Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Çin gövde gösterisi yaptı

Çin’in ilk uçak gemisi Liaoning (eski adı Varyag), yerli savaş uçaklarının ilk defa başarıyla gerçekleştirdiği iniş kalkışla gövde gösterisi yaptı.

Çin medyasının büyük bir gururla bahsettiği bu olay, ülkede büyük heyecan uyandırdı. Resmi Xinhua haber ajansı ile devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, uçak gemisi, adını aldığı Liaoning eyaletin Dalian limanından ayrıldı. Geminin sefere çıkması, Çin ile Japonya arasındaki tartışmalı adalar sorununun devam ettiği bir döneme denk geliyor. Gemi, Çin donanmasına resmen katılmasının ardından 13 Ekim’de ilk kez suya açılmıştı.

Haberlere göre, 300 metrelik piste sahip uçak gemisinde Çin yapımı J-15 savaş uçakları ise ilk kez başarılı iniş gerçekleştirdi.

Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından Ukrayna’nın sahip olduğu gemi, 1998 yılında açık artırmayla “eğlence amaçlı” Çin’e satılmıştı. Dümensiz ve motorsuz olarak Ekim 2001’de Türkiye boğazlarından geçen geminin yenilenme projesine 2002’de başlanmıştı. Uçak gemisi 10 Ağustos’ta ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanından suya indirilmişti.

Kuznetsov sınıfına ait ve gelişmiş radar, füze ve silah sistemleriyle donatılan uçak gemisi 306,5 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde.

ÇİN’İN SAVAŞ UÇAKLARI DAHA YETENEKLİ

Liaoning, Çin’in ilk nesil savaş uçağı J-15, deniz eğitim uçağı JT-9 ve Z-8 tipi helikopter gibi unsurları da taşıyabiliyor. J-15 uçakları çok yönlü anti-gemi, havadan havaya ve havadan karaya füzelerin yanı sıra, hassas güdümlü bomba da taşıyabiliyor. Çin’in askeri uzmanları, J-15’in Rusya’nın Su-33, Amerika’nın ise F-18 jetlerine göre daha kapsamlı yeteneğe sahip olduğunu tahmin ediyor.

Yeniden inşa edilerek, Eylül ayında Çin donanmasına teslim edilen uçak gemisinin, Çin’in sorunlu deniz sınırları ve sahillerini koruma adına elini oldukça güçlendireceği belirtiliyor. Gemi, yaklaşık 4 sene sürecek deneme sürüşlerinin ardından tam operasyonel olarak kullanılacak. Çin böylelikle dünyada ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, İspanya, İtalya, Hindistan, Brezilya ve Tayland’ın ardından uçak gemisine sahip 10. ülke oluyor. Söz konusu ülkelere ait toplam 21 aktif uçak gemisi bulunuyor.

CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]