Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Sağlık

Ukrayna’da hâlihazırda 1 milyon 177 bin koronavirüs vakası tespit edildi: günlük artış 5 bin 583 kişi

Ukrayna’da tespit edilen yeni tip koronavirüs (COVID-19) vaka sayısı artıyor.

Ukrayna Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 21 Ocak sabah saat 8 itibariyle son 24 saatte yapılan 41 bin 597 test sonucunda yeni 5 bin 583 Covid-19 vakiası kaydedildi.

Salgının başladığı tarihten bu yana ülke genelinde yapılan 6 milyon 34 bin 418.test ile tespit edilen Covid-19 hasta sayısı toplamda 1 milyon 177 bin 621’e ulaştı, iyileşen hasta sayısı ise 914 bin 730 kişi iken bu süreçte 21 bin 499 kişi de hayatını kaybetti.

Ukrayna Sağlık Bakanı Maksim Stepanov, 21 Ocak itibariyle, bin 811 kişi hastaneye yatırıldığını, 247 kişinin hayatını kaybettiğini, 13 bin 981 kişinin de iyileştiğini bildirdi.

Bakan Stepanov, “Son 24 saat içinde, en fazla teyit edilmiş vaka sayısı sırasıyla; Kıyiv (595), Zaporijya (358), Lviv (337), Harkiv (302) ve Dnipropetrovsk (295) bölgelerinde kaydedildi.” dedi.

TÜRKİYE’DE KORONAVİRÜS SON DURUM

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, “covid19.saglik.gov.tr” adresinden paylaşıldı.

Buna göre, son 24 saatte 168 bin 894 covid-19 testi yapıldı, 6 bin 435 kişinin covid-19 testi pozitif çıktı, 159 kişi hayatını kaybetti. Hasta sayısı 752 olarak açıklandı.

Son 24 saatte 5 bin 932 kişinin covid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 283 bin 919’a yükseldi.

Test sayısı 27 milyon 867 bin 450’ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 406 bin 216, vefat sayısı 24 bin 487, ağır hasta sayısı 2 bin 102 oldu.

DÜNYADA KORONAVİRÜS SON DURUM

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka sayısı 95 milyon 683 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 43 bini, iyileşenlerin sayısı ise 68 milyon 345 bini geçti.

Vaka sayısı ABD’de 24 milyon 493 bini, Hindistan’da 10 milyon 579 bini, Brezilya’da 8 milyon 490 bini ve Rusya’da 3 milyon 591 bini aştı.

ABD’nin Los Angeles kentinde ikamet eden Aditya Singh’in, Covid-19’a yakalanma korkusu nedeniyle 3 aydır Illinois eyaletine bağlı Chicago kentindeki Chicago O’hare Uluslararası Havalimanı’nda yaşadığı ortaya çıktı.

Almanya’nın en büyük havalimanı olan Frankfurt Havalimanı’nın ağırladığı yolcu sayısı, salgın nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlamaları sonucu geçen yıl 2019’a göre yüzde 73,4 azalarak 18,8 milyona geriledi.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ise Alman ekonomisinin Covid-19 salgınında “su üstünde” kalmayı başardığını ancak salgının yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamaların tekrar uzatılması durumunda ekonomide büyük bir gerileme yaşanabileceği uyarısında bulundu.

İngiltere Premier Lig’de geçen hafta yapılan Covid-19 testlerinde 16 kişinin sonucu pozitif çıktı.

Avrupa Birliği (AB) tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) 1080 dozluk Pfizer/BioNTech üretimi Covid-19 aşısı gönderildi.

Fransa’da Covid-19 salgınında ocak ayının ilk haftasında tespit edilen vakaların yüzde 1,4’ünün virüsün İngiltere mutasyonunu taşıdığı ortaya çıktı.

Rusya’da Covid-19’a karşı geniş çaplı aşılama başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla ülkede başlayan kitlesel aşılama, Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirdiği “Sputnik V” (GamCovidVak) aşısıyla yapılıyor.

Portekiz’de son 24 saatte 167 kişinin hayatını kaybetmesiyle salgınının başlangıcından bu yana ülkedeki virüse bağlı en yüksek günlük can kaybı sayısı kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’a karşı şu ana kadar yüksek gelirli en az 49 ülkede 39 milyon dozdan fazla aşı yapıldığını belirterek yoksul ülkelere aşı tedarikinde ise “dünyanın feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde” olduğu uyarısında bulundu.

KORONAVİRÜS KRONOLOJİSİ

Dünyayı paniğe sürükleyen yeni tip Corona virüsü salgını 300 binden fazla kişiyi etkiledi. Merkez üssü Çin’den Avrupa’ya kayan virüs binlerce can aldı. Ülkeler karantina altında. Sınırlar kapatılıyor, seyahat yasakları var. Virüsün ilk ortaya çıkışından günümüze neler yaşandı?

2019’un son gününde Çin, Dünya Sağlık Örgütü’ne ülkede olağan dışı zatürre vakaları görüldüğünü bildirdi. Vakalar Hubei eyaletinin 11 milyon nüfuslu Wuhan kentindeydi.

1 Ocak’ta hastaların bir bölümünün Hunan Deniz Ürünleri Pazarı’nda çalıştığının ortaya çıkması üzerine, pazar kapatıldı. Uzmanlar bir yandan da yeni yılın ilk haftasında virüsü tanımlamaya çalışıyordu. Yeni virüsün 2002-2003 yılında dünya çapında 770 kişiyi öldüren şiddetli akut solunum sendromu SARS virüsü olmadığı ortaya çıktı.

7 Ocak: Dünya Sağlık Örgütü, Corona ailesine mensup yeni bir virüsün bu hastalıklara yol açtığını açıkladı. 2019-nCoV ismi verilen yeni tip Corona virüsü, SARS ve genel soğuk algınlığı virüsü ile aynı aileden geliyordu.

11 Ocak: Çin yeni tip Corona virüsünden ilk ölümü açıkladı. Deniz ürünleri pazarından alışveriş yapmış 61 yaşındaki bir adamın virüse bağlı kalp yetmezliğinden 9 Ocak akşamı öldüğünü duyurdu. Yaşamını yitiren kişinin, önceden kronik karaciğer hastalığı bulunuyordu. Ölüm haberi milyonlarca kişinin seyahat ettiği Çin yeni yıl tatili döneminde geldi.

13 ve 15 Ocak: hem Tayland hem Japonya birer Corona virüsü vakası açıkladı. Her iki kişinin de yakın zamanda Çin’in Wuhan kentini ziyaret ettiği belirtildi.

17 Ocak: Wuhan’dan ikinci ölüm haberi geldi.

20 Ocak: Dünya Sağlık Örgütü Corona virüsü raporunu yayınladı. Rapora göre Çin’de 258’i Wuhan şehrinin bulunduğu Hubei eyaletinde olmak üzere 278 Corona virüsü vakası görülmüştü. Wuhan’da altı kişi hayatını kaybetti.

Virüsün insandan insana geçtiğine dair ilk açıklama da Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı Zhong Nanshan’dan geldi. Amerika başta olmak üzere tüm dünyada birçok Asya ülkesinde hastalığın ilk görüldüğü Wuhan kentinden gelen kişilerin kontrolden geçirilmesi için havalimanları ve gümrük kapılarında önlemler uygulanmaya başlandı.

Başta Amerika olmak üzere birçok ülke havalimanlarında hasta yolcuları tespit edebilmek amacıyla kontrol noktaları kurdu.

21 Ocak: ABD’nin Washington eyaletinde, Wuhan’dan yeni dönmüş bir kişide Corona virüsü görüldüğü açıklandı. 22 Ocak’ta Çin’de ölü sayısı 17, vaka sayısı 550’ye fırladı.

22 Ocak: Türkiye’den de salgınla ilgili ilk açıklama geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu an Dünya Sağlık Örgütü termal kamerayı Türkiye için önermiyor ama bu anlamda da termal kamera dahil bütün hazırlıklarımızı yaptığımızı özellikle söylemek istiyorum. Tedirgin olunmaması, şu an Türkiye için herhangi bir riskin söz konusu olmadığını özellikle belirtmek istiyorum” dedi.


23 Ocak: Wuhan’dan gelen karantina haberi Corona virüsü salgını riskini açıkça ortaya koydu. Wuhan’dan çıkışlar yasaklandı; şehir dışına yapılacak uçuşlar ve tren seferleri durduruldu. Pekin, 25 Ocak’ta başlayacak tüm Çin yeni yılı etkinliklerini iptal etti.

Aynı gün Dünya Sağlık Örgütü yeni tip Corona virüsünün Çin dışındaki insanlara yayıldığına dair kanıt bulunmadığını belirterek, “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” oluşturmadığını açıkladı.

24 Ocak:Hubei eyaletinde karantina altına alınan şehirlerin sayısı 13’e çıktı. Karantinadan 41 milyon kişi etkilendi. Çin hükümeti 26 kişinin öldüğünü, 830 hastanın müşahede altında olduğunu açıkladı.

Pekin hükümeti, Çin Seddi ve birçok turistik yerin kapatılacağını açıkladı.

27 Ocak: gelindiğinde 18 şehirde 56 milyon kişi Çin’de karantina altındaydı. Yeni vaka sayısı hızla tırmanarak 4 bin 500’ü aştı. Hubei eyaletinde vaka sayısı bir önceki güne ikiye katlanarak 2714’ü buldu. Corona salgını Avrupa ülkelerinde önce Fransa’ya ulaştı. Karantinaya alınan üç hastanın da Çin’e seyahat ettikleri açıklandı.

30 Ocak: Dünya Sağlık Örgütü’nden beklenen açıklama geldi. Örgüt küresel acil durum ilan ettiğinde Çin’de 31 bölgeye yayılan Corona virüsü 7 bin 700’den fazla kişiye bulaşmış, 170 can almıştı. 31 Ocak’a kadar Hindistan, Filipinler, Rusya, İspanya, İsveç ve İngiltere de virüsün görüldüğü ülkeler arasına katıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çin’e seyahat uyarısı yapmasının ardından Amerikalı birçok hava yolu şirketi Çin ile ABD arasında uçuşları en az iki ay durdurma kararı aldı. Trump yönetimi son 14 günde Çin’e seyahat eden yabancı ülke vatandaşlarını ülkeye almama kararı aldı. Karara ABD vatandaşı ya da oturum izni olanların aile üyeleri dahil edilmedi.

Şubat ayına girildiğinde Çin’de vaka sayısı 12 bine dayandı.

1 Şubat: açıklanan can kaybı sayısı Çin’de 159’du. Avustralya, Kanada, Almanya, Japonya, Singapur, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam’dan yeni vaka haberleri geldi.

Wuhan kentinden tahliye edilen 32’si Türk 42 kişiyi taşıyan askeri uçak da Ankara’ya gitti. Yolcular, Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde karantina altına alındı.

2 Şubat: Çin dışındaki ilk ölüm haberi Filipinler’den geldi. Şubat’ın ilk haftası sona ererken Çin’de ölü sayısı 563, vaka sayısı 28 binin üzerindeydi. Dünya Sağlık Örgütü ise yeni tip Corona virüsüne karşı hala bilinen etkili bir tedavi bulunamadığını duyurdu.

5 Şubat: Güneydoğu Asya’da iki haftalık turunu tamamlayan yolcu gemisi Diamond Princess, Japonya’nın Yokohama limanında karantina altına alındı. 3 bin 600’den fazla yolcu ve en az 100 kişilik mürettebat taşıyan gemide Corona virüsü vakaları hızla tırmandı.

Türkiye’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından halen seyahatlere kısıtlama talebi gelmemesine rağmen Çin ile uçuşların geceden itibaren durdurulacağı açıklandı.

