Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukraynalı istihbaratçı, MİT’in Kürt siyasetçiyi nasıl kaçırdığını anlattı

"Emir Poroşenko zamanında verildi" SBU'nun yardımıyla, Türk istihbaratı Odesa'da Kürt siyasetçiyi nasıl kaçırdı? İşte detaylar…

Ukrayna’nın önde gelen haber sitesi “Strana”, Ukrayna İstihbarat Teşkilatı (SBU) kaynaklarına dayanarak, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)’in Kürt siyasetçi İsa Özer’i Ukrayna’dan nasıl kaçırıldığını yazdı.

Strana’dan, Aleksandr Sibirtsev’in özel haberinde, Ukrayna’da yaşayan Türkiye vatandaşlarına karşı Türk istihbaratının, SBU gözetiminde diplomatik inceliklerden yoksun ve yasal iade prosedürlerine aykırı nasıl özel operasyonlar yürüttüğü detaylarıyla anlatıldı.

Türk muhaliflerin avlandığı operasyonlarda yer alan Ukrayna istihbarat subayı, MİT’in Ukrayna’da yürüttüğü operasyonlarının arka planını Strana’ya şu şekilde anlattı: “Türk, siyasi göçmenlerinin yakalanması oldukça resmi bir şekilde, MİT ile SBU’nun ittifakıyla hatta SBU’nun yardımıyla gerçekleştiriliyor. MİT görevlileri, kaçakları bulduktan sonra, SBU görevlilerinin birlikte olay yerine gidiyorlar, pusu kuruyorlar, sonra yakalayıp otomobile bindiriyorlar. Ukrayna’dan Türkiye’ye diplomatik kanallar aracılığıyla özel uçaklarla götürülüyorlar. Bu gizli bilgi, çünkü Türk siyasi göçmenlerin çoğu Ukrayna’da tamamen yasal olarak bulunuyor. Ve Türk tarafı hukuki alanda hareket etse; yani iade talebi yoluyla, dava uzun süre devam ederdi. Üstelik mahkemelerin muhalif Türklerin iadesine izin verip vermeyeceği de belli değil. Yine Poroşenko (eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko) döneminde, Türk istihbaratının özel operasyonlarına yardım etmemiz emredildi. Zelenskıy (hâlihazırda görevdeki Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy) döneminde de hiçbir şey değişmedi – Türkler de aynı şekilde davranıyor ve bizden kaçak muhalifleri tespit edip yakalamamız, MİT’e yardım etmemiz isteniyor. İsa Özer hadisesinde de aslında açık bir şekilde suç işlendi – bu Türk vatandaşı Ukrayna makamlarına sığınma başvurusunda bulundu ve yasal olarak ülkemizin topraklarında kaldı. Şayet siyasi vektör değişir ve kaçırılma şartlarına ilişkin bir soruşturma başlarsa, bu tek bir ceza davası olmayacaktır.”

11 Eylül’de MİT, Karadeniz kıyısındaki Odesa’da şehrinden ünlü Kürt siyasetçi İsa Özer’i kaçırılmıştı. Türk istihbaratı, 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a muhalif işadamı Salih Zeki Yiğit ile gazeteci Yusuf İnan’ı aynı metotla Ukrayna’dan kaçırılmıştı.

Ülkenin en popüler haber sitesi “Strana”, Türk istihbaratının Ukrayna’daki muhalifleri nasıl avladığını ve Ukrayna kolluk kuvvetlerinin buna neden müdahale etmediğini araştırdı.

“DOĞALGAZ SAYACINI KONTROL EDECEĞİZ” DİYE EVE ÇAĞIRMIŞLAR
Kaçırılan 58 yaşındaki İsa Özer’in arkadaşları, Strana’ya söylediklerine göre kandırılarak çağrıldı ve kaçırıldı.

Özer’in arkadaşlarının aktardığına göre, Odesa’da, 11 Eylül’de öğleden sonra, “Yedinci Kilometre” pazarında çalışan Özer’i ev sahibi saat 16.00’da doğalgaz sayacının ödemelerini kontrol etmek için “Yedinci Cennet” sitesindeki kiralık dairesine gitmesini istedi. Pazardaki iş yerinden ayrılan İsa Özer, süpermarketten yiyecek aldı, evine gitti, asansöre bindikten sonra ortadan kayboldu. Bunun ardından İsa Özer, İstanbul’da eli kelepçeli olarak ortaya çıktı.

