Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna, Özbekistan’ın dış ticaretinde 6. sırada

Uzun süredir Özbekistan’ın dış ticaretinde ilk sırada yer alan Rusya, bu yılın geride kalan ilk çeyreğinde de yerini korudu. İlk çeyrekte Rusya’nın Özbekistan’la olan ticaret hacminin yüzde 155 arttığı bildirildi.

Rusya’nın bu süre zarfında Özbekistan’ın dış ticaretindeki payı ise yüzde 22,4 olarak kaydedildi. Türkiye ise söz konusu süre zarfında 310 milyon dolarlık ticaret hamiyle beşinci sırada yer aldı.

Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi (DİK) verilerine göre Özbekistan-Rusya arasındaki ticaret hacmi bu yılın ilk üç ayında 1 milyar 283 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun 835 bini Rusya’ya yapılan ihracat ve 448 milyon dolarını ise Rusya’dan yapılan ithalat oluşturdu.

KAZAKİSTAN İKİNCİ SIRADA
Özbekistan’ın bu yılın ilk çeyreğindeki ikinci büyük ticaret partneri ise Kazakistan oldu. Özbekistan’ın bu süre zarfında komşu Kazakistan’la olan ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 oranında aratarak 547 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Özbekistan’ın bu yılın ilk çeyreğindeki dış ticaretinde üçüncü sırada ise Çin yer aldı. Özbekistan’ın söz konusu süre kapsamında bu ülkeyle olan ticareti yüzde 113 artarak 463 milyon dolar olarak kaydedildi.

Güney Kore, 337 milyon dolarla dördüncü olurken, Türkiye, 310 milyon dolarla Özbekistan’ın dış ticaretinde beşinci sırada yer aldı. Diğer ülkelerden Ukrayna 155 milyon dolarla altıncı ve Afganistan ise 138 milyon dolarla yedinci oldu.

İHRACAT ÖNDE
Bu arada Özbekistan’ın Ocak–Mart dönemi toplam dış ticareti ise 5 milyar 718 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaretin 3 milyar 471 milyon doları ihracat olurken geri kalan 2 milyar 247 milyon doları da ithalat olarak gerçekleşti.

Özbekistan’ın bu yılın ilk üç ayındaki dış ticaretinin 2 milyar 227 milyon doları BDT ülkeleriyle olurken, 3 milyar 491 milyon doları ise diğer dünya ülkeleriyle gerçekleşti.

Atıf Ala – Taşkent – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]