7 Şubat: ise tüm dünyada tepkilere neden olan bir ölüm haberi geldi. Corona virüsüyle ilgili ilk uyarıları yapan ve çalıştığı hastanede virüsü kapan Doktor Li Wenliang’ın öldüğü duyuruldu. Polis Aralık ayında Li’nin de aralarında olduğu 8 doktora, ortaya çıkan virüs hakkında sosyal medya üzerinden arkadaşlarını bilgilendirdikleri için uyarı cezası vermişti.

10 Şubat haftasına girilirken Çin’de ölü sayısı 908’e çıkarak 2002-2003 yıllarındaki SARS salgınındaki can kaybını aştı. Ülkede vaka sayısı 40 bin 171’e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü’nden bir ekip Çin’e hareket etti.

Salgının başlamasından bu yana ortalıkta görünmeyen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de 10 Şubat’ta Pekin’de bir hastaneyi ziyaret etti. Xi, virüsle mücadelede kararlılık mesajı verdi.

11 Şubat: Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip corona virüsünün adını “Covid-19” olarak belirledi. Aynı gün Çin’de ölü sayısı 1000’i aştı. 13 Şubat’ gelindiğinde Corona virüsü Çin’de 1300 can almış; 60 bin kişi etkilenmişti.

Diamond Princess yolcu gemisinde virüsten etkilenenlerin sayısı 200’e dayandı. Japonya’dan ilk ölüm haberi geldi. Uluslararası toplumla hiçbir bilgi paylaşmayan Kuzey Kore, yabancı ziyaretçilere bir ay karantina uygulamaya başladı.

14 Şubat: Mısır’ın bir vaka açıklamasıyla Corona virüsü Afrika kıtasına da giriş yapmış oldu. Avrupa’dan ilk ölüm haberi de Fransa’dan geldi.

15 Şubat’ta ölü sayısının 1500’ü aştığı Çin’de Devlet Başkanı Xi Jinping, hükümetin halk teyakkuza geçirilmeden önce virüs tehdidinden haberdar olduğunu açıkladı.

17 Şubat haftasına girilirken Çin vahşi hayvanların tüketimini ve ticaretini yasaklamak için tasarı hazırladı. Corona virüsünün kaynağının bu yasa dışı pazarlar olduğu ifade ediliyordu.

Japonya açıklarındaki Diamond Princess yolcu gemisinde bulunan ABD’li 300’den fazla yolcu da tahliye edildi. Bu yolcular iki haftadır gemide karantina altındaydı.

Türkiye’de de 90 dakikada virüsü teşhis edebilecek ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği güvenilir sonuç elde etme koşullarına uygun yerli tanı koyma kiti tanıtıldı.

18 Şubat: Çin’de günlük vaka sayısındaki artış ilk defa 2 binin altında kaldı. Henüz hiçbir vaka rapor etmeyen Rusya ise, 20 Şubat itibarıyla Çin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayacağını açıkladı.

19 Şubat: İran, sınırları içinde iki kişide Corona virüsü saptandığını ve bu kişilerin hayatlarını kaybettiğini açıkladı. 20 ve 21 Şubat’ta Güney Kore’den ilk ölüm haberi geldi, vaka sayısı tırmanışa geçerek 204’e ulaştı. İsrail ilk vakasını açıkladı, İtalya’nın kuzeydoğusunda da vaka sayısı 6’ya çıktı.

İran’da virüse bağlı ölümlerin başlaması üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İran’dan Türkiye’ye giriş yapacak kişileri pasaport kontrolü öncesinde sağlık kontrolundan geçirmeye başladıklarını açıkladı.

22 Şubat’ta İtalya’dan iki ölüm haberi geldi. İran da Corona virüsünde altıncı ölümü bildirdi. Çin’de vaka sayısında düşüş devam ederken Güney Kore’de bir günde 229 yeni vaka tespit edildi.

23 Şubat haftasına girildiğinde komşu ülkeler İran’la sınırlarını bir bir kapatmaya başladı. Üçüncü ölümün yaşandığı İtalya’da süren Venedik Karnavalı erken final yaptı; spor müsabakaları da ertelendi.

Türkiye, komşusu İran’da Corona virüsü nedeniyle 8 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine üç sınır kapısını geçici olarak kapatma kararı aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da yaptığı açıklamada tedbir amaçlı olarak tüm sınır kapılarının geçici olarak kapatıldığını bildirdi.

24 Şubat: Kuveyt, Bahreyn, Irak, Afganistan ve Umman ilk Corona virüsü vakalarını açıkladı. Güney Kore’de vaka sayısı 830’u aştı. 77 bin 200’de fazla vakanın görüldüğü Çin’de ölü sayısı 2 bin 595 oldu.

25 Şubat: İran’da sağlık bakan yardımcısı da corona virüsü kaptığını açıkladı. Ülkede toplam vaka sayısı 95’i buldu 15 kişi hayatını kaybetti. Güney Kore’de vaka sayısı 977’e İtalya’da 229’a çıktı.

Türkiye’de ise THY uçağıyla İran’dan getirilen 132 yolcu ve 8 kişilik mürettebat Ankara’da karantina altına alındı. Bu kişilerin kan örneklerinde Corona virüsüne rastlanmadığı açıklandı.

26 Şubat’ta küresel çapta can kaybı 2 bin 800’ü buldu; vaka sayısı 80 bini aştı. Virüs, Norveç, Romanya, Gürcistan, Pakistan, Makedonya ve Brezilya’ya yayıldı.

Türkiye de kargo uçakları dahil İran ile tüm sivil uçuşları durdurdu. Dışişleri Bakanlığı da bir seyahat uyarısı yayınlayarak, zorunlu olmadıkça hastalığın yoğun olarak görüldüğü İtalya ve Irak’a seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulundu.

27 Şubat: Estonya, Danimarka, Kuzey İrlanda ve Hollanda da ilk vakalarını kaydetti. Dünya çapında virüsten enfekte olanların sayısı 82 bini, can kaybı 2 bin 800’ü aştı.

İtalya’da vaka sayısı 650’a fırladı. Bir günde üç kişi daha hayatını kaybetti; ölü sayısı 17 oldu.

Suudi Arabistan Umre ziyareti için ülkeye en az 24 ülkeden yabancıların ve turistlerin girişini durdurma kararı aldı.

29 Şubat: Güney Kore’de 813 vakayla bir günde en büyük artış yaşandı. 3 bin 150 vaka tespit edilen ülkede 17 kişi hayatını kaybetti.

İran da bir günde 388 yeni vakayla toplam 593 vakaya ulaştı; 43 kişi hayatını kaybetti. Katar da ilk vakasını açıkladı.

Almanya’da dünyanın en büyük turizm fuarı ITB Berlin, açılmasına sayılı günler kala Corona virüsü salgını sebebiyle iptal edildi.

ABD’den de Corona virüsü nedeniyle ilk ölüm haberi geldi.

1 Mart: Türkiye, Irak Kürdistan bölgesi ile sınırını Corona virüsü endişesiyle kapatma kararı aldı. İbrahim Halil sınır kapısı, yolcuların ve araçların önünde kapatıldı.

2 Mart: Corona virüsü başka Ortadoğu ülkelerinde de görüldü. Suudi Arabistan, Tunus ve Ürdün de ilk vakalarını açıkladı.

Türkiye’de hala bir vaka kaydedilmezken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu enfeksiyon, bu salgın Türkiye’de görülmeyecek diye durum yok. Kapımızda salgın olduğunu biliyoruz. Belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir ama şu anda vaka söz konusu değil” dedi.

3 Mart: İtalya’da ölü sayısı 24 saatte 27 artarak 79’a çıktı. Virüs 73 ülkeye yayıldı.

77 kişinin öldüğü İran’da virüsün yayılmasını önleme çabaları kapsamında 54 binden fazla tutuklu ve hükümlü geçici olarak serbest bırakıldı.

Amerika’da ise virüse bağlı can kayıplarının sayısı 3 gün içine 9’a yükseldi.

5 Mart’a gelindiğinde salgın 84 ülkeye sıçramıştı. Vaka sayısı dünyada 95 bini geçerken, can kaybı sayısı 3 bin 30’ü aştı. California eyaletinde tur gemisi seyahatinden dönen bir yolcunun hayatını kaybetmesi sonrası ABD’den ilk “acil durum” ilanı geldi. ABD Senatosu hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti’nin desteğiyle Corona virüsüyle mücadeleye 8,3 milyar dolar kaynak ayıran paketi kabul etti.

Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Singapur’a giden Türk Hava Yolları uçağında bir yolcuda Corona virüsü tespit edildiğini açıkladı. Koca, yolcunun Fransa vatandaşı olduğunu ve İstanbul transit yolcusu olduğunu kaydetti.

6 Mart: Reuters haber ajansına göre, dünya genelinde hastalığa yakalanan kişi sayısı 100 bini geçti. Kurbanlar arasında ise ilk kez bir Türk yer aldı. Mersin’in Mut ilçesinden Fransa’ya göçen 64 yaşındaki Halil Bıçkı, hastanede yaşamını yitirdi. Fransa’da gün içinde vaka sayısı 190 artarak 613’e yükseldi.

7 Mart: 90 ülkeye yayılmış olan salgında vaka sayısı 102 bini, can kaybı sayısı da 3 bin 500’ü aştı. 4 bin 747 vaka ile salgının ağır seyrettiği İran’da 124 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında son seçimlerde milletvekili seçilen Fatemeh Rahbar da vardı.

Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 19’a ulaştığı ABD genelinde, virüs tespit edilen kişi sayısı ise 400’ü aştı. Çin’deyse Corona virüsü nedeniyle karantina altında tutulan hastaların bulunduğu otel çöktü. En az 10 kişi hayatını kaybetti.

8 Mart: İtalya’da Corona virüsü ile mücadele çerçevesinde ülkenin kuzeyinde 16 milyon kişinin yaşadığı bölge için karantina kararı çıktı. Suudi Arabistan’da Corona virüsünün hızla yayıldığı El Katif bölgesi karantinaya alındı. Ülke genelinde okullarda ve üniversitelerde eğitime ara verildi.

9 Mart: dünya genelinde vaka sayısı 110 bini aştı. Çin’de görülen yeni vaka sayısı son 24 saatte 40’a düşerken Avrupa’da tırmanışlar sürdü. İngiltere’de vaka sayısı yüzde 30 artarak, 273’e ulaştı. İtalya’da hastalığa yakalanan kişi sayısı son bir günde 1492 kişi artarak toplam 7 bin 375’e yükseldi.

1100 vakanın görüldüğü Almanya ise 2 ölümle, ülkede ilk can kayıplarını ilan etti. İran salgın nedeniyle 70 bin mahkumu serbest bıraktığını açıkladı.

Dünya borsalarında ise ‘‘Kara Pazartesi’’ yaşandı. Wall Street’te borsa endekslerinin Pazartesi günü haftaya yüzde 7’lik kayıplarla başlamasının ardından işlemler 15 dakika süreyle durdu. Londra ve Frankfurt borsaları yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetti. ABD ham petrol fiyatlarındaki yüzde 20 kayıp, 1991’deki Körfez Savaşı’ndan bu yana bir gün içinde yaşanan en büyük düşüş oldu.

10 Mart’ta hem İran hem İtalya bir gündeki en yüksek can kaybını verdi. 24 saatte İran’da 54 kişi, İtalya’da 168 kişi hayatını kaybetti. Lübnan ve Fas ilk can kayıplarını açıkladı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Panama ve Moğolistan da ilk vakalarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki genel merkezi Corona virüsü endişesi nedeniyle ziyaretçilere kapandı. Almanya’da federal hükümet, Corona virüsüne karşı mücadele için acil olarak 1 milyar Euro ek bütçe ayrıldığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü Pandemi İlan Etti

11 Mart: Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü salgınını pandemi kategorisine aldı. Aynı gün Türkiye’den ilk vaka açıklaması geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin araştırılması sonucu konulmuştur. Virüsü Avrupa temasıyla aldığı bilinmektedir” dedi. Fildişi Sahilleri, Honduras ve Bolivya da ilk vakalarını açıkladı. Katar’da vaka sayısı bir günde 24’ten 262’ye yükseldi.

