Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
GündemSağlık

Zelenskıy, Turkish Cargo’nun Hindistan’dan getirdiği ilk COVID-19 aşısının videosunu paylaştı

COVİD19'a karşı aşılama Şubat ayı sonuna kadar başlayacak. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Turkish Cargo’nun, Hindistan’dan getirdiği ilk parti COVID19 aşının geliş videosunu paylaştı. Oxford/AstraZeneca (İsveç-İngiltere) tarafından geliştirilen yerel adıyla, "CoviShield" aşısı ve aşılama detayları.

Koronavirüs hastalığı aşısının ilk partisi Kıyiv Borıspil Uluslararası Havalimanı’na ulaştı. Hindistan Serum Enstitüsünün, AstraZeneca’nın, “CoviShield” yerel ismiyle ürettiği 500 bin doz aşlıyı Turkish Cargo getirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ilk doz aşıları getiren Turkish Cargo’nun “Çorum” adlı uçağının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı.

Zelenskıy, paylaşımında; “COVID19’a karşı ilk 500 bin aşı Ukrayna’ya ulaştı. Hintli ortaklarımıza destekleri için minnettarız. En kısa sürede aşılamaya başlayacağız. COVID ile birlikte savaşmalıyız. Oxford / AstraZeneca (#Covishield)” ifadelerini kullandı.

Turkish Cargo’nun, TK6289 İstanbul – Kıyiv kargo uçağı saat 11: 07’de Ukrayna havalimanına indi.

Hindistan’dan İstanbul aktarmalı Kıyiv’e gelen kargo uçağının aşıları taşıma süreci, Ukrayna Sağlık Bakanı Maksim Stepanov tarafından da denetlendi.

Hindistan’ın Pune şehrinde bir üretilen ilk 500 bin AstraZeneca “CoviShield” aşısının sevkiyatını tamamlandı.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ
22 Şubat’ta Hindistan’da üretilen COVID-19’a karşı Oxford / AstraZeneca’nın ürettiği “Covishield” aşısı Ukrayna’da tescil edildi.

21 Şubat’ta, Bakan Stepanov, AstraZeneca’da 500 bin doz aşının Ukrayna’ya için yola çıktığını söyledi.

19 Şubat’ta, Bakan Stepanov, Serum Enstitüsü ile aşı alımını görüşmek için Hindistan’a gitti.

18 Şubat’ta Ukrayna Baş Sıhhi Doktoru Viktor Lyaşko, COVID-19 aşının gelmesi akabinde 11 araçla bölgesel soğuk hava depolarına ulaştırılmasına imkân sağlayan bir plan geliştirdi. Başkanet Kıyiv’in yanı sıra aşılar ilk etapta; Jıtomır, Kıyiv, Çernihiv, Çerkasy, Poltava ve Vinnıtsiya bölgelerinde ulaştırılacak.

Ülkede henüz aşılama başlamadı.

Öte yandan, Ukrayna, küresel COVAX (Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde faaliyet gösteren COVAX programı, dünya genelindeki yoksul ve orta gelirli ülkelerdeki insanları koronavirüse karşı aşılamak ve Covid-19 Aşıları Küresel Erişim için ana küresel inisiyatif) girişimiyle 16 milyon doz ücretsiz COVID-19 aşısı alması bekleniyor.

Hâlihazırda, COVID-19’a karşı Ukrayna’da; Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Alman aşısı PFizer / BioNTech, İsveç-İngiliz aşısı Oxford / AstraZeneca ve Sinovac aşılarının tescil yapıldı.

Ukrayna’da aşılamanın Şubat ayı sonuna kadar başlaması bekleniyor.

Öte yandan Ukrayna Milli Yolsuzlukla Mücadele Bürosu, Şubat ayında COVID-19 aşısı satın alımıyla ilgili bir soruşturma başlatmıştı.

Ukrayna’da Rus aşısı Sputnik V yasaklandı

Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Rusya üretimi olan ve korana virüse karşı geliştirilen Sputnik V aşısının ülkede kullanımı resmi olarak yasaklandı. Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan resmi açıklamada, “Ukrayna Parlamentosu tarafından agresif olarak kabul edilen ülkeden, Covid-19’a diğer bir adıyla SARS-CoV-2’ye karşı üretilmiş aşı ya da diğer tıbbi malzemelerin temini yasaklanmıştır” ifadesi yer aldı.

Ukraynalıların en çok güvendiği aşı belli oldu işte anket sonuçları

“Research & Branding Group” veri ve anket şirketi Ukraynalıların en çok hangi aşıya güvendiğini araştırdı.

Ukraynalıların yüzde 23’ü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Alman aşısı “Pfizer / BioNTech” kalitesine güveniyor.

Ankete katılanlar arasında en çok güven duyulan ilk üç aşı; yüzde 23 “Pfizer / BioNTech”, yüzde 16 İsveç-İngiliz “AstraZeneca / Oxford” ve yüzde 12’si Amerikan “Moderna” oldu.

Aynı zamanda, anket verileri Ukraynalıların yüzde 44’ünün Ukrayna sağlık sisteminin nüfusun aşılanmasıyla başa çıkma yeteneğine sahip olmadığına inandığını gösterdi.

Ankete katılanların yüzde 35’i Ukrayna tıbbının aşı ile yalnızca kısmen baş edeceğine inanıyor. Ve sadece yüzde 20’si ülkede aşı olma olasılığı konusunda olumlu düşünüyor.

Aşılamanın küresel başarısına gelince, Ukraynalıların görüşleri ikiye bölündü: Katılımcıların yüzde 39’u toplu aşılamanın insanlığı normal yaşama döndürebileceğine inanırken, Ukraynalıların yüzde 36’sı tam tersi bir bakış açısına sahip, yüzde 25’lik bir kesim ise kararsız.
Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]