Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Yunus Erdoğdu

Kucaklaşmak çok mu zor?

Çayın çözemeyeceği bir soru göremiyorum…

Ukrayna ve Türkiye’de seçimler geride kaldı. İki ülkenin de sandıklarından değişim sinyalleri çıktı.

Faklı görüş ve düşünceler demokratik bir şekilde sandıklarda tercihini yaptı.

Sonuç ne olursa olsun, “seçim geride kaldı” deyip sonuçlara razı olup kucaklaşmak birbirine sarılmak zamanı.

Hatta çay, Erdoğan‘ın dağıttığı “beleş” çaylardan olursa, “toplumu birleştirmek” gibi faydalı bir misyona hizmet etmiş olur.

Bir masa etrafında medeni insanlar gibi konuşma çok mu zor?

Siyasi platformda; “aldanma” ve “aldatmaları” hiçbir zaman eksik olmaz. Biz neden siyasilerin menfaatleri doğrultusunda, birbirimizi aldatmak ve her defasından aldanmak zorundayız?

Her iki tarafta da kültürsüz ve fanatik bir kesim var; “soktuk mu?”, “Reis koydu mu?”, “HDP-CHP eşittir terörist “, “Bunlar FETÖ’cü”, “dış güçler”, “onun bunun kuklası”… diye sağa sola sövüp duruyor.

Ben ABD’de de seçimleri takip ettim. Seçim akabinde en azından dışarıdan baktığımda sanki hiçbir şey olmamış gibi hayat normal akışında devam etti. Halbuki orada bir çok skandal ve seçim hilesi medyada yer aldı.

Tarafsız bir savcı atadılar, soruşturdu bütün iddiaları. Trump’ın çevresindeki seçim kampanyasını yürüttüğü neredeyse bütün kişiler ceza aldı. Devlet takip ediyor süreci.

Peki toplum?

İnsanlar ise birbiriyle kucaklaşıyor, tebrik ediyor, toplum birbirini seviyor, anlayışla karşılıyor.

Nitekim her iki siyasi lider de, seçim sonunda, birbirine ve topluluğa sevgi, kucaklaşma mesajı verdi.

Biz de, barış istiyorsak; hangi parti, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun, hangi felsefi eğilimin içinde bulunursa bulunsun birbirimizi sevebiliriz.

Eski Türk filmlerinde olduğu gibi, “Erol Taş” yüreklilere rağmen, hoşgörüyle kucaklaşıp düşmanlıkları bitirebiliriz.

Özgürlük, demokrasi, insana saygı, sadece Batı’nın medeniyetine ait ilkeler değil. Samimi bir Müslüman da bu ilkeleri savunur. Gerçek Müslüman, empati, hoşgörüden, diğerinin görüşüne saygıdan yanadır.

Yalan söylemez, riyakarlık yapmaz. İçi neyse, dışı da odur.

Yenilgiyi de kabullenme yolunda zorluklara katlanmak, toplum içinde bir parya muamelesine tâbi tutulmak, her türlü insanî haklardan mahrum bırakılmak, mesleği elinden alınmak çok zor…
Türkiye’de, hepimizin gözünün önünde; hukuk hiçe sayılıyor. Binlerce kadın, loğusa-hamile demeden kermeste yardım topladığı, öğrenciye burs verdiği için hapishane hapishane dolaştırılıyor.

Sadece mesleğini yaptığı için gazeteciler hapse atılıyor, medya kurumları kapatılıyor, hırsızı suçüstü yakalayan polisler hapse atıldı ve işkence gördü, hırsız geziyor ortalıkta, sırf öteki olduğu için kaçırılanlar, sürgüne gönderilenler, yokluğa mahkûm edilenler, dibi cesetlerle dolu buz gibi Meriç’i ölümü göze alıp geçmek zorunda kalanlar…

Evet bunlar katlanması zor ve çirkef görünen şeyler.

Zilleti kabullenmek, zalime boyun eğmek yerine bunları göze almadan da cennete ulaşılmıyor işte. Sırat köprüsü bu dünyada ve bu güzergahtan geçiyor.

Cennetin yolu; dün seninle konuşup – ezilirken susan, arkadan “terörist” diye atıp-tutan, sana zulmeden birisini, düştüğünde yada muhtaç olduğunda tutup kaldırmaktan geçiyor…

Ben de yapabilirim, iktidardaki zalimlerin yanında yer alıp; yeme, içme, yan gelip yatma, ona buna sataşma, atıp-tutma, hakaret, küfür, insanın hoşuna giden şeyler…

Belki bu şekilde bir tercih ile maddi yönüyle tatmin oluruz ama insan hakkı, hukuku hiçe sayan bu yolun sonu: ateş çukuru olacak hem bu dünyada hem de varsa inancınız ahrette.

İnsan kendisine verilen iradeyle bunlardan birini tercih etme durumundadır.

Ya iradenizle, “birbirinizi sever” dünyanızı ve ahretinizi cennet yaparsınız ya da istediğini gibi ötekileştirerek, bölerek, ezerek, kırarak yaşar hem dünyanızı hem de ahretiniz cehenneme çevirirsiniz.

Karar sizin.

Bu vesileyle bütün samimi ve sadık Müslümanların, Miraç Kandili kutlar hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]