ABD’de Corona vakası tespit edilen kişi sayısı 1000’i geçerken, şimdiye kadar en az 30 kişi de hayatını kaybetti. Başkan Donald Trump, Corona salgını nedeniyle İngiltere hariç Avrupa ülkelerinden ABD’ye tüm seyahatlerin 30 gün askıya alınacağını açıkladı.

Amerikan Ulusal Basketbol ligi NBA, maçları askıya aldığını duyurdu. Karar Utah Jazz oyuncusu Rudy Gobert’ta Corona virüsü belirlenmesi nedeniyle alındı. Aynı akşam ünlü aktör Tom Hanks, eşiyle birlikte Avustralya’da yaptırdıkları Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı.

12 Mart’ta küresel çapta can kaybı sayısı 4 bin 600’ü, vaka sayısı 126 bini geçti. Çin ise yedi haftadır süren salgında ilk defa 15 yeni vakayla günlük en düşük sayıyı açıkladı.

Türkiye’de ortaokul ve liseler 16 Mart’tan itibaren 1 hafta eğitime ara verdi. 23 Mart’tan itibaren eğitimlere internet ve televizyon üzerinden evden devam edileceği bildirildi. Üniversiteler de 3 hafta tatil edildi.

13 Mart sabahı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de bir kişide daha Corona virüsü tespit edildiğini açıkladı. Koca akşam saatlerinde üç yeni vaka daha tespit edildiğini bildirdi. Bakan Koca, Corona virüsü görülen beş kişinin doğrudan birbirleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Türkiye ayrıca İran, İtalya, Güney Kore, Irak ve Çin’in ardından, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika Avusturya, İsveç ve Hollanda’ya da seyahat yasağı getirdi.

Kendini karantinaya alan Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun eşi Sophie Trudeau da Corona virüsüne yakalandı.

ABD’de ise Başkan Trump, Beyaz Saray’da basının karşısına geçti ve ülke genelinde acil durum ilan etti. Trump önceki hafta Florida’daki konutunda bir araya geldiği Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun danışmanlarından birinde Corona virüsünün tespit edilmesiyle ilgili ise kendisinin semptom göstermediğini belirtti. Aynı gün Bolsonaro’nun Corona virüsü testi ise negatif çıktı.

14 Mart: Corona virüsüyle mücadele kapsamında 9 Avrupa ülkesindeki Türk vatandaşlarına ülkeye dönmeleri için 17 Mart gece yarısına kadar süre verildiği açıklandı. Öte yandan Türkiye’nin karşılıklı olarak sınırlarını kapattığı ülkeler arasına Gürcistan’da katıldı.

Beyaz Saray Doktoru tarafından yapılan yazılı açıklamada Trump’a yapılan test sonucunun negatif olduğu belirtildi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence İngiltere ve İrlanda’dan da seyahatlerin yasaklanacağını açıkladı.

Fransa, kriz yönetiminde 3’üncü ve en yüksek aşamaya geçti. Cumartesi gecesinden itibaren, ülkede tüm bar, restoran ve eğlence mekanları kapatıldı. Son 72 saatte ülkede vakalar ikiye katlandı ve 4 bin 500’e yükseldi, 91 kişi ise yaşamını yitirdi.

15 Mart: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Umre’den dönen bir kişinin Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı. Umre ziyaretinden Türkiye’ye gelenler karantinaya alınmaya başlandı.

Twitter’dan paylaştığı mesajda Corona virüsü vaka sayısının arttığını açıklayan Koca yeni vaka sayısının 12, toplam vaka sayısınınsa 18 olduğunu bildirdi.

İspanya bir günde 2 bin yeni vaka tespit edildiğini ve 24 saatte 100’den fazla can kaybı olduğunu bildirdi. Ülkede ölü sayısı 288’e vaka sayısı 7 bin 700’ün üzerine çıktı.

Almanya Corona virüsünün yayılmasını önlemek için sınırlarını kapatma kararı aldı.

İran’da 24 saatte 1209 Corona virüsü vakası doğrulandı. İran’da virüsten ölenlerin sayısı 724’e çıktı.

16 Mart’ta umut verici haber ABD’den geldi. Corona virüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının ilk denemesi Seattle’da bir gönüllü üzerinde yapıldı. Üç kişinin de sırada olduğu, toplamdaysa 45 gönüllüye birer ay arayla iki doz aşı uygulanacağı bilgisi verildi.

Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca beklendiği gibi Pazartesi günü geride kalırken Türkiye’deki Corona vakası sayısına ilişkin güncel bilgileri paylaştı. Bakan Koca “29 yeni tanı konuldu. Toplam hasta sayımız 47 oldu” dedi.

17 Mart: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de Corona virüsü kaynaklı ilk can kaybını açıkladı. Açıklamaya göre hayatını kaybeden hasta 89 yaşında bir erkek.

Salgının tüm 50 eyalete ulaştığı ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi FDA, özel şirketlerin Corona virüsü test kitlerini doğrudan halka satışa sunmaya başlamalarına izin vereceğini açıkladı.

Avrupa’da en yoğun salgının yaşandığı İtalya’da ise 24 saatte 345 kişinin hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 2 bin 503’e çıktı. Toplam vaka sayısıysa 27 bin 980’den 31 bin 506’ya yükseldi. Avrupa Birliği sınırlarını birlik dışı ülkelere kapattı

18 Mart: Corona Virüsü vaka sayısı tüm dünyada 200 bini aştı. Can kaybı ise 8 binin üzerine çıktı.

Avrupa, Corona virüsü nedeniyle meydana gelen ölüm sayısında Çarşamba günü Asya’yı geçti. Çarşamba günü 3 bin 421 ölümün yaşandığı Avrupa, pandeminin beşiği olan Asya’yı geçti. Aynı anda Asya’da 3 bin 384 ölü sayısı kaydedildi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin mücadelede çok geç kaldığını itiraf etti.

Türkiye’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan bir can kaybı daha açıkladı. Koca, 61 yaşında erkek bir hastanın yaşamını yitirdiğini ve 93 yeni vakayla hasta sayısının 191’e ulaştığını kaydetti.

19 Mart Corona virüsünün başladığı Çin’in Hubei eyaleti ve Wuhan kentinde yeni vakanın sıfıra indiği yani hiç görülmediği ilk gün oldu. Çin genelinde yeni görülen 34 vakanınsa yurt dışından ülkeye girenler olduğu açıklandı.

147 vakanın görüldüğü Rusya’dan ilk ölüm haberi geldi. Avrupa’da ise salgın kötüye gitmeyi sürdürdü. İtalya’da bir günde 427 kişi hayatını kaybetti ve can kaybı sayısı Çin’i geçerek 3 bin 405’e ulaştı, vaka sayısı da 41 bini geçti.

İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü ülkede her 10 dakikada bir Corona virüsüne bağlı bir can kaybı gerçekleştiğini açıkladı.

Üç can kaybının yaşandığı 191 vakanın bildirildiği Türkiye’de ise 9 bin 800 kişinin karantina altında olduğu açıklandı.

20 Mart: Dünya genelinde Corona virüsünden etkilenenlerin sayısı 209 bini buldu, 8 bin 700’den fazla kişi hayatını kaybetti. Avrupa’da can kaybı sayısı 5 bini geçti.

Türkiye’de can kaybı dokuza çıkarken, vaka sayısının da 670 olduğu bildirildi.

Sokağa çıkma yasakları ve asayişin sağlanması için orduyu göreve çağıran hükümetler arasına Bulgaristan da eklendi. Bulgaristan, orduya gerektiğinde güç kullanma izni de verdi. İtalya’nın Lombardiya bölgesine de 114 asker gönderildi.

21 ve 22 Mart’ta salgın hızını kesmedi. İlkbaharın başlangıcı kabul edilen hafta sonunda dünya genelinde hasta sayısı 304 bini geçti, en az 13 bin kişi hayatını kaybetti. İtalya 1444 ölümle en büyük can kaybını hafta sonunda yaşadı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, doktorunda Corona virüsü tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı.

En az 30 bin vakanın görüldüğü ABD’de ölü sayısı 389’a çıktı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Corona virüsü testi süresini 45 dakikaya indiren yeni kiti onayladı. New York Valisi Andrew Cuomo yaşanan salgını, 1930’lardaki ”Büyük Buhran”dan sonraki en büyük kriz olarak niteledi.

Türkiye’de ölü sayısı 30’a vaka sayısı 1236’ya çıktı. İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde Corona virüsü nedeniyle uygulanacak yasaklamalar kapsamını “sokağa çıkma” boyutuyla genişletti. 22 ülkeye uygulanan seyahat yasakları 46 ülkenin daha eklenmesiyle 68’e çıktı.

23 Mart haftası itibariyle dünya genelinde can kaybı sayısı 15 bin 400’ü geçti. Dünya Sağlık Örgütü, pandeminin ivme kazandığı uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ilk 100 bin vakanın ilk 67 gün içinde, ikinci 100 bin vakanın 11 günde ve üçüncü 100 bin vakanın sadece 4 günde ortaya çıktığına dikkat çekti.

Uluslararası Para Fonu IMF ise, Corona virüsü salgını nedeniyle 2020’de dünyanın 2008-2009’deki küresel mali krizin yol açtığından daha kötü olabilecek bir resesyona gireceği tahmininde bulundu.

Vaka sayısının 1529’a ulaştığı Türkiye’de can kaybı 37’ye yükseldi.

24 Mart: dünyanın Çin’den sonra en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan’da sokağa çıkma yasağı başladı. 1,3 milyar nüfuslu ülkede halkın 21 gün boyunca evden çıkmamaları istendi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ile telefonda görüşen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Tokyo Olimpiyat Oyunları’ı iptal etmemekle birlikte bir yıl erteleme istediklerini, Bach’ın da erteleme talebini kabul ettiğini açıkladı.

25 Mart: Corona virüsün çıkış noktası Çin’in Hubei eyaletinde aylar süren sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Hubei’nin başkenti 11 milyon nüfuslu Wuhan’da yaşayanlara Aralık ayından bu yana ilk kez Hubei eyaleti sınırları içinde kalmak koşuluyla kentten çıkma izni verilirken, iki aydır kapalı olan köprü ve yollar da açıldı.

26 Mart: salgının hızla yayılmaya devam etmesi üzerine Rusya, Corona virüsü salgını önlemleri kapsamında ülkeyi uluslararası uçuşlara kapatma kararı aldı.

Telekonferans yoluyla bir zirve gerçekleştiren G-20 liderleriyse Corona virüsüyle mücadelede ‘ne gerekiyorsa’ yapma sözü verdi.

ABD Senatosu ise hükümetin Corona virüsü salgını nedeniyle hazırladığı 2 trilyon dolarlık yardım paketini onayladı. Amerika’da işsiz kaldıkları için yardım başvurusunda bulunanların sayısıysa bir haftada üç milyonu geçti. FED Başkanı Jerome Powell, Amerikan ekonomisinin resesyona çoktan girmiş olabileceğini söyledi.

New York, Amerika’da Corona salgınının merkez üssü haline geldi.

27 Mart: Corona virüsünün ilk ortaya çıktığı Çin, salgını kontrol altına almasının ardından yurtdışında tırmanan vakalar nedeniyle yabancılara geçici olarak ülkeye giriş yasağı koydu.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass ise Corona virüsü salgınıyla mücadele eden yoksul ülkelerin borçlarının ertelenmesi ya da yeniden yapılandırılması çağrısı yaptı.

