Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Volodımır Zelenskıy ile Maya Sandu, Kıyiv’de görüştü

Ukrayna ve Moldova cumhurbaşkanları ortak bildiri imzaladı, işte anlaşılan hususlar...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy resmi ziyaret için Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e gelen Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu’nun görüştü.

Mariyinskıy Sarayı’nın önündeki meydanda, resmi karşılama töreni gerçekleşti. Ukrayna ve Moldova marşları çalındı, ardından devlet başkanları şeref kıtası geçiş töreni yaptı.

Zelenskıy ve Sandu, karşılıklı Ukrayna ile Moldova heyetlerinin takdimi akabinde başa başa görüşmelere geçti.

İki liderin yüz yüze görüşmesi akabinde Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Moldova Cumhurbaşkanı başkanlığında genişletilmiş formatta heyetler arası görüşmeler yapıldı.

UKRAYNA VE MOLDOVA CUMHURBAŞKANLARI ORTAK BİLDİRİ İMZALADI

Zelenskıy ile Sandu, Ukrayna-Moldova arasındaki ikili ilişkilerinin geliştirilmesinin önemine ilişkin ortak bir bildiri imzaladı.

İmzalanan belgeyle; iki devlet arasında tam teşekküllü bir diyalogu en üst düzeyde yeniden tesis edilmesi, iki ülkenin uluslararası kabul görmüş sınırlar içindeki egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşılıklı destek, tarafların bölgesel güvenliği güçlendirmesi, AB ile ilgili ortaklık anlaşmalarını uygulaması ve AB üyeliği için stratejik hedefleri hayata geçirme hususunda birlikte çalışılması hususunda uzlaşıldı.

Devlet başkanları ayrıca komşu ülkeler, Ukrayna ve Moldova arasında karayolu ulaşımı ve transit potansiyelinin geliştirilmesine ilişkin bir mutabakat imzaladı. Bu anlaşmayla, Ukrayna ve Moldova arasında altyapı geliştirme, istihdam oluşturma ve her iki ülkenin transit potansiyelinin etkin kullanımı alanlarında işbirliğini güçlendirmek amaçlanıyor.

Bu hedeflere ulaşmak için, Kıyiv ve Kişinev’i birbirine bağlayan bir karayolu ulaşım koridorunun oluşturulması öngörülüyor. Uzun vadede bu koridor, iki şehir arasındaki rotayı beş veya altı saate indirecek ve Ukrayna’nın Orta Doğu bölgesinden Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine giden en kısa rota olacak.

Muhtıra çerçevesinde taraflar bir takım somut adımlar atma niyetlerini de beyan etti. Özellikle, iki ülke sınırında “Yampil – Köseuts” Dinyester nehri üzerine köprü inşa edilmesi gibi bir dizi sınır iyileştirme projelerin ön hazırlıklarının yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.

ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

Ortak açıklama yapan liderler Ukrayna-Moldova ilişkilerinin önemini vurgulayan liderler, Moldova’da yapılan son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarının Moldovalıların Avrupa’nın tercihini ve Moldova’daki yolsuzlukla mücadele konusunda kararlılığını neticesi olduğunu ifade etti.

Sandu’nun başkanlığının iki ülke arasında anlamlı ve gelecek vaat eden bir diyalogun geliştirilmesinde yeni bir aşama için bir fırsat penceresi açtığı vurgulandı.

COVID-19 salgını olumsuz etkilerini en aza indirmek için uluslar arası ve bölgesel olarak ortak çalışmayı teyit ettiler.

Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Ortak Hükümetlerarası Komisyon ve diğer ikili işbirliği mekanizmalarının çalışmalarına yeni bir ivme kazandırmak niyetiyle Ukrayna ile Moldova arasında uzun süredir çözülmemiş sorunları çözmek için karşılıklı olarak kabul edilebilir yollar bulmak için her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını vurguladılar.

Yeni altyapı projeleri başlatılması, transit geçiş ve ulaşımı kolaylaştırması, turizmi geliştirmesi ve diğer ortak ilgi alanlarını geliştirmesi için ortak menfaatler doğrultunda işbirliği yapma konusunda mutabık kaldılar.

Gelecek nesiller için etkili çevre korumanın hayati önemini kabul ederek, bu hedefe ulaşmak için birlikte çalışmaya hazır olduklarını teyit eden liderler enerji sektöründe daha fazla işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Liderler iki ülke halkları arası iletişimi geliştirmeye, eğitim, bilim, sağlık, spor alanlarında yeni girişimler yapmaya ve etnik azınlıkların eğitim ve kültürel haklarını ayrım gözetmeksizin korumaya çalışacaklarını beyan etti.

Kimlikle karşılıklı sınır geçişi getirmenin önemi vurgulandı ayıca Zelenskıy, Maya Sanda’yı Ukrayna’nın bağımsızlığın 30. yıldönümü kutlamalarının yapılacağı 24 Ağustos’ta ülkesine davetetti.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]