Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EğitimHaberler

[FOTO GALERİ] Şevçenko, Syaivo’da anıldı

‘SYAİVO’ Ukrayna – Türkiye kültür merkezi, Ukrayna Milli Yazarlar Birliği, Kiev Mili Taras Şevçenko Üniversitesinin Filoloji Enstitüsü organizatörlüğünde Ukrayna’nın milli şair ve kahramanı Taras Şevçenko’nun 200. Yıldönümü vesilesiyle bir konferans düzenlendi.

Halihazırda Ukrayna’nın kaderini belirleyen bir sürecin yaşandığı bu günler, Ukrayna halkının milli duygularının terennümü olan Kobzar’ının da 200. yıldönümünün kutlandığı zamana denk geldi.

T.G. Şevçenko’nun anısına Ukraynalı ve Türkler tarafından Ukrayna-Türkiye kültür merkezi ‘SYAİVO’da düzenlenen “200. Yılında Ölümsüz Şevçenko” konferansına katılanlar, Şevçenko’nun felsefesini,bıraktığı tarihi ve kültürel izlerini daha yakından anlama imkanı elde etmiş oldular.

‘SYAİVO’ Ukrayna – Türkiye kültür merkezi kurucular başkanı ve Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi tarih profesörü Volodımır Sergiyçuk’un konferansın sunuculuğunu yaptığı konferans, çok sıcak ve samimi bir havada geçti.

Uluslararası ‘Meridyen’ okulu öğrencilerinin Taras Şevçenko’nun ‘Vasiyet’ şiirini Türkçe, Kırgızca, Azerice, İngilizce ve Korece okumaları izleyenlere çok hoş ve renkli anlar yaşattı. Kiev Mili Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji bölümünün öğrencileri Nadiya Vityuk, Ulyana Kırıçuk ve Marina Sıdorenko, Milli şair Şevçenko’nun Türkçeye çevrilmiş şiirlerini okudular. Ukrayna milli sanatçısı Kırım Tatarı virtüoz gitarcı Enver İzmaylov’un sahneye çıkması konferansa katılanları coşturdu.

Ukrayna Yazarlar Birliğinin başkanı Viktor Baranov, Yuriy Buryak, Pavlo Volvaç, İvan Korsak, Andriy Kurkov, Pavlo Movçan, Vsevolod Tkaçenko gibi Ukrayna’nın meşhur yazarları Şevçenko’nun farklı yanlarını anlatarak katılımcılara edebi bir şölen sundular.

Farklı üniversite idarecilerinin de renk kattığı konferans bilimsel açıdan da katılanları oldukça doyurdu. Aralarında Milli Dragomanov Pedagoji Üniversitesinin rektör yardımcısı profesör Bohdan Andrusışın, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü profesörü Mıkola Rıjkov, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji bölümünden Doçent Dr. İrına Pokrovska, Doçent Dr. İrına Pruşkovska ve Doçent Dr.Dora Arnaut, Milli Dragomanov Pedagoji Üniversitesinin profesörü Volodımır Samoylenko, yazar, kültür ve felsefe uzmanı, doğubilimci Oleksandr Şokola, Kiev Grinçenko Üniversitesi İnsani Bilimler Estitüsü Öğrenciler Derneği Sosyal komite başkanı Katerina Nikolayenko, Ukrayna’nın en büyük üniversitelerinin temsilcileri, bilim adamları ve edebiyat uzmanları fikir alış verişinde bulundular.
Kültür Merkezi kurucular başkanı Vladimir Sergiyçuk, Ukrayna aydınlarının Ukrayna devlet kurumlarından, İstanbul’da Taras Şevçenko’nun heykelini dikme izni almak için bir kaç yıldır çaba gösterdiklerini, Türkiye tarafının bu işe olumlu baktığını, Boğaziçi’nin tepelerinde buna uygun güzel manzaralı bir yerin ayarlandığını belirtmişti.

Diplomat Egor Turyanskıy, Şevçenko’nun yasak olduğu Sovyet Birliği zamanın zor şartlarında 100. ve 150. Yıldönümünün kutlanması ile ilgili anılarını paylaştı. Diplomat Bogdan Sergiyçuk Türkiye’nin arşivlerini inceleyerek yaptığı Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkilerini konu alan yeni araştırmalarını katılımcılarla paylaştı.

Bu organizasyonun en önemli yanlarından biri de , ‘Ukrayna’nın Anıtları’ dergisinin redaktörü Egor Girıç, Ukrayna yayıncısı, eğitimci, siyasi bilimler uzmanı Yuriy Bondar, DT.UA’nın tarih bölümün redaktörü Sergiy Mahun, Ukrayna’nın emektar gazetecisi, ‘Uryadovıy kuryer’ gazetesinin yazarı Oksana Golovko, hakim Vitaliy İvanovıç,  ‘Ukrayna’nın Sesi’ gazetesi genel yayın yardımcısı, ‘Nora-Druk’ yayım evinin kurucusu Mıkola Kravçenko, ‘Söz ve Zaman’ akademik edebiyatçılığı bilimsel ve teorik dergisinin redaktörü İrına Hazina, Altapres yayınevinin müdürü Petro Hazin, ‘Folio’ yayınevinin genel müdürü Oleksandr Krasovıtskıy gibi medyanın önemli temsilcilerinin toplantıya katılmaları oldu.

Ukrayna -Türkiye kültür merkezi ‘SYAİVO’ yöneticileri,  bu akademik ve kültürel konferansa yaptıkları katkılar için etkinliğe katılan herkese teşekkür edip kültür alanında ortak ve verimli işbirliğinin devam edeceklerini belirtti.

GÖKHAN DEMİR | SYAİVO – KİEV

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]