Borsalar üç günlük yükselişten sonra düşüşe geçerken Amerikan Temsilciler Meclisi ise 2 trilyon dev acil yardım paketini onayladı. Tasarı, Başkan Trump’ın da imzasıyla yasalaştı.

Başkan Donald Trump ayrıca Savunma İmalat Yasası kapsamında Corona virüsüyle mücadele için otomotiv şirketi General Motors’u suni solunum cihazları üretmekle görevlendiren bir kararı imzaladı.

28 Mart’ta dünya genelinde can kaybı 30 bini aştı. En az 177 ülke ve bölgeye yayılan salgın 650 bine yakın kişiyi hasta etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, örgüt depolarında tutulan 250 bin maskeyi New York’a bağışladıklarını açıkladı.

İspanya 5 bin 690 can kaybıyla İtalya’dan sonra can kay kaybı ile İtalya’dan sonra en fazla ölümün yaşandığı ülke oldu. Türkiye’de ise can kaybı sayısı 16 artarak 108’i, vaka sayısı 1704 artarak 7 bin 402’ye çıktı.

29 Mart’ta dünya çapında vaka sayısı 700 bini can kaybı sayısı 33 bini aştı. Salgının merkez üssü haline gelen New York’ta ölü sayısı 1000’e yaklaştı. ABD’de can kaybı sayısının 200 bini bulabileceği uyarıları üzerine Başkan Donald Trump, sosyal mesafe kurallarını 30 Nisan’a kadar uzattığını açıkladı.

Türkiye’de can kayı 131’e vaka sayısı 9 bin 217’ye çıktı. Suriye, Corona virüsüne bağlı ilk ölümü bildirdi. Ülkede vilayetler arası seyahatler yasaklandı.

30 Mart’ta Amerikan ilaç firması Johnson & Johnson (J&J), ABD hükümetiyle birlikte, Corona virüsüne karşı deneme aşamasında olduğu aşıdan 1 milyardan fazla doz üretmek için yeterli kapasiteyi oluşturmak amacıyla 1 milyar dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.​

Türkiye’de vaka sayısı 10 bini geçti, can kaybı 168’e çıktı.

Fransa’da gönüllü karantinanın ilk haftasında aile içi şiddet olaylarının artması üzerine kurbanların, ücretini devletin ödeyeceği otellere yerleştirileceği açıklandı.

31 Mart’ta ABD’de Corona virüsüne bağlı can kaybı sayısı Çin’in açıkladığı rakamları geçti. Ülkede 3 bin 415 kişi hayatını kaybetti. Çin’in açıkladığı can kaybı 3 bin 309’du.

İngiltere’de vaka sayısı 25 bini geçti. 1800’e yakın can kaybının olduğu ülkede 13 yaşında bir çocuğun Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Bu, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra karşı karşıya kaldığımız en zorlu kriz” dedi; düşük ve orta gelirli ülkelerin salgınla ve neden olduğu sosyo-ekonomik şoklarla mücadelesine destek için Birleşmiş Milletler’in çok ortaklı yeni bir fon kurduğunu açıkladı.

Nisan ayının ilk günü ABD’de vaka sayısı 200 bini, can kaybı ise 4 bin 300’ü geçti. ABD’de dünyada en çok vakanın görüldüğü ülke oldu.

Dunhill ve Lucky Strike marka sigaraların üreticisi British American Tobacco, Amerika’daki biyoteknoloji biriminin tütün yapraklarından çıkarılan proteinleri kullanarak Corona virüsüne karşı aşı geliştirmeye çalıştığını açıkladı.

Türkiye’de Corona virüsünün 81 ile de yayıldığı açıklandı, ölü sayısı 277’e çıktı.

2 Nisan’da Corona virüsünün dünya genelinde 1 milyondan fazla kişiye bulaştığı açıklandı. Can kaybı sayısı 50 bini geçti. İspanya’da ölü sayısı bir günde 9 bin 53’ten 10 bin 3’e yükseldi. Rusya’da vaka sayısı bir günde 771 artarak 3 bin 548’e çıktı.

3 Nisan’da ABD’de virüsün görüldüğü tüm ülkeler arasında bir günde en yüksek can kaybı yaşandı ve neredeyse 1200 kişi hayatını kaybetti.

Ortadoğu ülkeleri arasında vaka sayısı bir haftada ikiye katlanarak 60 bine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü bölge ülkelerini hızlı müdahale konusunda uyardı.

4 Nisan’da dünya çapından vaka sayısı 1 milyon 200 bini, can kaybı da 65 bini geçti. Türkiye’de ölü sayısı 76 artarak 501’e ulaştı; vaka sayısı 24 bine dayandı.

ABD’de Corona virüsünün en kötü vurduğu New York eyaletinin valisi Andrew Cuomo, vaka sayısındaki tırmanışın sürdüğünü ve salgında zirve noktaya önümüzdeki 7 gün içinde ulaşabileceklerini söyledi

5 Nisan’da Corona virüsü hastası olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 10 günün sonunda duruma kötüye gidence hastaneye kaldırıldı.

Aynı gün İran’da ölü sayısı 3 bin 600’ü, vaka sayısı 58 bini geçti.

New York’un beş bölgesinden biri olan Bronx’taki hayvanat bahçesinde bir kaplanda Corona virüsü tespit edildi. Bu, virüsün insandan hayvana geçtiği ve hastalığa neden olduğu ilk vaka olarak kayıtlara geçti.

6 Nisan’da Boris Johnson’ın yoğun bakıma kaldırıldı; ancak suni solunum cihazına bağlanmadığı açıklandı.

İspanya’da vaka ve can kaybı dört gün peş peşe düştü. 6 Nisan’da 637 kişi hayatını kaybederken yeni hasta sayısı 4 bin 327 olarak belirlendi.

Öte yandan ABD öngörülere göre en kritik haftasına girdi. Ülke genelinde can kaybı sayısı 10 bini geçti. New York’un ardınan Michigan ve Louisiana eyaletlerinden de vaka ve can kaybında ciddi artış haberleri gelmeye başladı.

7 Nisan’da dünya genelinde Corona virüsünden etkilenenlerin sayısı 1 milyon 300 bini geçti. Can kaybı sayısı 75 bine yaklaştı.

Türkiye 3 bin 892 yeni vaka daha açıkladı; vaka sayısı 34 bin 109’a çıktı. an kaybı sayısı ise 75 artarak 725 oldu.

Avusturya ve Danimarka’nın yasakları Paskalya bayramı sonrası gevşeteceğini açıklamasının ardından Dünya Sağlık Örgütü tüm ülkelere çağrı yaptı. Örgüt kısıtlamaların kaldırılması için çok erken olduğu konusunda uyardı.

8 Nisan’da Corona virüsünün çıkış noktası kabul edilen Çin’in Wuhan kentinde karantina koşulları ve seyahat yasağı uygulaması sona erdi. Karantinanın sona ermesiyle 55 bin kişinin trenlerle, 10 binden fazla kişinin de uçaklarla şehirden ayrıldığı bildirildi.

ABD’de vaka sayısı 400 bini geçerken Başkan Donald Trump’ın Dünya Sağlık Örgütü’nü Çin yanlısı olmakla itham etmesine yanıt geldi. WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ”Bu virüsü politize etmeyin. Daha fazla ceset torbası görmek istiyorsanız siyasete alet etmeye devam edebilirsiniz” dedi.

9 Nisan’da New York şehrindeki ilk Covid-19 vakasınının Avrupa’dan ABD’ye geldiğine dair bir araştırma yayınlandı. Araştırmaya göre New York’ta başlayan salgın Çin ya da bir başka Asya ülkesi ile bağlantılı değildi. Ülkede virüse bağlı can kaybı ise 15 bini geçti.

Salgın, Brezilya’daki Amazon ormanlarında dış dünyadan izole bir şekilde yaşayan Yanomami kabilesine bile ulaştı. Kabilenin 15 yaşındaki bir erkek üyesinde virüs tespit edildi.

10 Nisan’da Johns Hopkins Üniversitesi dünyada vaka sayısının 1 milyon 600 bini, can kaybının da 100 bini aştığını duyurdu.

İtalya, salgında hastalara yardım etmek için çalışan 100 doktorun da kayıplar arasında olduğunu açıkladı.

Vaka sayısının 47 bini can kaybının 1000’i aştığı Türkiye’de 31 ilde gece yarısına saatler kala hafta sonu için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Paniğe kapılan halkın marketlere akın etmesi tepkilere neden oldu.

11 Nisan’da ABD’de can kaybı sayısı İtalya’nın kayıplarını da geçerek 20 bini aştı, vaka sayısı da 522 bini buldu. ABD, 2 binden fazla yeni can kaybıyla bir günde en fazla ölüm rapor eden ülke oldu.

Aşı çalışmalarının 12 ile 18 arasında süreceği açıklamalarına karşın Oxford Üniversitesi’nden bir aşı profesörü bu sürenin 6 aya inebileceği ve Corona virüsü aşısının Eylül ayında hazır olacağından yüzde 80 emin olduğunu söyledi.

12 Nisan’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkeler, günlük ham petrol üretim miktarını 1 Mayıs’tan 30 Haziran’a kadar 10 milyon varil azaltma kararı aldı. Kesinti, uygulanmaya başladığı tarihten itibaren örgütün en büyük kesintisi olarak tarihe geçecek.

Türkiye’de hafta sonuna saatler kala ilan edilen sokağa çıkma yasağını idare edememekle eleştirilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu istifa ettiğini açıkladı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan istifayı kabul etmedi.

13 Nisan’da dünyada vaka sayısı 1 milyon 900 bini geçti ve artık 2 milyona ilerlemeye başladı. Can kaybı ise 120 bini geçti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) salgınının etkileriyle mücadeleye yardımcı olmak amacıyla, Afet Etkilerinin Sınırlandırılması ve Borcun Hafifletilmesi Fonu (CCRT) kapsamında 25 üye ülkeye acil borç yardımı sağlanacağını bildirdi.

Günün en çok konuşulan görüntülerinden biri ise Başkan Donald Trump’ın basın toplantısında gazetecilerle girdiği tartışma oldu. Toplantıda salgına karşı harekete geçmede yavaş kaldığı eleştirilerine yanıt olarak Beyaz Saray ekibince hazırlanan video gösterildi. Toplantı salonunda izletilen ve üç dakikadan biraz uzun süren videoda, Trump’ın salgınla mücadele kapsamında bugüne kadar attığı adımlar sıralandı.

14 Nisan’da Fransa dünyada Corona virüsüne 15 binden fazla kurban veren dördüncü ülke oldu. İtalya’da can kaybı artsa da vaka sayısı artışında son bir ayın en düşük seviyesine inildi.

Türkiye’de vaka sayısı 61 bini geçti, 1300’e yakın kişi hayatını kaybetti.

IMF, üye 189 ülkeden 100’ünün ekonomik yardım arayışında olduğunu bildirdi.

15 Nisan’da vaka sayısı dünya genelinde 2 milyonu geçti. Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonominin yüzde üç daralmasını beklediklerini açıkladı. Bu küçülme, 1930’lardaki Büyük Buhran’dan sonra en büyük daralma olabilir.

16 Nisan’da Dünya Sağlık örgütü, küresel vaka sayısının 1 milyonunun Avrupa’da olduğunu ve kıtada 84 bin kişinin öldüğünü açıkladı.

Güney Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’da Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, Sağlık Bakanı’nı görevden aldı. Bolsonaro, Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta’nın sıkı sosyal tecrit kurallarına karşı çıkıyordu.

17 Nisan Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre dünyada can kaybı sayısının 150 bini geçtiği gün oldu. Öte yandan Başkan Trump, ABD’nin Michigan, Minnesota ve Ohio eyaletlerinde salgın önlemlerini ve eyalet valilerini protesto eden gruplara Twitter’dan destek verdi.

