Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişçenko: Türkiye’nin tecrübesinden yararlanacağız

Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişçenko, “Sürekli olayların yaşandığı bir coğrafyada bulunan Ukrayna ve Türkiye’de reformların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Grişçenko, “Ancak bunun için. AB ve Türkiye’nin siyasî yardımı gerekiyor.” diye konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişçenko, ülkesinin Türkiye’de Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde yapılan değişiklikleri yakından izlediğini söyleyerek, iki ülkenin de birbirinden öğreneceği şeyler olduğunu vurguladı. Resmi bir ziyaret için Ankara’da bulunan Grişçenko, Zaman’a verdiği röportajda kendileri açısından Türkiye’nin tecrübelerinden öğrenilecek çok şey olduğunu kaydetti. Grişçenko, ziyareti sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Victor Yanukovych’in başkanlık edeceği Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının detaylarını görüştüklerini aktardı.

Ukrayna ve Türkiye’de yaşanan birçok güncel tartışmanın temelinde anayasal düzenlemelere ilişkin beklentilerin bulunduğunu bildiren Bakan Grişçenko, hem Türkiye hem de Ukrayna’da “bazı yapıların AB üyeliğine aday ülkelerden beklendiği ölçüde yenilenmesi gerektiğini” vurguladı. Ukraynalı Bakan, “Avrupa yanlısı ülkeler içerisinde cumhuriyetten, başkanlık sistemi ve parlamenter demokrasiye kadar farklı yönetim şekillerine sahip birçok ülke bulunabilir. Önemli olan, yönetime temel teşkil eden kurallar dizisi ve ilkelerin Avrupa standartlarına uygun olması gerektiğidir. Yani bu ülkelerde seçimler serbest ve adil olmalıdır, -ki Türkiye bu konuda çok başarılı bir örnek sergilemektedir- başkalarının özgürlükleri gasp edilmeden ifade ve örgütlenme özgürlüğü bulunmalıdır. Ordu, sivil unsurlar tarafından denetlenmelidir. Bunları ele alan tartışmalar hem Ukrayna hem de Türkiye’de her zaman ciddiyetle karşılanıyor.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın er ya da geç başlayacağı anayasal reformlar üzerinde tartışmalar yaşandığını belirten Ukraynalı Bakan, “Bu konunun ülke çapında ve düzgün bir şekilde ele alınması için her türlü desteğe ihtiyacımız var. Kesinlikle Türkiye’nin de yardıma ihtiyacı olacak, bu yüzden diğer Avrupa ülkelerinin deneyimlerinden faydalanmanızı öneriyoruz.” dedi.

Sürekli olayların yaşandığı bir coğrafyada bulunan Ukrayna ve Türkiye’de istikrarın sağlanması için reformların hayata geçirilmesi ve demokrasi alanında değişiklikler yapılmasının gerektiğini kaydeden Bakan Grişçenko, “Ancak bunları yaparken insanları istikrarsız ve değişken bir ortama sürüklememek gerekir. Halkın geleceğinin teminat altına alınmasını ve barışın hüküm sürdüğü koşullarda yaşamalarını istiyoruz. Ancak bütün bunları başarmak çok da kolay değil. Dostlarımızın desteğine ihtiyaç duyuyoruz.” diye konuştu.

Avrupa Konseyi başkanı oldu

Ukrayna Mayıs 2011’de Avrupa Konsey başkanlığını Türkiye’den devraldı. Grişçenko, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin başkanlığı döneminde başlatılan girişimlerin yanı sıra Avrupa Konseyi’nin çözümünde önemli rol oynayacağı mevcut gelişmeleri ilgilendiren belli konuları ayrıntılı olarak ele aldıklarını söyledi. Grişçenko, bu çerçevede Arnavutluk ve Moldova’da yaşanan sorunlar ile Tunus’ta yaşanan demokratik dönüşümün gündeme geldiğini anlattı. Grişçenko ayrıca “Uzlaşı sağlama konusunda işbirliği yapabiliriz. Avrupa Konseyi, bu alanda önemli roller üstlenebilir.” dedi.

Muhlis Kaçar – Ankara

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]