Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Belarus’ta medyaya karşı savaş sürüyor

İktidar, sadece Ağustos-Eylül aylarında, 215 kez gazetecileri gözaltına aldı. Birçok meslektaşımız cezaevlerinde 5 ila 30 gün geçirdi. 54 gazeteci güvenlik görevlileri tarafından ağır şekilde dövüldü veya plastik mermiyle yaralandı

Belarus’ta medyaya yönelik baskılar, bu yıl Mayıs ayında, cumhurbaşkanlığı kampanyasının ilan edilmesiyle başladı.

Bankacı Viktor Babariko, blog yazarı Sergey Tihanovskiy (kocasının tutuklanmasından sonra eşi Svetlana Tihanovskaya cumhurbaşkanı adayı oldu) ve diğerleri 26 yıldır iktidarda olan Aleksandr Lukaşenko’ya meydan okumaya karar verdi. İlk günlerden itibaren seçim öncesi toplantıları takip eden gazeteciler, izinsiz mitinglere katıldıkları iddiasıyla gözaltına alındı ve cezaevlerine gönderildi.

Bir sonraki baskı dalgası, Minsk’te ve diğer şehirlerde kendiliğinden gelişen protestoların yapıldığı Temmuz ortasında geldi. Söz konusu eylemler sırasında farklı medyadan onlarca gazeteci gözaltına alındı, karakollara götürüldü ve ekipmanlarına el konuldu. İktidar Temmuz ayından bu tarafa yabancı gazetecilere akreditasyon vermeyi bıraktı. Belarus’ta böyle bir akreditasyon zorunludur; akreditesiz çalışan, yabancı meslektaşlarımız gözaltı ve yargılama tehdidiyle karşılaşıyor. Yüzlerce yabancı gazeteci akreditasyon alamadı ve Minsk’e girişi engellendi. Yine de gitmeye karar veren yaklaşık 50 gazeteci sınırda gözaltına alındı ve ülkeye girişlerine izin verilmedi.

Medya üzerindeki baskının seçim kampanyasının bitiminde zirveye çıktı. Bölgelerdeki gazeteciler oylama gününden önce önleyici tedbir olarak tutuklandı, yabancı televizyon kanallarının film ekipleri gözaltına alındı ve sınır dışı edildi. Ve 9 Ağustos’tan beri her gün gözaltına alınan ve dövülen gazeteci sayısı onlarca kişiye ulaştı. İktidar tarafından gerçek bir şiddet dalgasına maruz kaldık: basın mensuplarının hedef gözeterek dövülmesi, plastik mermilerle ateş edilmesi, gözaltına alınması, ülkede 3 gün boyunca internetin tamamen kapatılması, yüzlerce engellenen web sitesi. Düşünün: 10 Ağustos akşamı hala hafif. İnsanlar protesto etmek için toplanıyor. İnsan gruplarına plastik mermiyle ateş eden silahlı güvenlik güçleri, Belarus Gazeteciler Derneği’nin ofisine geliyor. Asker, mavi bir basın yeleği, döşünde basın kartı asılı ve elinde bir telefon olan gazeteci “Bizim Niva” (Nasha Niva) Natalya Lubnevskaya’yı 10 metre mesafeden bacağından vurdu. Ağır yaralanan gazeteci, hastanede bir aydan fazla kaldı. Şu ana kadar bir tane bile güvenlik görevlisi karıştıkları şiddet eylemelerinden dolayı sorumlu tutulmadı.

Hiç kimse.

Seçimlerden sonra.Belarus’ta kitlesel protestolar devam ediyor. İktidarın baskısı aralıksız sürüyor. Gazeteciler neredeyse her gün gözaltı-na alınmakta. Meslektaşlarımız hapishanelere dolduruluyor. Devlet dışı birçok medyanın web sitesi engellendi.

Ve hükümet medyası, protestocuları, bağımsız basından meslektaşlarının onurunu ve itibarını aşağılayarak açıkça yalan söylemeye devam ediyor. Bu arada mahkemeler her geçen gün yeni gazetecileri tutukluyor.

Bu şartlar altında Belarus Gazeteciler Derneği olarak, Belaruslu meslektaşlarıyla dayanışma içinde olduğunu söyleyen herkese minnettarlığımızı ifade ediyoruz.

Lütfen Belarus konusunda sessiz kalmayın!

Desteğiniz bizim için çok önemli!Her zaman Baj.by web sitemizden Belarus medyası ile ilgili haberleri okuyabilirsiniz.

BORIS GORETSKIY | BAJ BAŞKAN YARDIMCISI – International Journalists Association e.V. için yazdı.

BORIS GORETSKIY | BAJ BAŞKAN YARDIMCISI

Dergiden okumak için: http://internationaljournalists.org/3d-flip-book/journalist-post/

Rusça aslından tercüme: Yunus Erdoğdu

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]