Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Kırgızistan’da parlamento seçim sonuçları iptal edildi

Son dakika açıklamasına göre Kırgızistan'da 4 Ekim'de yapılan parlamento seçiminin sonuçları iptal edildi.

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu, 4 Ekim’de yapılan parlamento seçiminin sonuçlarını iptal ettiğini açıkladı.

Kırgızistan’da 4 Ekim Pazar günü yapılan seçimlerin sonuçlarından memnun olmayan 12 siyasi parti düzenledikleri gösterinin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento binasını işgal etmişti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, kolluk kuvvetlerine ateş açmayın, kan dökmeyin talimatı verdi

Kırgızistan Devlet Başkanı Ceenbekov, ülkede düzenlenen parlamento seçimlerinin sonuçlarını protestolar sonucu halka seslendi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov bugün 6 Ekim’de ülkedeki siyasi duruma ilişkin açıklama yaptı.

Kırgız vatandaşlarına hitap eden Devlet Başkanı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Dün gece bazı siyasi güçler yasadışı bir şekilde devlet gücünü ele geçirmeye çalıştı. Seçim sonuçlarını bahane ederek kamu düzenini ihlal ettiler. Halkın barışçıl yaşamını bozdular. Kolluk kuvvetlerine itaatsizlik ettiler, doktorları dövdü ve binalara zarar verdiler.”

Vatandaşların hayatını tehlikeye atmamak için kolluk kuvvetlerine ateş açmama veya kan dökmeme talimatı verdiğini ifade eden Devlet Başkanı, “Şimdiye kadar, durumun kötüleşmesini önlemek için mümkün olan tüm önlemleri aldık. Devlette sakinlik ve toplumun istikrarı değerlidir. Merkez Seçim Komisyonu’nun ihlalleri dikkatlice incelemesini ve gerekirse seçim sonuçlarını iptal etmesini önerdim.” ifadelerine yer verdi.

Siyasi parti liderlerini, taraftarlarını sakinleştirmeye ve onları toplandıkları yerlerden uzaklaştırmaya çağıran Kırgızista lideri, “Tüm yurttaşlarımı barışı korumaya ve kışkırtıcı güçlerin çağrılarına boyun eğmemeye çağırıyorum. Ülkemizin huzuru ve toplumumuzun güvenliği önemlidir. Tüm güçleri ülkenin kaderini siyasi hedeflerin üstüne koymaya ve hukuk alanına dönmeye çağırıyorum.” dedi.

4 Ekim’de yapılan Meclis milletvekili seçimlerinde yüzde 7’lik barajı geçemeyen partilerin üyeleri ve destekçileri parlamento seçimlerinin oylama sonuçlarının iptal edilmesini talep ederek, Ala Too Meydanı’nda toplanmıştı. Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, gece boyunca devam eden protesto sonucu 590 kişi yaralandığını, 1 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Kırgızistan’da 4 Ekim Pazar günü yapılan milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden göstericilerin işgal ettiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın üst katlarında sabah saatlerinde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Görüntülerde, Cumhurbaşkanlığı ofisinin ve Meclis’in olduğu binada onlarca kişinin olduğu ve camlardan kağıtlar atıldığı görülüyor.

Hükümet binasına giren protestoculardan biri AFP’ye yaptığı açıklamada, yaklaşık 2000 kişinin binaya girdiğini ve herhangi bir engelle karşılaşmadıklarını söyledi.

“Durduk, milli marşı okuduk ve hiçbir engelle karşılaşmadan binaya girdik” diyen protestocu, binada sadece teknik ekibin olduğunu, onların da daha sonra binadan ayrıldıklarını kaydetti.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alınırken, binada soğutma çalışmaları devam ediyor.

Ülkedeki durumunun kontrolünde olduğunu savunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, tüm siyasi güçleri, ülkenin çıkarlarını kendi çıkarlarından üstün tutmaya ve kanunlara uymaya çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı binasına akın eden vatandaşlar ise “Kırgızistan” sloganları atıyor. Göstericilerin kontrolündeki sarayda olası yağma olaylarına karşın vatandaşların içeriye alınmamasına çaba sarf ediliyor.

Ayrıca eylemciler Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’dan istifa etmesini istedi.

Göstericiler Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti

Bu arada Merkez Seçim Komisyonu tarafından yüzde 7’lik seçim barajını aşmadığı bildirilen 12 parti taraftarı, seçim sonuçlarının iptal edilmesi talebiyle başkent Bişkek’teki Ala-Too Meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi.

Polis, binlerce göstericiyi dağıtmak için gaz ve ses bombası kullandı.

Taş ve sopalarla, belediyeye ait itfaiye ve çöp kamyonunu polislerin üzerine süren göstericiler, polisin geri çekilmesini fırsat bilerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve içerisinde yer alan parlamentoyu işgal etti.

Gösteriler esnasında, polisin attığı plastik mermiden Ata Meken partisi lideri Canar Akayev ve ses bombasının isabet ettiği parti üyesi Eldar Abakirov yaralandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayının yer aldığı Çuy caddesindeki Manas, Şopokova, Sovyetskaya caddeleri ile Ala-Too Meydanı’nda göstericiler ile polis arasında taşlı sopalı arbede yaşandı.

