Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, İran’dan tazminat istiyoruz…

İran’ın resmen Ukrayna’a uçağı roketle vurduklarını itiraf etmeleri akabinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’den açıklama geldi.

İran’ın, Ukrayna Uluslar arası Havayollarına (UIA) ait PS752 sefer sayılı yolcu uçağının roketle vurduğunu itiraf etmesi akabinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, açıklama yaptı.

İran’dan resmi bir özür dilemesi konusunda ısrar eden Zelenskıy, İran’dan; uçağın vurulmasına ilişkin yürütülen soruşturmanın açık bir şekilde devam etmesini, cesetlerinin gönderilmesini ve tazminat ödemesini istedi.

Zelenskıy, “Uluslararası Komisyon’un sona ermeden İran, Ukrayna uçağının düşmesinde suçlu bulundu. Ancak suçluluk duygusunun tam olarak kabul edilmesinde ısrar ediyoruz. İran’dan tam ve açık soruşturmaya hazır olma hususunda güvence vermesini, sorumluları adalete teslim etmeyi, cenazelerin göndermesini, tazminatı ödemeyi, resmi özür açıklamasının diplomatik kanallardan göndermesini bekliyoruz ” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, suni gecikmeler ve engeller olmadan uçak kazasının soruşturmasına devam etme umudunu dile getirdi.

Zelenskıy, hâlihazırda İran’dan bulunan, “45 profesyonelimiz, adaletin tesisi için tam erişime ve işbirliğine sahip olması gerekiyor.” dedi.

İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının İran hava savunma sistemi roketleri tarafından vurulduğunu bildirdi.

İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü iddia etti.

İlk anda “teknik arıza” yalanını söyleyen İran’ın sözde İslami rejimi, enkazdaki roket kalıntılarını buldozerle temizledi. Ancak bütün temizlik çalışmaları ve uçağın kara kutusunu vermeme gayretleri uçağın gövdesine dışarıdan giren parçaların görünmesi ve New York Times’ın uçağın vurulma anı videosuna ulaşması üzerine suya düştü.

Sık sık yalan açıklama yaptığı bilinen İran rejimi:
“Ukrayna Havayollarına ait 752 sefer sayılı uçağı bu hassas ve kriz şartlarında İmam Humeyni Havalimanı’ndan hareket etti. Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızlarının hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır.”

İran Genelkurmay Başkanlığının ölenlerin ailelerinden özür dilediği açıklamada, “Bu tür insani hataların bir daha tekrarlanmaması güvencesi veriyoruz. Sorumlular hakkında da yasal işlem yapılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı’ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmadı.
İran’ın düşürdüğü Uluslararası Ukrayna Havayolları’na ait uçağın kalkışından kısa bir süre iki roketle vurulması akabinde yanarak düştüğü anı gösteren bir video kaydı daha yayınladı.

Otomobil ile seyahat eden kişilerce kaydedilen videoda uçağın yanarak düştüğü anlar ve yere çarpmanın etkisiyle meydana gelen patlama görülüyor.

İstihbarat verilerine göre, yolcu uçağı İran tarafından roketle vurularak düşürüldü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) TV kanalı ABC News, Uluslararası Ukrayna Havayolları’na ait uçağın Tahran’dan kalkışından kısa bir süre iki roketle sonra vurulma anının tasvirini yayınladı

Videonun, ABD istihbaratından elde edilen verilere dayanılarak oluşturulduğu bildirildi.

;

Aynı zamanda, Ukrayna İstihbarat Teşkilatı (SBU) uçak kazasının başlıca nedenlerini; roket ile vurulma ve terör saldırısı olarak açıkladı.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan havalanan #PS752 sefer sayılı Boeing 737 tipi yolcu uçağı, önceki sabah kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD medyasına konuşan birçok Amerikalı yetkili, ABD istihbaratının, Tahran-Kıyiv seferini yapan Ukrayna Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının İran tarafından fırlatılan füzelerden biriyle düşürülmüş olduğunu değerlendirdiğini öne sürmüştü.

GÜNCELLENDİ | VİDEO – İran’da, Ukrayna uçağı düştü: 176 ölü

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e gelmek üzere Tahran’dan havalanan Ukrayna’ya ait bir yolcu uçağın, İmam Humeyni Havalimanı yakınında düştüğü ve uçaktan bulunan 167 yolcu ve 9 kişilik mürettebatın tamamının hayatını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Uluslararası Havayolları (UİA)’nın internet sitesi, Tahran’dan Kıyiv’e PS752 uçuşu gerçekleştirecek olan uçağın sabah 05:15’te kaldığını belirtti.

Tahran’daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan kalktıktan sonra 176 kişinin bulunduğu bir Boeing 737 yolcu uçağının düştü.

Pers kaynakları, uçak kazasının nedenini “teknik sorunlar” olarak açıkladı.

Flightradar24 servisine göre uçağın yeri hakkında en son bilgiler ise, Tahran yakınlarındaki Parand şehri mevkii.
Uçağın düşme anının videosu sosyal medyada yayınlandı:

UIA trajedisinden birkaç saat önce ABD Irak, İran ve Umman Körfezi üzerinden sivil uçuşları yasakladığı bildirildi.

Ukrayna’ya ait uçağın düşmesinden önce ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), askeri olmayan ABD uçaklarının “Irak, İran, Körfez ve Umman üzerindeki hava sahasında faaliyet göstermesini” kısıtladığı ortaya çıktı.

Uçağın düştüğü yerden ilk görüntüler sosyal medyada yayınladı…

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, hadise ile ilgili belgesiz ve mesnetsiz iddiaları ortaya atmaktan sakınmak gerektiğini belirtti.

Kaza sırasında Umman’da temaslarda bulunan Zelenskıy, haberi alır almaz ziyaretini yarıda keserek Kıyiv’e döndü.

Zelenski ayrıca Ukrayna başsavcısına kaza ile ilgili bir dosya açmasını istedi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kıyiv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]