıncıları ve aydınlarına Uluslararası Kültür Merkezi “Syaivo” ve Ukrayna Gazetecilik Örgütleri Konfederasyonu (KJOU) tarafından verildi.

Medal "Symon Petliura. Journalism and Statehood»
Sımon Petlyura Gazetecilik ve Devletçilik Madalyası

 

Başkent Kıyiv’de Uluslararası Kültür Merkezi “Syaivo” ofisinde gerçekleşen madalyaların takdim merasimine; Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve gazeteci Mıkola Knyajıtskıy, “Doneççina” Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İgor Zots, eski Dünya Ukraynalılar Kongresi Başkanı Askold Lozınskıy, Kıyiv Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü Öğretim Görevlisi ve gazeteci Viktor Nabrusko, Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği Sekreteri aynı zamanda “Kırım. Gerçekler” muhabiri Mıkola Semena, Ukrayna Ulusal Yazarlar Birliği Başkanı Mıhaylo Sıdorjevskıy, Kremlin‘in siyasi mahkûmlarından Ukrayna Devlet Haber Ajansı Ukrinform‘un muhabiri Roman Suşçenko, Ukrayna Devlet Televizyonu ve Radyosu Birinci Başkan Yardımcısı Boğdan Çervak, “Kırım Odası” Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Andriy Şçekun, Ukraynalı yayıncı ve entelektüel Yuriy Bondar, Kıyiv Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Dünya Ukraynalılığı Bölüm Başkanı Volodımır Serhiyçuk ve medya mensupları katıldı.

Hak sahiplerin madalyaları; Uluslararası Kültür Merkezi “Syaivo” Yönetim Kurulu Başkanı Volodımır Serhiyçuk ve Danışmanı Gökhan Demir tarafından takdim edildi.

“Syaivo” yetkilileri yirminci yüzyılın başlarında, Ukrayna’nın ulusal kurtuluş hareketinin lideri Sımon Petlyura adına hazırlanan madalyanın bundan sonra geleneksel olarak her sene 22 Mayıs‘ta Petlyura‘nın doğum gününde ülkenin önde gelen yayıncılarına ve aydınlarına takdim edileceğini bildirdi.

İlk ödül sahipleri arasında Kremlin‘in siyasi mahkûmlarından Ukrinform‘un muhabiri Roman Suşçenko ve Kırım’ın işgali sırasından yaşananları anlatan medya projesi “Kırım. Gerçekler” muhabiri Mıkola Semena da bulunuyor.

GÖKHAN DEMİR’E, ULUSAL SAYGININ NİŞANI VERİLDİ

Uluslararası Kültür Merkezi “Syaivo” Danışmanı Gökhan Demir’e, Ukrayna Gazetecilik Örgütleri Konfederasyonu (KJOU) Başkanı Yuriy Bondar tarafından Ukrayna’nın bağımsızlığının 30’uncu yıldönümü münasebetiyle yaptığı hizmetlerden dolayı “Ulusal Saygının Nişanı” verildi.

Etkinlikte konuklara Demir’in ülkedeki hizmetlerinden övgüyle bahseden Serhiyçuk, nişanı takdim ederken de Demir’in Türklere benzediğini ancak bir “Ukraynalı” olduğu söyledi.

UKRAYNA MEDYASINDA GÜNDEM OLDU

Syaivo’da gerçekleşen ödül törenine ülkenin önde gelen televizyon ve gazeteleri de takip etti. Sosyal medya platformlarından canlı yayınlanan etkinlik; Kanal 5, Espreso ve Pryamıy televizyon tarafından takip edildi.

Etkinlik Kanal 5’te gün boyu gösterildi. Ayrıca kanalın 774 bin takipçisi olan Youtube kanalından da yayınlandı.

Espreso kanalı da haberi hem yayın akışında hem de 613 bin takipçisi olan Youtube kanalında izleyicileriyle paylaştı.

Ayrıca haber, Ukrayna Parlamentosu’nun resmi gazetesi Golos Ukrayıni (Ukrayna’nın Sesi)’nde de basıldı. Gazetenin sitesinde de hem Rusça hem de Ukraynaca olarak yayınlandı.

Ukrayna’nın önde gelen ajanslarından “Unian”ın ana sayfasında da etkinliğin fotoğraflarına yer verildi.

SIMON PETLYURA KİMDİR?

Ukraynalı politikacı ve gazeteci olan Sımon Petlyura (10 Mayıs 1879 – 25 Mayıs 1926), 1917’de Rusya İmparatorluğu‘nun yıkılmasından sonra Ukrayna Bağımsızlık Savaşına öncülük etti. 1918-1921 yıllarında Ukrayna‘nın kısa süreli egemenliği sırasında, Ukrayna Ordusu Yüksek Komutanı ve Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanlığını yaptı.

Ukrayna Ulusal Cumhuriyeti hükûmetinin faaliyetlerini bir dönem Paris‘te sürgün hayatında yönetti. Haftalık “Trızub” gazetesini kurdu. Birçok habere ve makaleye imza attı.

25 Mayıs 1926’da saat 14.12’de Petlyura, Ukrayna doğumlu Yahudi asıllı Şolom Schwartzbard’ın gerçekleştirdiği silahlı suikast sonucu hayatını kaybetti. Petlyura, eşi ve kızının yanına Fransa, Paris‘deki Montparnasse Mezarlığı‘na gömüldü.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]