Suudi Arabistan ise Ramazan yaklaşırken, kutsal ay ve bayramın evlerde geçirilmesi kararı aldı.

18 Nisan’da küresel vaka sayısı 2 milyon 300 bine dayandı, can kaybı sayısı159 bini geçti.

19 Nisan’da Türkiye’deki vaka sayısı 86 bin 306 olarak açıklandı. Türkiye, Ortadoğu’da İran’ı da geçerek en fazla vakaya sahip ülke oldu.

Şili ise Corona virüsünden iyileşenler için ”bağışıklık kartı” dağıtan ilk ülke oldu. Güney Amerika ülkesinde kart sahibi olanların işlerine dönmelerine izin verildi.

20 Nisan’da ABD Başkanı Trump’tan beklenmedik bir hamle geldi. Donald Trump, Twitter’daki mesajında, “Görünmez Düşman’dan gelen saldırı ışığında ve muhteşem Amerikan vatandaşlarımızın işlerini koruma gereksinimi sebebiyle, ABD’ye göçü geçici olarak askıya almak için başkanlık kararnamesi imzalayacağım!” diye yazdı.

İtalya’da ise Corona virüsü vakaları ilk defa azalmaya başladı.

21 Nisan’da Birleşmiş Milletler Gıda Programı, dünyada ağır gıda güvenliği sorunu yaşayan kişi sayısının iki katına çıkarak 265 milyona ulaşacağı uyarısında bulundu.

22 Nisan’da dünya çapında vaka sayısı 2 milyon 500 bini geçti. Dünya Sağlık Örgütü Afrika’da ve Güney Amerika’da salgının yükselişe geçtiğine dair endişe yaratan veriler olduğunu kaydetti ve ”Virüsü uzun süre bizle olacak” uyarısında bulundu.

Dünya Meteoroloji Örgütü, pandeminin küresel karbondioksit salımını yüzde 6 azaltmasının beklendiğini kaydetti. Bu düşüş, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük düşüş olabilir.

23 Nisan’da ABD’de ilk defa işsizlik yardımı başvuru yapanların sayısı beş haftada 26 milyona ulaştı. Uzmanlar Corona virüsü salgını nedeniyle 150 milyon çalışanın 50 milyonunun işsiz kaldığını tahmin ediyor.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa’da Corona virüsüne bağlı ölümlerin neredeyse yarısının yaşlı bakım evlerinde gerçekleştiğini açıkladı.

24 Nisan: ABD’de can kaybı sayısı 50 bini, dünya genelinde 195 bini geçti. ABD Başkanı Trump’ın insan vücuduna dezenfektan enjekte edilmesinin virüse karşı etkili olup olmadığının araştırılması konusundaki sözleri üzerine bazı firmalar, tüketicileri bu temizlik malzemelerini içmemeleri yönünde uyardı.

25 Nisan: Dünya genelinde Corona virüsü salgını nedeniyle alınan önlemler dolayısıyla, başta Suudi Arabistan ve Kudüs olmak üzere, İslam dünyasının kutsal mekanları Ramazan ayının ilk gününde boş kaldı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün inisiyatifiyle video konferansla bir görüşme gerçekleştiren, aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bulunduğu dünya liderleri, Corona virüsüne karşı aşı ve ilaç geliştirme çabalarına küresel çapta destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Bir süre önce Dünya Sağlık Örgütü’ne verdiği mali desteği kestiğini açıklayan Amerika görüşmeye katılmadı.

26 Nisan’da dünya çapında Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 200 bini geçti. Çin, salgının çıkış noktası Wuhan kentinde tüm hastaların taburcu edildiğini ve Corona virüsünden hastanede olan kimsenin kalmadığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü, hastalıktan iyileşenlerin yeniden enfekte olmayacağına dair bir kanıt bulunmadığına dikkat çekti ve ”’bağışıklık pasaportu” gibi izin belgeleri dağıtan ülkeleri uyardı.

27 Nisan’da Corona virüsü salgınında dünya çapında vaka sayısı 3 milyonu aştı.

Çin’de hükümet aldığı kararla Corona virüsü salgınıyla ilgili olarak bazı tıbbi malzeme ve cihazların ihracatını kolaylaştırma kararı aldı.​

Salgının başında bunu önemsemeyen açıklamaları ve uygulamaları nedeniyle eleştirilen daha sonra kendisi de hastalığa yakalanarak yoğun bakımda kalan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, görevinin başına döndü.

28 Nisan’da ABD’de vaka sayısı 1 milyonu geçti. Türkiye’nin tıbbi malzeme yardımı taşıyan uçağı ABD’ye vardı. Türkiye’nin ABD’ye 500 bin ameliyat maskesi, 400 bin koruyucu önlük, 2 bin litre dezenfektan, 500 adet yüz koruyucu, 400 adet N95 tipi maske ve 1500 adet koruyucu gözlük yolladığı bildirildi.

Rusya’da Corona salgınının başlangıcından bu yana en yüksek vaka sayısı görüldü. Son 24 saatte ülke genelinde 6 bin 411 kişide Corona virüsü tespit edildi.

Türkiye’de ise can kaybı sayısı 3 bine yaklaştı; vaka sayısı 114 bini geçti.

29 Nisan’da can kaybı sayısının 60 bini geçtiği ABD’den tedavi için umut verici bir haber geldi. Gilead Sciences firması, klinik denemelerine Mart ayında başladığı Remdesivir adlı antiviral ilacın, hastalara erken aşamasında uygulanması durumunda Corona virüsünün yol açtığı belirtileri hafiflettiğini açıkladı.

Brezilya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 158’e çıktı ve Çin’in açıkladığı 4 bin 637 can kaybını da aştı. Yaklaşık 210 milyon kişinin yaşadığı Brezilya, kıtada ABD’den sonra fazla en fazla vaka sayısının ve can kaybının yaşandığı ülke konumunda.

30 Nisan’da ABD’de Corona virüsü nedeniyle işlerinden olanların işsizlik yardımı başvuruları 3 milyon 800 bin artarak 30 milyona ulaştı.

Rusya Başbakanı Mikhail Mişustin’in de Corona virüsü hastalığına yakalandığı açıklandı.

Dünyada vaka sayısı 3 milyon 200 bini can kaybı ise 230 bini geçti.

1 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump Remdesivir adlı antiviral ilacın Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) acil durumlarda Corona virüsü hastalarında kullanılmak üzere onay aldığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü, Trump’ın virüsün Çin’in Wuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığı iddiasını yalanlayarak, “Bu virüsün doğal kökenli olduğundan eminiz” açıklamasını yaptı.

2 Mayıs’ta Rusya, pandeminin başlamasından bu yana bir gündeki en fazla vaka sayısını bildirdi. Ülkede vaka sayısının 9 bin 623 artarak 124 bin 54’e ulaştığı bildirildi.

Can kaybının 25 bini geçtiği İspanya’da toplu taşımada maske takmak zorunlu hale getirildi. ABD’de ise can kaybı 65 bini geçti.

3 Mayıs’ta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Corona virüsünün bir Çin laboratuvarından çıktığına dair önemli oranda kanıt olduğunu​ söyledi.

Afganistan Sağlık Bakanlığı başkent Kabil’de yapılan dar çaplı bir araştırmaya göre nüfusun üçte birinin hastalığı kapmış olabileceğini bildirdi.

Ermenistan’da vaka sayısı artmasına rağmen restoranların ve barların açılacağı açıklandı.

4 Mayıs’ta Corona virüsü salgınıyla mücadelede aşı ve tedavi çalışmaları yürüten kurumlara kaynak sağlamak amacıyla uluslararası bir bağış konferansı düzenlendi. Avrupa Birliği ile AB üyesi olmayan İngiltere, Norveç, Japonya, Kanada ve Suudi Arabistan gibi ülkeler liderliğinde yapılan etkinliğin amacı yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesi için en az 8 milyar dolar kaynak toplama sözü verdi. ABD toplantıya katılmadı.

5 Mayıs’ta İngiltere, Avrupa’daki en fazla can kaybını açıkladı. Ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bini aştı.

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü, ABD’de ekonominin açılması ve sosyal mesafe kurallarının gevşetilmesi durumunda Ağustos’a kadar can kaybının 135 bini bulabileceği uyarısında bulundu.

6 Mayıs’ta ABD’de Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli, Corona virüsü üzerinde çalışan araştırmacı Bing Liu Cumartesi günü evinde ölü bulundu. Silahla öldürülen Liu’nun, evinden yaklaşık 90 metre uzakta bir araçta yine silahla intihar ettiği belirtilen Hao Gu isimli şahıs tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Başkan Donald Trump, Corona virüsü salgınının başlamasından bu yana ilk yurt içi ziyareti için Arizona’ya gitti. Eyalette maske üretim tesisini ziyaret eden Trump’ın maske takmadı.

7 Mayıs’ta Trump, lağvedileceğine dair söylentiler çıkan Beyaz Saray Corona Virüsü ile Mücadele Görev Gücü’nün çalışmalarına süresiz olarak devam edeceğini söyledi. Öte yandan ABD’de gözaltındaki göçmenler arasındaki ilk can kaybı San Diego’daki gözaltı merkezinde yaşandı.

8 Mayıs’ta Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü salgını kontrol altına alınmazsa Afrika’da 29 milyon ile 44 milyon arasında kişinin hastalığa yakalanacağını, 83 bin ile 190 bin arasınca can kaybı yaşanacağı uyarısı yaptı.

İtalya ve İngiltere’nin ardından ABD’de de 73 çocukta Covid-19 ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen yeni bir enfeksiyon hastalığı tespit edildi. 5 yaşında bir çocuğun öldüğü bildirildi.

9 Mayıs’ta New York Valisi Andrew Cuomo, üç çocuğun daha bu gizemli hastalıktan hayatını kaybettiğini açıkladı.

10 Mayıs hem Çin hem Güney Kore’de salgında yeni sıçramaların yaşandığı gün oldu. Seul’da son bir ayın en yüksek rakamı olarak 34 yeni vaka açıklandı.

Türkiye’de toplam vaka sayısı 137 bin 115’e can kaybı da 3 bin 739’a yükseldi.

11 Mayıs’ta ABD ve Suudi Arabistan’dan ekonomik önlem haberleri geldi. Trump yönetimi eyaletlere, test kapasitelerini arttırmaları için 11 milyar dolar gönderileceğini açıkladı. Suudi Arabistan da katma değer vergilerini yüzde 5’ten 15’e çıkarılacağını ve yoksullara para yardımının durdurulacağını bildirdi.

Öte yandan İspanya, İtalya, Almanya, Danimarka, İran, İsrail, Yeni Zelanda ve Tayland karantina kısıtlamalarını gevşetmeye başladı.

12 Mayıs’ta Rusya vaka sayısında ABD’den sonra ikinci sıraya yerleşti. Ülkede 232 bin 243 vaka tespit edildi.

Fransa’da can kaybı sayısı 27 bine dayanırken, Türkiye’de vaka sayısı 1.704 artarak 141 bin 475’e çıktı

13 Mayıs’ta Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsünün HIV gibi endemik hale gelebileceği yani asla ortadan kalkmayabileceği ve dünyanın bu virüsle yaşamayı öğrenmek zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

14 Mayıs’ta Birleşmiş Milletler küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,2 oranında küçüleceğini, salgın hastalığın dünyaya 8 trilyon 500 milyar dolar kaybettireceğini öngördüklerini açıkladı.

15 Mayıs Bangladeş’te 1 milyondan fazla Arakanlı mültecinin olumsuz şartlar altında kaldığı kamplarda ilk Corona virüsü vakasının tespit edildiği gün oldu.

Dünya çapında vaka sayısı 4,5 milyonu, can kaybı ise 306 bini geçti.

