Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Life:) yönetimini Ruslar alabilir

Turkcell’in son olağanüstü genel kurul toplantısına hükümet komiserinin gelmemesi, şirket yönetimini ele geçirmeyi planlayan İskandinav ortak TeliaSonera ile Rus Altimo’nun hevesini kursağında bırakmıştı.

Atacakları adım merak edilirken, büyük ortak TeliaSonera’dan ilginç bir açıklama geldi. İsveç’in başkenti Stockholm’de Zaman’ın sorularını cevaplandıran şirketin CEO’su Lars Nyberg, ortakları Altimo ile anlaştıklarını, Turkcell’in yönetimini ele geçirmeye kararlı olduklarını söyledi. Nyberg, “Turkcell’in sahibinin Çukurova Grubu olmadığı görüşündeyiz.” dedi.

Turkcell’de Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK), yönetimde daha fazla bağımsız üyenin yer almasını teklif ettiği biliniyor. Çukurova Grubu’nun ağırlığını azaltmak için ittifak yapan iki büyük yabancı ortağın bu teklife son çare olarak sıcak yaklaştığı belirtiliyor. Turkcell Holding’in 3 büyük ortağı Türk Çukurova Grubu, Rus Altimo ve TeliaSonera (TS) arasında şirketin yönetimini ele geçirme planları sürüyor. TeliaSonera CEO’su Nyberg, Altimo ve TeliaSonera’nın uzun vadeli düşünen şirketler olduğunu ifade ederken, “1,5 yıl önce bir anlaşma yaparak Turkcell’in kontrol hissesinin önce TeliaSonera’ya ve ardından da yarısının Altimo’ya olmak üzere iki kere satıldığını tespit ettik.

Çukurova Grubu’nun Turkcell’in sahibi olmadığı ve şirketi kontrol etmediği görüşünü oluşturduk. Bunu sağlamak için ve Turkcell’in kontrolünü almak için birlikte çalışacağız.” sözlerine yer verdi. Altimo’nun bir gün Turkcell’in çoğunluk hissesine sahip olmak isteyebileceğini söyleyen Nyberg, ancak onlarla yönetimde birlikte olmak ve birlikte karar veremedikleri durumlarda bağımsız üyelerin karar vermesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Sonrasında ne olacağını bilmediğini söyleyen Nyberg, “Şu andaki hedefim Turkcell’in kontrolünü almak ve bunun için yasal ve ahlaki hakka sahip olduğuma inanıyorum. Ve şirketi daha iyi performans göstermesi için destekleme peşindeyim. Çünkü çok daha başarılı olacağına inanıyorum. Büyük bir şirket.” şeklinde konuştu. TeliaSonera’nın, Altimo ile birlikte Turkcell’in kontrolünü alması halinde, şirketin yönetim kurulu yeniden şekillenecek. Yeni yönetimde iki ortağı temsil eden üyeler ağırlıkta olacağı için Çukurova Grubu azınlığa düşecek. Kendilerinin anlaşamadığı durumlarda, kararı bağımsız üyelerin belirleyeceğini dile getiren Nyberg, “Turkcell yönetim kurulunun gözünde şirket için en iyi olan neyse, o olacaktır.” dedi.

Aynı toplantıda bulunan Turkcell Holding Yönetim Kurulu Üyesi Tero Kivisaari ise Turkcell’i TeliaSonera’ya ya da bir başka garip uluslararası varlığa dönüştürme gibi hedefleri olmadığını öne sürdü. 4. Nesil (4G) ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kivisaari, Türkiye’nin mobilde 3G’ye geçmesinin uzun sürdüğünü söylerken, “Umuyorum 4G’nin Türkiye’ye sunulması daha yumuşak bir süreçle olur. 4G’nin İsveç’te ticarî olarak nasıl gideceğini de göreceğiz. Türkiye’nin de uzatmadan 4G’ye geçmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu. Bağımsız iki üyenin yönetime girmesi bizim başarımız olur SPK’nın teklif ettiği bağımsız iki üyenin yönetime girmesine değinen Nyberg, bunun Turkcell’de kontrolün Altimo ve TeliaSonera’ya geçtiği anlamına geleceğini ifade etti.

Nyberg, “Belki bu sayede Turkcell’de sahiplik konularını konuşmayı bırakıp işleri ele almaya başlayabiliriz. Üç ortak arasındaki bu anlaşmazlıklar Turkcell’e zarar veriyor. Buna son verip bir sonuca vararak şirkete odaklanmanın yolunu bulmak istiyorum.” dedi. Turkcell’den Türk kontrolünün kalkmasının Mehmet Emin Karamehmet’in yaptığı yanlışlardan kaynaklandığını öne süren Nyberg, “Hisseyi iki kere satmaya karar veren Karamehmet oldu; İskandinavları getirdi. Sonra bundan memnun kalmayıp Rusları getirdi. Sonra da ‘Bundan hoşlanmadım, şirketi tutmak istiyorum’ dedi.” diye konuştu.

Diğer ülkelerdeki iştiraklerimize göre Turkcell yönetimi başarısız Tarihsel olarak Turkcell’in Türkiye’de olağanüstü iyi performans gösterdiğini söyleyen Nyberg, yönetimi eleştirerek şunları aktardı: “Son yıllarda gerçekleştirilen bazı regülasyon değişiklikleri Turkcell’in son altı-yedi çeyrekte daha az başarılı olmasına sebep oldu. Endişelendiğim, birkaç sene önce giriştikleri uluslararası maceralar. Hiç de başarılı işler yapmadılar ve bu, paraya mal oldu. Tüm şirketler her çeyrekte performans göstermek zorunda. Ben 14 çeyrektir buradayım ve biz her çeyreği tutturduk. Turkcell bunu yapamadı. Son 10-15 yılda Türkiye pazarında iyi iş yaptılar ama bazı konuları başaramadılar.”

KENAN MEHMETZADE  – STOCKHOLM – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]