Olaylarda 100’den fazla kişi yaralandı.

AP
Kırgızistan’da milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve parlamentoyu işgal etti. Polis de göstericilere müdahale ettiAP

Göstericilerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kalmaya devam ederken, diğerleri Ala-Too Meydanı ve siyasi mahkumların kaldığı cezaevine doğru hareket etti.

Ala-Too Meydanı’ndaki göstericiler hoparlörlerden “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı aldık” ve “Almazbek Atambayev ve Sadır Caparov serbest bırakılmalıdır” şeklinde anonslar ve kutlama yaptı.

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev cezaevinden çıkarıldı

Gece yarısından sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ve parlamentoyu işgal eden göstericiler, saraya yakın mesafede bulunan ve Atambayev’in kaldığı Milli Güvenlik Devlet Komitesi’ndeki cezaevine yöneldi.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi önünde yaşanan arbedenin ve giriş kapıların kırılmasından sonra göstericiler binanın içerisine girdi.

Daha sonra ilgililer, Atambayev’i çıkarak taraftarlarına teslim etti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Tolganay Stamaliyeva, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un Bişkek’te olduğunu bildirdi.

Türk vatandaşlarına çağrı: Mecburi olmadıkça evinizden çıkmayın

Bu arada, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliğinden yapılan duyuruda, ülkenin değişik şehirlerinde iç karışıklığın yaşandığı hatırlatılarak, Türk vatandaşlarının mecburi olmadıkça evlerinden çıkmaması istendi.

Çalışmaların ve çocukların eğitimlerini evden sürdürmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Öte yandan, seçimi kazanan Birimdik Partisi’nden yapılan açıklamada, ‘milletvekili seçimlerinin yenilenmesine’ hazır oldukları bildirildi.

16 siyasi partiden 4’ü meclise girdi

Seçimlerde neler yaşandı?

Seçime katılan 16 partiden yalnızca dördü yüzde 7’lik seçim barajını geçebildi ve bunlardan üçü Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile bağlantılı.

Uluslararası gözlemciler seçimlerde oy karşılığı para dağıtanlar olduğuna dair söylentiler bulunduğunu, seçmenlerin tehdit edildiğini ve endişe duymak için meşru gerekçeler olduğunu açıkladı.

Ülkedeki muhalefet partileri ise bu sonuçları tanımayacaklarını duyurdu.

Partiler, Kırgızistan Merkezi Seçim Komisyonu’nun bu sonuçları iptal etmesi gerektiğini belirtti.

Muhalif siyasetçilerden Riskeldi Mombekov, 5 binden fazla protestocuya seslendiği konuşmasında “Cumhurbaşkanı adil seçim sözü verdi ve sözünü tutmadı” dedi.

Devlet Başkanı Ceenbekov'a yakın iki parti yüzde 25'er oy aldı

Mombekov’un partisi Ata Meken seçime gireceğinden eminken kendini baraj altında buldu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Thomas Boserup seçimin genel olarak sorunsuz geçtiğini fakat oy karşılığı para dağıtma iddiasının “ciddi bir endişe” yarattığını söyledi.

Protestolar nasıl büyüdü?

Polis protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Önce kentin ana meydanındaki protestocuları dağıtan polis, ardından onları ara sokaklarda kovaladı.

Hem polisten hem de protestoculardan yaralılar olduğu belirtiliyor. Onlardan biri de muhalif lider Canar Akaev.

Ala-Too Meydanı’nda yaklaşık 5 bin protestocu gün boyu barışçıl bir şekilde tepkilerini dile getirirken onlardan ayrılan küçük bir grup parlamento binasına yöneldi ve kapılardan içeri girmeye çalıştı.

Bunun üzerine polis müdahale etti. Polis yetkilileri barışçıl eylemlere müdahale etmeyeceklerini fakat bunun bir provokasyon olduğunu açıkladı.

2px presentational grey line

Seçimde yüzde 25’er oy alan partiler Birimdik ve Mekenim Kırgızistan oldu.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov’un genç kardeşi Asilbek Ceenbekov, Birimdik partisinde.

Mekenim Kırgızistan’ın da ülkedeki güçlü Matraimov ailesiyle bağları bulunuyor. Ailenin başındaki Rayimbek Matraimov geçen yıl yolsuzluk karşıtı protestoların hedefindeydi.

Ceenbekov’un 2017’deki başarılı seçim kampanyasının arkasında Ceenbekov’un olduğu düşünülüyor.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Pazar günü seçimlerin tamamlanmasının ardından bir açıklama yapmıştı.

“Kırgız Cumhuriyeti’nde bugün düzenlenen parlamento seçimlerinin huzur ve barış ortamı içinde başarıyla tamamlanmasından memnuniyet duyuyoruz” diyen Bakanlık, şöyle devam etti:

“Parlamento seçimlerinin sonucunun dost ve kardeş Kırgızistan için hayırlı olmasını diliyoruz. Seçimlerin ardından kurulacak Hükümetin, stratejik ortağımız Kırgızistan ile ikili ilişkilerimizin ve her alandaki işbirliğimizin daha da gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Kaynaklar: BBC, AA, AFP, Euronews, Kabar

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]