16 Mayıs’ta Hindistan’ın vaka sayısı Çin’in bildirdiği vaka sayısını da aşarak 85 bin 940’a çıktı. Ülkede 2 bin 752 can kaybı bildirildi. Brezilya can kaybının bir günde 816 ölümle toplamda 15 bini aştığını açıkladı.

17 Mayıs’ta eski ABD Başkanı Barack Obama, 2020 yılı mezunu öğrenciler için internet üzerinden düzenlenen mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada Trump yönetimini eleştirdi ve ‘‘Yetki sahibi olduğunu ve ne yaptığını bildiğini sandığınız tüm o yetişkinler, görünen o ki aslında tüm yanıtlara sahip değillermiş’’ dedi.

18 Mayıs’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) internet üzerinden düzenlenen genel kurul toplantısında, Corona salgını sürecini nasıl yönettiğine ilişkin bağımsız soruşturma çağrılarına olumlu yanıt verdi. Toplantıda Çin’den Dünya Sağlık Örgütü’ne 2 milyar dolar bağış sözü geldi.

19 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsüne karşı etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamış olan hidroksiklorokin adlı ilacı kullandığını açıkladı. Sıtma ve lupus tedavisinde kullanılan ilacı daha önce de teşvik eden Trump, “Her gün alıyorum ve hala buradayım” dedi

ABD’li biyoteknoloji firması Moderna, Corona virüsü aşısının erken klinik denemesinden olumlu sonuçlar geldiğini açıkladı. Aşının uygulandığı sekiz hastada, Corona virüsü enfeksiyonu geçirip iyileşen hastalarda görülen miktarlarda antikor oluştuğu gözlemlendi.

20 Mayıs’ta Latin Amerika’da salgının merkez üssü haline gelen Brezilya’da 24 saatte 19 bin 951 yeni vaka tespit edildi. Bir gündeki en yüksek artışın yaşandığı ülkede can kaybı 19 bine yaklaştı.

Hollanda’da kürk üretimi için vizon yetiştirilen bir tesiste çalışan bir kişinin hayvanlardan Corona virüsü kaptığı açıklandı.

21 Mayıs’ta dünyada Covid-19 vaka sayısı 5 milyonu geçti. ABD, Rusya ve Brezilya en fazla vakanın görüldüğü ilk üç ülke oldu.

ABD’de işsizlik yardımı başvurusunda bulunanların sayısı 2 milyon 438 bin olarak kayıtlara geçti. Böylece Mart ayından beri işsizlik yardımına başvuranların sayısı 38,6 milyona yükseldi.

22 Mayıs’ta ABD’de vaka sayısı 1 milyon 600 bini geçti, can kaybı 96 bine dayandı. Türkiye’de vaka sayısı 952 artarak 154 bin 500’e ulaştı. Can kaybı ise 27 arttı ve 4.276’ya yükseldi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) Corona virüsüne karşı önlemlerle ilgili yayınladığı güncellenmiş rehberinde, virüsün nesnelerden ve yüzeylerden “kolayca bulaşmadığı” ancak bunun mümkün olabileceği belirtildi.

23 Mayıs Corona virüsü salgınının başladığı ülke Çin’in yeni bir vaka bildirmediği ilk gün oldu.

Birleşmiş Milletler ise Corona virüsü salgını nedeniyle diğer hastalıklar için aşılama hizmetlerinin askıya alınması ya da sekteye uğramasıyla 80 milyon çocuğun risk altında olduğunu açıkladı.

24 Mayıs’ta Rusya salgının başlamasından bu yana en yüksek can kaybını yaşadı. 153 yeni can kaybıyla, hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 541’e çıktı. Vaka sayısı da 345 bine yaklaştı.

25 Mayıs’ta Japonya olağanüstü hali kaldırarak dünyanın üçüncü büyük ekonomisini kademeli olarak faaliyete geçirmeye başladı.

26 Mayıs’ta dünyada vaka sayısı 5 milyon 500 bini aştı.

27 Mayıs’ta ABD’de can kaybı sayısı 100 bini aştı. Can kaybının altı haneli rakamlara ulaştığı ilk ülke ABD oldu. Aynı gün İspanya, yitirdiği 27 binden fazla kişi için 10 günlük yas ilan etti.

28 Mayıs’ta Türkiye’de COVID-19 nedeniyle 30 kişi daha hayatını kaybetti ve toplam can kaybı 4 bin 461’e yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Haziran’da bazı kısıtlamaların kalkacağını açıkladı ve yeni normalleşme kurallarını duyurdu.

29 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump, Çin yanlısı olmakla suçladığı Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkileri sonlandırma kararı aldığını açıkladı.

30 Mayıs’ta salgının yeni merkez üssü kabul edilen Latin Amerika ülkelerinden rekor vaka ve can kaybı sayısı geldi. Brezilya’da can kaybı sayısı İspanya’yı geçerek 27 bin 878’e yükseldi. Ülkede 26 bin 928 yeni hasta ile bir gündeki en yüksek vaka artışı da yaşandı.

31 Mayıs’ta ABD’nin 75 şehrinde, siyah Amerikalı George Floyd’un polis nezaretinde ölümünü protesto etmek için geniş çaplı gösteriler düzenlendi. Sosyal mesafenin imkansız olduğu protestolar nedeniyle salgının yeniden hız kazanması endişeleri arttı.

1 Haziran’a gelindiğinde Corona virüsü dünya genelinde 6 milyon 600 binden fazla kişiye bulaşmış ve en az 375 bin can almıştı. Amerikalı ecza firması Eli Lilly ise, Corona virüsü enfeksiyonuna karşı dünyada geliştirilen ilk antikor tedavisinin insanlı deneylerine başladığını açıkladı.

2 Haziran’da Afrika kıtasında Corona virüsü vakaları 150 bini can kaybı 4 bin 300’ü geçti.

Salgının başlangıç noktası kabul edilen Çin’in Wuhan kentinde Sağlık Komisyonu, 9,9 milyonluk kent nüfusunun tamamının test edildiğini ve yeni vaka tespit edilmediğini açıkladı.

3 Haziran salgının Avrupa’da ilk ortaya çıktığı ve çok ağır bir şekilde seyrettiği İtalya’nın sınırlarını aylar sonra seyahat edenlere açtığı gün oldu.

4 Haziran’da ABD’de can kaybı 108 bini vaka sayısı 1 milyon 800 bini geçti. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Başkanı Robert Redfield, Floyd protestolarına katılan herkesi test yaptırmaya çağırdı.

Öte yandan saygın tıp dergisi Lancet, hidroksiklorokinin “etkisiz, hatta sakıncalı” olduğunu iddia eden ve Corona virüsü tedavisi denemelerinde kullanımının durdurulmasına yol açan araştırmayı geri çekti.

5 Haziran’da Türkiye’de gece yarısı yayımlanan son dakika genelgesiyle getirilen sokağa çıkma yasağını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iptal etti. Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Cumhurbaşkanı olarak 15 ilimizi kapsayan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamasını iptal etme kararı aldım. 2,5 ay aradan sonra yeniden günlük hayatını düzenlemeye başlayan vatandaşlarımızın sıkıntıya düşmesine gönlümüz razı olmadı” ifadesini kullandı.

6 Haziran Dünya Sağlık Örgütü, kumaş maskelerle ilgili tutumunu değiştirdi. Örgüt, ortak kullanıma açık kamusal alanlarda kumaş maskelerin doğru kullanılması durumunda koruyuculuğu olduğuna dair yeni kanıtlar olduğunu söyledi.

Öte yandan ABD’nin ardından Brezilya’da örgütten çekilmeyi gündeme getirdi. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, WHO’yu partici ve siyasi davranmakla suçladı.

7 Haziran’da dünya genelinde Corona virüsüne bağlı can kaybı 400 bini geçti.

8 Haziran’da dünya genelinde vaka sayısı 7 milyonu geçti. Yeni Zelanda ülkede aktif Corona virüsü vakasının kalmadığını açıkladı.

ABD’de salgının merkez üssü olan New York şehrinde ekonomik faaliyete geçme planının ilk aşaması uygulanmaya başlandı.

9 Haziran’da Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yayınladığı bir araştırma, Corona virüsünün Çin’in Wuhan kentinde geçen yıl Ağustos ayında yayılmaya başlamış olabileceğini ileri sürdü. Bölgedeki uydu görüntüleri üzerinden hastanelere ziyaret oranının incelendiği araştırmanın sonuçları, Çin yetkililerince ‘‘saçma” olarak nitelendirildi.

10 Haziran’da Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yeni yayınlanan ekonomi raporu, Corona salgını krizinin yaklaşık son yüz yılın en ağır küresel ekonomik gerileme dönemini tetiklediği​ni ortaya koydu.

11 Haziran’da ABD’de vaka sayısı 2 milyonu, can kaybı 110 bini geçti. Dünya Sağlık Örgütü 100 bin vaka sayısını 98 günde gören Afrika kıtasında, bu sayının sadece 18 günde 200 bine çıktığını duyurdu.

Amerikan Biyoteknoloji firması Moderna, geliştirdiği aşının Temmuz ayında 30 bin kişi üzerinde deneneceğini açıkladı.

12 Haziran’da emziren annelerin merak ettiği sorunun yanıtı Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) geldi. WHO, Corona virüsünün anneden bebeğe emzirme yoluyla geçmediğini ve mevcut bulguların, anne sütünün yararlarının olası risklerinden fazla olduğuna işaret ettiğini bildirdi.

13 Haziran’da salgının başlangıç noktası olan Çin’de iki yeni vaka görüldü. Bunun üzerine yetkililer bu iki kişinin gittiğini tespit ettikleri 6 ayrı gıda marketini kapattı.

Hindistan’da 10 bin 956 yeni vaka görüldüğünü bunun şimdiye kadar bir günde görülen en yüksek vaka sayısı olduğu açıklandı.

14 Haziran’da Fransa, Almanya, İtalya ve Hollanda, ecza firması AstraZeneca ile yılbaşından önce tüm AB yurttaşları için, Covid 19’a karşı 400 milyon aşı tedariki için anlaşma imzaladıklarını açıkladı. AstraZeneca, Ekim ayından itibaren dağıtıma geçeceklerini ve aşıyı “kar amaçsız olarak, maliyet fiyatına, yaklaşık 2 Euro’ya satacaklarını” duyurdu.

15 Haziran’da ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sıtma ilacı hidroksiklorokinin Corona virüsü hastalarında acil durumda kullanılması için verilen onayı geri çekti. FDA yeni bulgulara dayanarak, hidroksiklorokinin ya da klorokinin Corona virüsünün neden olduğu solunum yolu hastalığının tedavi edilmesinde etkili olduğunu düşünmek için bir sebep olmadığını açıkladı.

16 Haziran’da İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmanın sonuçları umutlandırdı. Deksametazon adlı ucuz ve kullanımı yaygın bir steroid çeşidinin, hastanelerde en ağır durumdaki Corona virüsü hastaları arasında ölüm oranını yaklaşık üçte bir azalttığı açıklandı. Bilim adamları bunun Corona virüsünün tedavisinde bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.

17 Haziran’da dünya genelinde vaka sayısı 8 milyon 200 bini, can kaybı 446 bini geçti.

18 Haziran’da Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü aşısının milyonlarca dozunun bu yıl, 2 milyar dozununsa 2021’in sonuna kadar üretilmesini umduğunu bildirdi. Önceliğin salgınla ön safta mücadele eden sağlık çalışanı ve polislerde olacağı, ilk dozların bu gruptan sonra 65 yaş ve üstü kesim ile başka hastalıklar nedeniyle virüse karşı daha savunmasız olanlara yapılacağı kaydedildi.

19 Haziran’da Avrupa Birliği üyesi 27 ülke lideri, Corona virüsünün yarattığı ekonomik sarsıntının etkilerini azaltarak, ülke ekonomilerinin yeniden ayağa kaldırılmasını öngören 750 milyar Euro’luk “Next Generation EU /Yeni Nesil AB” yardım paketi üzerinde anlaşamadıklarını açıkladı.

