Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Belaruslu muhalif lider Kolesnikova: Başıma çuval geçirip ülke dışına çıkarmaya çalıştılar

Gözaltında bulunan Belaruslu muhalif siyasetçi Maria Kolesnikova kafasına çuval geçirilerek, kaçırıldığını, ölümle tehdit edip ülke dışına çıkması için zorlandığını açıkladı.

Gözaltında bulunan Belaruslu muhalif siyasetçi Maria Kolesnikova kafasına çuval geçirilerek, kaçırıldığını, ölümle tehdit edip ülke dışına çıkması için zorlandığını açıkladı.

Kolesnikova açıklamayı avukatı aracılığıyla yaptı.Avukatı, Belarus polisi ve KGB’si (Devlet Güvenlik Komitesi) de dahil olmak üzere, olayla ilgili yetkililer hakkında soruşturma başlatılmasını istediklerini belirtti. Kolesnikova’nın “darbe girişimi” suçlamasıyla gözaltına tutulduğu bildirildi.

Kolesnikova’nın hafta başında başkent Minsk’te maskeli kişiler tarafından bir minibüse bindirilerek kaçırıldığı haberleri gelmiş, bir gün sonra Belarus devlet medyası muhalif liderin Ukrayna’ya geçmek isterken gözaltına alındığını bildirmişti. Ancak Belaruslu bir diğer muhalif siyasetçi Anton Radnenkov, Kolesnikova’nın Belaruslu yetkililer tarafından Ukrayna’ya geçmeye zorlanması üzerine pasaportunu yırttığını açıklamıştı. Dün de ülkede, cezaevinde ya da yurt dışında olmayan son üst düzey muhalif isimlerden Maxim Znak’ın maskeli kişilerce kaçırıldığı iddia edildi. ‘Ölüm tehdidi, psikolojik baskı’ Kolesnikova, avukatına yaptığı açıklamada, kendisini kaçıranların kimliğini tespit edebileceğini belirtti ve; “Beni öldürmekle tehdit ettiler. Belarus’u gönüllü olarak terk etmezsem, ‘ölü ya da diri’ beni ülkeden atacaklarını söylediler. Beni 25 yıl hapiste tutmakla tehdit ettiler” “KGB yetkilileri Belarus’u gönüllü olarak terk etmeyeceğimi anlayınca başıma çuval geçirdiler ve beni bir minibüse bindirip Belarus-Ukrayna sınırına götürdüler. Orada beni Ukrayna’ya geçmeye zorladılar.” “Orada pasaportumu yırtınca Ukrayna’ya geçmem olanaksız hale geldi ve beni minibüse yeniden bindirip Mozyr gözaltı merkezine götürdüler” dedi.

Kolesnikova, Ağustos ayında yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’ya karşı güçlerini birleştiren üç kadın siyasetçiden biri.

Seçimden sonra, hile yapıldığı iddiaları kitlesel gösterilere yol açmıştı. Yetkililer Pazar günü dördüncü haftasında devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 600’den fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Belarus’u 1994 yılından bu yana yöneten Lukaşenko Batılı güçleri ülkesinin iç işlerine karışmakla suçluyor.

Kaynak: BBC

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]