Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

VİDEO | Ukrayna’da Paskalya Bayramı coşkuyla kutlanıyor

Paskalya’da Ortodoks Ukraynalılar neler yapamaz!

Ukrayna’da gece saatlerinde başlayan Paskalya Yortusu kutlamaları Diriliş Pazarı ayiniyle devam etti. Şehirlerde ve kırsal kesimde kiliselere akın eden Ukraynalı Ortodokslar, buraya kamış sepetlerde getirdikleri boyalı yumurta ve yiyeceklerini kutsatarak 40 gün süren riyazetlerini açtı.

Bir an önce oruçlarını açabilmek için kiliselere sabahın erken saatlerinden itibaren koşan Hristiyanlar evlerinde getirdikleri başta dışı boyalı paskalya yumurtası olmak üzere bütün hayvansal gıdaları rahiplere kutsal suyla kutsatmak için adeta yarıştı.

2 Mayıs Paskalya Bayramı öncesinde Kıyiv, kapanma zorunlulu getiren “kırmızı” bölgeden çıkartıldı. Ülkede koronavirüs (Covid-19) vakalarını azaltmak için 5 Nisan’da başlayan katı karantina tedbirlerini ve kapanma 30 Nisan’da sona erdi.

Ülkedeki bütün kiliselerde bugün bayram ayini yapıldı. Başkent Kıyiv’deki, Volodımır Katetrali ile Mıhaylovskiy Manastırı inananların rağbet ettiği mekanların başında geliyor.

Açık alanlarda maske takma zorunluluğu bulunmazken kilise gibi kapalı mekanlarda maske takma zorunluluğu var. Sokağa çıkma konusunda ise herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

Kilise avlularında toplanan vatandaşları rahipler kutsal sularla vaftiz etti. Serpilen suyun etkisiyle bebekler ağlarken, gençler suyla vaftiz edilmenin heyecanını yaşadı.

Bir vatandaş, “Ukraynalılar, için bugün düşünebildiğimiz en güzel bayram. Bugün bizim inanışımıza göre Hz. İsa’nın dirilişini kutluyoruz. Bugün çok mutluyum. Herkeste benim gibi bayramın coşkusunu bütün kalbiyle yaşıyor. Yaşadığımız her gün için tanrıya şükretmemiz gerekiyor. Bu bizim gelenek göreneğimiz değil biz inandığımız için kiliseye geliyoruz” dedi.

Rahiplerin ilahiler söyleyerek kutsadığı insanlar daha sonra yiyecek dolu sepetlerle kilisedeki ayine katıldı.

Ayinin ardından rengârenk boyalı yumurtalar ve ‘paska’ adı verilen çöreklerle piknik alanlarına akın etti. Ukraynalılar, havanın açık olmasından da faydalanarak Paskalya tatilini eş dost ziyareti değerlendirdi.

Katolik, Ortodoks ve Protestan gibi bütün Hıristiyan mezheplerinde Paskalya Bayramı farklı günlere denk geliyor. Hıristiyan dünyasının Paskalya kutlamaları 3 yılda bir kesişiyor bu yıl bütün mezhepler birlikte kutluyor.

GÜVENLİK EN ÜST SEVİYEDE
Güvenlik tedbirlerinin artırıldığı ülkede polis bayram süresince görevi başında olacak.

Polisler vatandaşların güvenli bir şekilde ibadet edebilmesi için 24 saat nöbet tutuyor. 20 bine yakın kilise ve mabedin etrafında güvenliğini sağlıyor.

UKRAYNALILAR PASKALYA’DA NELER YAPAMAZ?

Ukraynalı Ortodoksların en önemli bayramı sevinç bayramı Paskalya’da Ukraynalı inananlar 7 gün süresince neler yapamaz. İşte paskalya adetleri…

İlk olarak üzgün gergin stresli bir tavır takınamazlar…

Kin gütme, kızma, sinirlenme, öfkelenmek olmaz.

Sarhoş gezemezler.

Her şeyde gıda ve alkol tüketimi de dahil olmak üzere ölçülü olmalılar.

Paskalya’da haram sayılan eylemler iki misli daha kötüdür.

Mezarlığa gidilemez. Kabir ziyaretleri paskalya bayramından sonra yapılır.

Açgözlü ve paragöz olunamaz. Paskalya’da fakir ve muhtaçlarla yemeğini paylaşmak güzel bir haslettir.

Bu evi temizlemek dahi bu gün istenmeyen bir durumdur. Kelimenin tam anlamıyla bahar temizliğini bayram sonrasına bırakırlar.

PEKİ, PASKALYA’DA NELER YAPARLAR?

Paskalya bayramı ritüelleri, genellikle Müslümanların Ramazan Bayramına benzer… Takarsın paskalya sepetini koluna eş, dost akraba konu komşu ziyaret edilir. Misafirler davet edilir, hasta ziyaretleri edilir. Bir kelime ile de komşuna selam verin sevincine ortak olunur. Tebessüm yüzlerden eksik olmamalı.

Paskalya unutmayın ki 24 saat değil en az bir hafta.
Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]