20 Haziran’da dünya çapında vaka sayısı 8 milyon 700 bini can kaybı ise üç günde 15 binin üzerinde atarak 461 bini geçti.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri de hidrosiklorokinin klinik deneylerini durdurduklarını açıkladı.

21 Haziran’da İspanya ve İngiltere, Avrupa ülkelerinin büyük bölümüne sınırlarını açtı. İspanya genelinde de seyahat ve dolaşım serbest bırakıldı.

İtalya’da 2 Mart’tan bu yana günlük can kaybı en aza indi. Ülkede son 24 saatte yaşamını yitirenlerin sayısı 24 olarak kayda geçti, toplam can kaybı 34 bin 634 oldu.

22 Haziran’da Dünya Sağlık Örgütü, Pazar günü dünya genelinde, Corona virüsü vaka sayılarında rekor düzeyde artış görüldüğünü açıkladı. Salgın başladığından bu yana ilk kez, bir günde 183 bin yeni vaka görüldü.

Suudi Arabistan salgın nedeniyle bu yıl hac ibadetini sadece ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacağını yurt dışından hacı kabul etmeyeceğini duyurdu.

23 Haziran’da Fransız ilaç şirketi Sanofi, İngiliz GlaxoSmithKline (GSK) ile geliştirdiği aşı için gelecek yılın ilk yarısında, tahmin edilen tarihten daha erken onay almayı umduğunu belirtti. Sanofi, daha önce Nisan ayında yaptığı açıklamada, aşının başarılı olması halinde 2021’in ikinci yarısında piyasaya çıkabileceğini bildirmişti.

24 Haziran, ABD’de eyaletlerin birbirine karşı Corona tedbirleri aldığı gün olarak kayıtlara geçti. Bir dönem salgının merkez üssü konumundaki New York, New Jersey ve Connecticut eyaletleri yüksek enfeksiyon oranına sahip eyaletlerden gelenlere karantina uygulama kararı aldı. 14 gün karantinanın Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Kuzey Carolina, Güney Carolina, Teksas, Washington ve Utah’tan gelenler için uygulanacağı bildirildi.

25 Haziran’da Salgının yeni merkez üssü Latin Amerika’da Corona virüsünün yol açtığı can kayıpları 100 bini, vaka sayısıysa 2 milyon 160 bini aştı. Kıtada son 24 saatte 2 bin 274 kişi yaşamını yitirken, tespit edilen yeni vaka sayısı ise 68 bin 785 oldu.

26 Haziran’da Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Dairesi (UNODC) 2020 Uyuşturucu Raporu’nda, Corona virüsü salgını sonrası uyuşturucu kullanımımın küresel olarak artabileceği belirtildi. Raporda, Corona salgınının uyuşturucu piyasasını da etkilediği, bağımlıların kullandıkları uyuşturucu maddeleri bulamamaları nedeniyle fiyatların arttığı, artan bağımlıların kullandığı maddelerin kalitesinin düştüğü kaydedildi.

27 Haziran’da dünya genelinde Corona virüsü enfeksiyonu vaka sayısı 10 milyonu aştı. Vaka sayısının 2 milyon 500 bini geçtiği ABD salgından en fazla etkilenen ülke konumunda. 1,2 milyon vakayla ikinci sırada Brezilya yer alırken, Rusya 600 bin vakayla en fazla etkilenen üçüncü ülke oldu.

28 Haziran dünya genelinde can kaybını 500 bini geçtiği gün oldu. Bu kaybın dörtte biri ABD’de gerçekleşti. Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre ülkede 125 bin 630 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

29 Haziran’da ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Corona virüsü enfeksiyonu tedavisinde kullanılmak üzere Eylül ayına kadar yüksek miktarda Remdesivir satın almak için ilacın imalatçısı Gilead Sciences firmasıyla anlaşma yaptığını açıkladı.

30 Haziran’da ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci, Corona virüsü vakalarının bazı bölgelerde hızla tırmandığı ABD’nin ”yanlış yöne doğru gittiğini” söyledi. Fauci, güvenli ve etkili bir aşı beklentisi içine girmeden, gereken tedbirlere herkesin uyması çağrısında bulundu

1 Temmuz’da Avrupa Birliği, Covid 19 salgını nedeniyle kapattığı sınırlarını, 1 Temmuz’dan itibaren 15 ülkeye açtı. Buna göre, Corona virüsü salgını nedeniyle kapatılan Schengen sınırları Avustralya, Kanada, Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda, Ruanda, Tayland, Uruguay, Cezayir, Tunus, Fas, Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan’a açılacak. Özel statüdeki Vatikan, San Marino ve Monaco da AB’ye giriş yapabilecek.

2 Temmuz’da Reuters haber ajansı, son 24 saatte yaklaşık 50 bin Corona enfeksiyonunun kaydedildiğini ve pandeminin başlangıcından bu yana yeni bir rekor kırıldığını kaydetti. Salgının merkezi, ülkenin kuzeydoğusundan Batı ve Güney eyaletlerine kaydı.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Alman biyoteknoloji firması CureVac’ın üzerinde çalıştığı Corona virüsü aşısının üretiminde kullanılmak üzere seyyar molekül yazıcı geliştirdiklerini açıkladı.

3 Temmuz’da Corona salgınının son haftalardaki merkez üssü Latin Amerika’da virüsün etkisi her geçen gün artıyor. Son bir haftada vaka sayısının yaklaşık 600 bin artarak 2 milyon 734 bini aştığı Latin Amerika, Avrupa’daki vaka sayısının üzerine çıkarak ABD’den sonra en fazla vaka görülen bölge konumuna geldi. Latin Amerika’da salgından dolayı yaşamını yitirenlerin sayısıysa 122 bine yaklaştı.

4 Temmuz’da İspanya’nın Katalunya bölgesinde yeni vakalarda artış yaşanması üzerine 200 bin kişiye yeni kısıtlamalar getirdi. İngiltere’de halk üç Aydan daha uzun süren yasaklar sonrası ilk defa kuaför ve restoranları ziyaret edebildi.

5 Temmuz’da Dünya Sağlık Örgütü, sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokinin hastaneye kaldırılan Corona virüsü hastalarına karşı işe yarayıp yaramadığının belirlenmesine yönelik deneyleri sonlandırma kararı aldığını açıkladı

6 Temmuz’da Hindistan 700 bine yaklaşan vaka sayısıyla Rusya’yı da geçerek dünyada en fazla vaka görülen üçüncü ülke oldu.

7 Temmuz’da Brezilya’da salgın önlemlerini ciddiye almadığı için eleştirilen sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, Corona virüsüne yakalandı.

Suudi Arabistan, Corona virüsü salgını döneminde Mekke’de hac ibadetini bu ay yerine getirecek olan yaklaşık bin hacı adayı için kılavuz yayımladı. Hacı adaylarına Zemzem suyunu sadece plastik şişelerden içme şartı getirildi.

8 Temmuz’da Trump yönetimi Corona virüsü salgını sürecinde yaşanan gerilimin ardından Dünya Sağlık Örgütü’nden çekilme sürecini resmen başlattı. Kararla ilgili olarak ABD Kongresi’ne de bildirimde bulunuldu

9 Temmuz’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da Dünya Sağlık Örgütü ofisinin açılacağını açıkladı. Koca bu açıklamayı, WHO Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge’nin Türkiye’yi ziyareti sırasında yaptı.

10 Temmuz’da Suriye’nin kuzeyinde ilk Corona virüsü vakası kayıtlara geçti.

Bolivya’da geçici Devlet Başkanı Jeanine Áñez de Corona virüsüne yakalandı. Áñez, test sonucunun pozitif çıkmasının ardından kendini karantinaya aldı.

11 Temmuz’da Dünya Sağlık Örgütü, son 24 saatte 228 bin 102 kayıtlı yeni vaka ile küresel çapta rekor artış açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Maryland’daki Walter Reed Askeri Tıp Merkezi’nde tedavi gören askerleri ziyaret etti. Trump, Corona virüsü salgınından bu yana ilk defa maskeli olarak görüntülendi Japonya’nın güneyindeki Okinawa adasında bulunan iki askeri üste onlarca Amerikan askeri Corona virüsüne yakalandı.

12 Temmuz’da ABD’nin güney eyaleti Florida 15 bin yeni vakayla günlük vaka sayısı rekorunu kırdı. Son verilere göre Florida bir ülke olsaydı, 300 binin üzerinde bir rakamla ABD, Brezilya ve Hindistan’ın ardından dünyada vaka sayısı en fazla olan dördüncü ülke olacaktı.

13 Temmuz’da Latin Amerika’daki can kaybı, ABD ve Kanada’daki toplam ölü sayısı olan 144 bin 28’i aşarak 145 bine yaklaştı.

14 Temmuz’da ABD’nin California eyaletinde Corona virüsü vakalarındaki artış nedeniyle valilik barlar, restoranların kapalı kısımları, spor salonları ve kiliselerin yeniden kapatılması kararı aldı.

15 Temmuz’da Amerikan ilaç firması Moderna, araştırmasının erken aşamasında aşı adayının güvenli olduğunu ve 45 sağlıklı gönüllüde bağışıklık yanıtı oluşturduğunu bildirdi.

16 Temmuz’da İngiltere, ABD ve Kanada, Rusya’yı, Corona virüsüne karşı aşı geliştirmek için çalışmalar yürüten bilimadamlarının elindeki verileri çalma girişiminde bulunmakla suçladı. Kremlin ise suçlamayı reddetti.

17 Temmuz’da ABD ve Brezilya’nın ardından Hindistan’da da vaka sayısı 1 milyonu aştı. Son 24 saatte 687 kişi hayatını kaybetti

18 Temmuz’da ABD’de 19 eyalette bir gün içindeki en yüksek vaka artışı yaşandı. Arizona genelinde yetişkin yoğun bakım ünitelerinin yüzde 89’unun dolu olduğu kaydedildi. Florida’da hastaneler, tedavi için acilen daha fazla Remdesivir’e ihtiyaç olduğunu duyurdu.

19 Temmuz’da Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü vaka sayısının son 24 saatte yaklaşık 260 bin artarak rekor kırdığını açıkladı.

20 Temmuz’da İngiliz-İsveç ecza devi AstraZeneca’nın Oxford Üniversitesi’yle birlikte geliştirdiği Corona aşısının ilk klinik denemelerinde güvenli olduğu ve bağışıklık sağladığı açıklandı. Deneklerde ciddi bir yan etkiye yol açmayan aşı adayı, bünyenin hem antikor hem T hücresi üretmesini sağlayarak çifte koruma yaratıyor.

21 Temmuz: Avrupa Birliği üyesi 27 ülke lideri, 4 gün ve gece süren maraton müzakerelerin ardından, Corona virüsü krizinin yaratacağı yıkım karşısında Avrupa ekonomilerini yeniden ayağa kaldırmak için Fransa ve Almanya tarafından önerilen yardım paketi üzerinde anlaştı.

22 Temmuz: Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Başkanı Mike Ryan, Corona virüsüne karşı aşı geliştirme çalışmalarında “iyi ilerlemeler” sağlandığını ancak 2021 yılı başlarına kadar aşının kullanılmaya başlamasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.

23 Temmuz: Reuters haber ajansının verilerine göre, ABD’de Corona virüsü vakalarının sayısı 4 milyonu geçti. ABD’de 1 milyon vakaya 98 günde ulaşılmıştı. Vaka sayısı yalnızca 16 gün içinde 3 milyondan 4 milyona yükseldi.

24 Temmuz: Corona virüsü salgınından en çok etkilenen dördüncü ülke konumundaki Rusya’da vaka sayısı 800 bini geçti. Amerika’da Corona virüsünden ölenlerin yaklaşık yüzde 40’ının diyabet yani şeker hastası olduğu ortaya çıktı.