Özer’in herhangi bir terör eylemine karışmadığını, siyasi nedenlerle Türkiye’den göç etmek zorunda kaldığını anlatan arkadaşları, Erdoğan’a muhalif, Halkların Demokratik Partisi (HDP) temsilcilerinin ve Kürtlerin, yasadışı PKK’ya yakın oldukları düşünüldüğünden, Türkiye’de baskı gördüklerini söyledi.

Haberde İsa Özer’in 2014 yılında muhalefetteki HDP’den, Doğubayazıt ilçe başkanlığı ve önceki dönem belediye meclis üyeliği yapmış bir siyasetçi olduğunu, HDP partisinin mecliste olmasına rağmen lideri Selahattin Demirtaş’ın da şu anda cezaevinde olduğunu aktarıldı.

UKRAYNA’YA İLTİCA BAŞVURUSU YAPTI
29 Mayıs 2012 tarihinde Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde KCK adı altında düzenlenen operasyonla tutuklanan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Doğubayazıt eski İlçe Başkanı İsa Özer, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Nisan 2013’de görülen duruşmada tahliye edilmişti. Tahliye olduktan sonra 2014’te “PKK/KCK Doğubayazıt Kent Meclisinde yürütme kurulu üyesi” olarak görev aldığı gerekçesiyle, hakkında arama kararı çıkarılması üzerine Türkiye’den ayrılmış.

İsa Özer, 2018 yılında Ukrayna’ya geldi, Odesa’ya yerleşti ve siyasi sığınma başvurusunda bulundu. Strana’nın ele geçirdiği siyasi sığınma belgesine göre Özer, 17 Ekim 2020 tarihine kadar Ukrayna’da yasal olarak ikamet etme hakkına sahipti. Özer’in, MİT ve SBU’nın Ukrayna’da düzenlediği ortak operasyonla yakalanıp, Türkiye’ye götürülmesi akabinde, adli makamlarca ”Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandı.

Strana’nın, SBU’daki kaynakları, Türk istihbaratı uzun süredir Ukrayna’dan İsa Özer’i almaya çalıştığını bunun için 2018’deki Türk istihbaratının Ukrayna’dan Özer’in Türkiye’ye iade edilmesi talebinde bulunulduğu, ancak o talebe Ukrayna’nın olumlu cevap vermediği bildirildi.

Haberde o dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile Erdoğan’ın ortak bir dil bulduğu ve Ukrayna’daki gizli eylemleri için Türk istihbaratına izin verildiğine dikkat çekildi. Habere göre Erdoğan, Poroşenko’nun Ukrayna’nın İstanbul’daki Ekümenik Patrikhanesinden Tomos’u (Ukrayna’nın dini özerklik) almasına yardım etmesine karşılık olarak Hizmet Hareketi’ne yakın olduğu gerekçesiyle Odesa’daki işadamı Salih Zeki Yiğit ile Nikolaev’deki Türk gazeteci Yusuf İnan kaçırılmıştı.

ÖZER, MİT’E, WAGNER’LERE KARŞILIK VERİLDİ
Gazeteci Yuriy Butusov ise Özer’in iade edilmesi süreciden hukuksuzluklara dikkat çektikten sonra SBU’nun, MİT’e yardımının, Rus güvenlik şirketi Wagner’e bağlı 33 paralı askeri 25 Temmuz’da Minsk’ten İstanbul’a götürecek Türk uçağıyla yakından bağlantılı olduğunu yazdı.

Hadisenin Türk uçağının Wagner ekibini, Minsk’te bırakmasıyla ilgi olduğunu yazan Butusov, Ukrayna’nın Türkiye’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğine vurgu yaptı.

Butusov, bu konuların bütün detaylarıyla aydınlatılması için Ukrayna Parlamentosu’ndan bir soruşturma komisyonu kurulması gerektiğine dikkat çekti.
Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Telegram:
https://t.me/ukraynahaber
WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]