Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Arap iş insanları Kıyiv’de yenilebilir enerji yatırımlarını konuştu

Ukrayna-Arap İşadamları ve Yatırımcıları Birliği (AUABI) tarafından, Uluslararası “Ukrayna Enerjisi - Yatırımları Etkileyen Bir Alan” konulu konferans gerçekleşti.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, “Ukrayna’nın Enerjisi – Yatırımları Çeken Etkin Bir Alan” adlı uluslararası konferans gerçekleşti.

Ukrayna-Arap İşadamları ve Yatırımcıları Birliği (AUABI) tarafından organize edilen etkinliğe, Ukrayna ve Arap dünyasının enerji sektörünün ve bankacılık sektörünün yöneticileri ve temsilcileri, enerji sektörünün uzmanları, akademisyenler, ülkenin biyoenerji ve alternatif enerji arzının geliştirilmesi ile ilgilenenler katıldı.

AUABI Başkanı Muhammed Salim Alotti’nin davetine, Arap Cumhuriyetlerinin Yenilenebilir Enerji Komisyonu (AREC) Genel Sekreteri Muhammed Al Taani başkanlığındaki Arap yatırımcılardan oluşan bir heyet iştirak etti.

Konferans çerçevesinde; Ukrayna’da alternatif enerji destek programları,
Ukrayna’da biyoenerjinin gelişimi: mevcut durum ve beklentiler ve Ukrayna’da biyokütle üretimi için ümit verici ürünler ve Etkili biyokütle projeleri, Ukrayna’nın rüzgâr enerjisi sektörünün gelişimi ve ülkenin enerji tasarrufu potansiyelinin tanıtımı, enerji verimliliği için kredi desteği gibi konuların tartışıldığı üç ayrı tartışma paneli düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasında AUABI Başkanı Muhammed Salim Alotti, Ukrayna’nın alternatif enerji pazarının geçmişi hakkında bilgi vererek ve pazarın hâlihazırdaki durumunu anlattı. Alotti, geçtiğimiz 25 yılda, Ukrayna’nın eski Sovyet cumhuriyetleri arasında alternatif enerjinin geliştirilmesinde öncü konuma geldiğini belirtti. Alotti, 2017 yılından itibaren Ukrayna’daki yeşil enerji sektörü durgunluktan yeni ve daha dinamik bir aşamaya geldiğine dikkat çekti.

Alotti, “Ukrayna’nın 2035 yılına kadar enerji sektörünün gelişme stratejisinin bir parçası 2030 yılına kadar hükümetler enerji ihtiyacının yüzde 25’ini yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefliyor. Bu aynı zamanda yerli ve yabancı yatırımcıların yenilenebilir enerji kaynaklarına artan ilgisini tetikliyor. Bu süreçte, yeşil projelerin devlet ve uluslararası bankalar tarafından etkin bir şekilde finanse edilmesi, özellikle 2017’de“ Elektrik Enerjisi Piyasası ”ve“ Çevresel Etki Değerlendirmesi ”özel yasalarının“ Ukrayna Parlamentosu tarafından kabul edilmesinden sonra, bu sektördeki yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulundu.” dedi.

Ukrayna, 2018 yılında rüzgâr enerjisi üretimi sayesinde, 455 bin ton kömür tasarruf yapmayı başardı.

Ukrayna’daki yeşil elektrik üretimi alanındaki projelere yatırımcının ilgisi, ülkedeki yasal çerçeveye ve yasal mekanizmalara bağlı olduğunu ifade eden Alotti, bu bağlamda Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan, yabancı yatırımcılara ve işadamlarına Ukrayna vizesi ve oturum verilmesi konusunu tekrar gözden geçirmesini istedi.

ARAP YATIRIMCI BÜROKRASİDEN ŞİKÂYETÇİ
Arap işadamları bugün karşı karşıya oldukları bürokrasinin, başarı ve gelişme planlarını engellediğini aynı zamanda da Ukrayna’nın itibarına ve ekonomisine zarar verdiğine vurgu yaptı.

Arap dünyasında yenilenebilir enerji ile ilgili kar amacı gütmeyen bir sivil toplum komisyonu AREC Genel Sekreteri Muhammed Al Taani, davetlilere örgütlerinin faaliyetlerini ve hedeflerini anlattı.

AREC’in, 2011 yılında Amman’da (Ürdün) kurulduğunu ifade eden Al Taani farklı Arap ülkesini temsil eden çok sayıda üyeden oluştuğunu söyledi.

Önümüzdeki 10 yıl içinde yenilebilir enerji sektörüne 500 milyar dolarlık yatırım beklentisi olduğunu ifade eden Al Taani, “AREC’in amacı, yaşamın her alanında alternatif enerji ve enerji verimliliği kullanma kültürünü teşvik etmek ve teşvik etmek için çalışmaktır.” diye konuştu.

Ukrayna İnovasyon Mali ve Kredi Kurumu (Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı bünyesinde) Yönetim Kurulu Başkanı Volodımır Stavnük, Arap yatırımcıları çekmeyi amaçlayan Ukrayna reformları ve bugün özel ilgi gören Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin programını aktardı.

Arap yatırımcıların sorularını cevaplandıran Stavnük, Ukrayna devletinin yatırımcılarının güvenliğini garanti altına aldığını ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasına her şekilde katkıda bulunacağını garanti verdi.

Bununla birlikte WWEA “Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği” Başkan Yardımcısı “Ukrayna Rüzgar Enerjisi Birliği” GS Yönetim Kurulu Başkanı Andrey Koneçenkov, yenilenebilir rüzgar enerjisi ve yatırımcıları için umut vaat eden projeleri hakkında bir sunum yaptı.

Yenilenebilir enerji alanındaki Ukraynalı ve Arap uzmanlarda, enerji sektöründeki günümüzün sorunları ve çözüm yollarını tartıştı.

Fotoğraflar ve Muhabir: Yunus Erdoğdu | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

FOTO GALERİ

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, kalabalık ve iç mekan

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]