25 Temmuz: Fransa ve İspanya’da Corona virüsü vaka sayıları artışı sürdü. İspanya eğlence hayatına kısıtlamalar getirdi. Fransız yetkililer salgınla mücadele geri gidildiği uyarısında bulundu.

26 Temmuz: Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un, ülkede ilk Corona virüsü vakasının tespit edilmesinin ardından Kaesong kentinde acil durum ilan ettiği açıklandı.

27 Temmuz: Amerika’da virüse karşı başlatılan aşı çalışmalarında son aşamaya ulaşıldı ve Moderna ilaç firması 30 bin kişi üzerinde yapılacak üçüncü faz testlere geçildiğini açıkladı. Bu çerçevede ilk deneme aşısı bugün bir gönüllüye yapıldı.

28 Temmuz: WHO Sözcüsü Margaret Harres, “İnsanlar hala virüsü mevsimsel gibi düşünüyor. Hepimizin anlaması gereken şu ki, bu yeni bir virüs ve farklı davranıyor” dedi ve büyük gruplar halinde buluşmalarının artması nedeniyle salgının yeniden yayıldığına dikkat çekti.

29 Temmuz: Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 17 milyona yaklaştı. Aralık ayının son haftasında Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve 8 ayda tüm dünyaya yayılan Corona virüsü salgını nedeniyle bugüne dek resmi açıklamalara göre yaklaşık 665 bin kişi hayatını kaybetti.

30 Temmuz: Hindistan’da bir günde 50 binden fazla yeni Corona virüsü vakası tespit edildi. Ülkede son 24 saatte Corona virüsüne yakalananların sayısı 52 bin 123 olarak açıklandı. Ülkede görülen toplam vaka sayısı da 1 milyon 600 bine yükseldi

1 Ağustos: Berlin’de Alman hükümeti tarafından alınan Corona virüsü tedbirleri binlerce kişi tarafından protesto edildi. Protestolara, aşırı sağcıların yanı sıra aşı karşıtlarının ve komplo teorilerine inananların katılması dikkat çekti. Organizatörler gösteriye 1 milyon 300 bin kişinin katıldığını söyledi, polis ise bu sayının 17 bin olduğunu açıkladı.

2 Ağustos: Beyaz Saray Corona Virüsü Görev Gücü Koordinatörü Dr. Deborah Birx, ABD’de salgında yeni ve daha tehlikeli bir evreye girildiği uyarısında bulundu.

3 Ağustos: Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü için ‘‘kusursuz aşı’’ geliştirilmesi gibi bir ‘‘sihirli değnek’’ olmayabileceğini, normalleşmenin ‘‘uzun bir yol’’ olacağını bildirdi.

4 Ağustos: Alman hükümeti Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının kısmen kaldırıldığını duyurdu. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın internet sayfası üzerinden yapılan açıklamaya göre, Antalya, İzmir, Aydın ve Muğla illerini kapsayan bölgelere ve buradaki tatil beldelerine seyahat edebilecek.

5 Ağustos: Mayıs ortasından bu yana pandeminin merkez üssü olan Latin Amerika’da yaşanan can kayıpları 206 bin 800’ü aştı. Avrupa’daki 204 bin 470 ölü sayısını geçen can kaybıyla Latin Amerika salgında en fazla can kaybı yaşanan bölge oldu.

Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü salgınına yakalananlar arasında gençlerin sayısının son beş ay içinde üçe kat arttığını bildirdi.

6 Ağustos: Başkan Donald Trump, Corona virüsü aşısının ABD’de 3 Kasım seçimleri öncesinde piyasaya çıkmasının mümkün olduğunu söyled​i.

7 Ağustos: Amerika Dışişleri Bakanlığı ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Corona salgını nedeniyle yapılan ABD vatandaşlarına uluslararası seyahat etmemeleri uyarısını kaldırdı. Yapılan açıklamada “Bazı ülkelerde sağlık ve güvenlik şartları iyileşirken bazılarında da kötüleşmesi nedeniyle bakanlığın sadece belirli ülkelere seyahat uyarısı yapılan eski sisteme geri döndüğü” belirtildi.

8 Ağustos: İngiltere’de devlet memurlarının bir kısmı enflasyon oranı üzerinde zam aldı. Zam alamayan sağlık çalışanlarıysa rahatsız. Corona virüsüyle mücadele sırasında alkışlanan sağlık çalışanları tepkilerini eylemle dile getirdi.​

9 Ağustos: ABD’de vaka sayısı 5 milyonu geçti. Görünmez Pandemi adlı çalışmaya göre, Latin Amerika’da salgının başladığı Mart başından Temmuz sonuna kadar geçen zamanda en az 2.403 kadın cinayeti işlendi.

10 Ağustos: Dünya çapında vaka sayısı 20 milyonu geçti; can kaybı 736 bini buldu. Rusya bir günde 5 binden fazla yeni vaka açıkladı.

11 Ağustos: Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, yaptığı açıklamayla ülkesinin yeni tip Corona virüsüne karşı geliştirilen bir aşıyı tescil eden ilk ülke olduğunu söyledi. Putin, kızının da aşıyı yaptırdığını açıkladı.​

12 Ağustos: Okulların yeniden açılması ile ilgili tüm ülkelerde tartışmalar sürerken Türkiye’de Bilim Kurulu, ilk ve orta dereceli okulların 31 Ağustos yerine 21 Eylül’de açılmasını tavsiye etti. Milli Eğitim Bakanlığı, Mart ayından beri kapalı olan okulların açılış tarihini üç hafta daha erteledi.

13 Ağustos: Arjantin ve Meksika, AstraZeneca’nın aşısını tüm Latin Amerika ülkeleri için üreteceklerini açıkladı. Brezilya’nın Parana eyaleti de Rusya’nın yeni aşısını test edip üreteceklerini bildirdi.​

14 Ağustos: Hindistan’da can kaybı 48 bini aştı. Ülke can kaybı sıralamasında İngiltere’yi geçerek ABD, Brezilya ve Meksika’dan sonra dördüncü sıraya yerleşti.

15 Ağustos: Fransa Sağlık Bakanlığı son 24 saate 2.500 yeni vaka kayda geçirdi. Karantina uygulamasının kaldırılmasının ardından üst üste üç gün yaşanan artışla toplam vaka sayısı 249 bin 611 oldu.

16 Ağustos: ABD’de Corona virüsü vaka sayısının 5 milyonu aştığı ve hayatını kaybedenlerin sayısının neredeyse 170 bini bulduğu bu dönemde salgının tırmanışa geçtiği Teksas gibi bazı eyaletlerde uygulanan test sayısının azalması kaygıya neden oluyor. COVID İzleme Projesi’ne göre Teksas’ta Ağustos ayında bir günde yapılan test sayısındaki azalmanın binlerle ifade edildiği belirtiliyor. Uzmanlar Teksas’ta test sayısının artmaması halinde eyaletin Corona virüsü salgınının hız kazanması beklenen sonbahar dönemine yüksek rakamlarla girmesinden endişe ediyor.

17 Ağustos: Beyrut’ta 4 Ağustos’taki patlamanın ardından Corona virüsü vakalarının artışa geçmesi üzerine Lübnan’da iki hafta sokağa çıkma yasağı çağrısı yapıldı.

18 Ağustos: Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak’ın Corona virüsüne yakalandığı açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Corona virüsü salgınının, virüsü taşıdıklarından haberdar olmayan 20 ila 40 yaş arasındakiler tarafından yayıldığı ve bunun riskli gruplar için tehlike oluşturduğu uyarısında bulundu.

19 Ağustos: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaşıldığını kaydetti. Fahrettin Koca, 12 Haziran’da 1.592 vaka olduğunu, bu sayının önlemlerle binin altına çekildiğini ancak yeniden yükseliş olduğunu kaydetti.

20 Ağustos: Başkan Donald Trump Çarşamba günü, Corona virüsü salgını nedeniyle yüz yüze dersleri iptal eden üniversiteleri eleştirdi. Trump bu kararın hayat kurtarmak yerine daha çok can kaybına yol açabileceğini söyledi. ​

21 Ağustos: Dünya çapında vaka sayısı 22 milyon 700 bini geçti, can kaybı 780 bine dayandı.

22 Ağustos: Salgından en ağır etkilenen Avrupa ülkesi İtalya’da Mayıs ayından bu yana ilk defa bir günde 1.000 yeni vaka tespit edildi. Almanya’da 2.034 yeni vakayla Nisan ayından bu yana, bir günde en yüksek artış yaşandı.

23 Ağustos: Salgını erken aşamada kontrol altında Güney Kore’de Mart ayından bu yana en yüksek vaka sayılarına ulaşılmasının ardından ülke çapında yeni bir salgın başlayabileceği uyarısı yapıldı.

24 Ağustos: Başkan Donald Trump, Pazartesi günü başlayacak Cumhuriyetçi Parti kurultayı öncesinde Corona virüsü salgınında iyileşen hastalardan alınan plazma tedavisinin acil durumlarda kullanılması konusunda ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından izin verildiğini açıkladı​.

25 Ağustos: Dünyaca ünlü Olimpiyat şampiyonu atlet Usain Bolt, Corona virüsü testinin pozitif çıkmasının ardından Jamaika’daki evinde kendini karantinaya aldı.

26 Ağustos: Dünya çapında vaka sayısı 24 milyonu, can kaybı 821 bini geçti.​

27 Ağustos: ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye seyahat uyarısını güncelledi. Uyarıda Türkiye’ye seyahat etmeyi düşünenlerin Corona virüsü salgını sebebiyle, bunu yeniden değerlendirmeleri tavsiye edildi.

28 Ağustos: Rusya’da Corona virüsü vakaları 980 bini geçti. Hindistan’da bir günde 77 bin 266 yeni vaka kayıtlara geçti.

29 Ağustos: Endonezya’da üç gün peş peşe vaka sayısında rekor kırıldı. Ukrayna ve Myanmar da bir günde en fazla vaka artışını yaşadı.​

30 Ağustos: Corona virüsü salgınında, dünya genelindeki vaka sayısı 25 milyonu aştı. Salgın nedeniyle bugüne dek 850 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Yaz aylarında salgının yayılma hızı düşse dahi virüsün tüm dünyaya yayılmış olması salgının hız kesmemesine neden oldu. Dünya genelinde Ağustos ayında günlük yeni vaka artışı yüzde 1,2’ye kadar geriledi. Bu oran Temmuz’da 1,7, Haziran’da 1,8, Mayıs’ta 2,1, Nisan’da 4,6, Mart ayındaysa yüzde 7,7’ydi.

31 Ağustos: Avrupa Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) öncülüğünde yürütülen Corona virüsü aşısı programına 400 milyon Euro katkıda bulunacak. WHO’nun liderliğindeki COVAX projesiyle, 2021 yılı sonu itibariyle çeşitli potansiyel aşı üreticilerinden 2 milyar doz aşı satın alınması hedefleniyor.

1 Eylül: Hong Kong’un başlattığı geniş çaplı Corona virüsü test kampanyasına 500 binden fazla kişi başvuruda bulundu. Ancak birçok Hong Konglu Çin’in maddi ve personel desteğiyle başlatılan kampanyaya şüpheyle yaklaşıyor. Kampanyaya temkinli yaklaşanlar, Çin’in desteğiyle yürütülen çalışmada Hong Konglular’dan DNA örnekleri toplanacağı endişesini taşıyor.

2 Eylül: ABD, Corona virüsüne karşı aşı geliştirmek, üretmek ve aşının ülkelere eşit şekilde dağıtımını sağlamak amacıyla oluşturulan küresel girişimde yer almayacağını açıkladı. ABD, buna gerekçe olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu girişiminin başını çekmesini gösterdi.​

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]