Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

TUİD, Slovakya’ya gitti

Doğu Avrupa Türk İşadamları Dernekleri Birliği (DAİB) projesi kapsamında çalışmalarını aralıksız sürdüren Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) heyetinin son durağı Slovakya’nın Başkenti Bratislava oldu.

DAİB projesi kapsamında Bratislava’da temaslarda bulunan TUİD heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Bratislava Büyükelçisi Gülhan Ulutekin tarafından kabul edildi. Kabulde Bratislava Ticaret Müşaviri Yeşim Bayam Pakbeşe de hazır bulundu.

TUİD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burak Pehlivan görüşmenin başında TUİD ve derneğin DAİB projesi hakkında Büyükelçi Gülhan Ulutekin’e kısa bir sunum yaptı.

SLOVAKYA İLE UKRAYNA ARASINDA TİCARET ARTACAK

Pehlivan, Slovakya ile Ukrayna’nın komşu ülkeler olduğunu, özellikle AB ile serbest ticaret antlaşması imzalanması durumunda, Slovakya ile Ukrayna arasındaki ticaretin artacağını, Ukrayna’daki Türk işadamlarının ürünlerini bu ülkeye daha rahat satabileceğini ve karşılıklı olarak yeni fırsatlar oluşacağına inandıklarını belirtti.

Burak Pehlivan, “Slovakya ciddi yabancı sermaye stokuna sahip bir ülke. Kümülatif olarak kişi başına 12 bin dolar yabancı sermayeyi yalnızca 20 yılda almış, güçlü bir üretim gücü ve ihracatı var. 5,5 milyonluk Slovakya, 75 milyonluk Türkiye kadar otomotiv ihracatı yapıyor, bu örnek alınması gereken bir durum.” dedi.

‘TÜRKİYE VE SLOVAKYA’NIN İLİŞKİLERİ ÇOK BAŞARILI’

Büyükelçi Gülhan Ulutekin ise, Bratislava’da TUİD heyetini görmekten mutlu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, Türkiye’den ve bölge ülkelerinden işadamlarının Slovakya’ya daha fazla ilgi göstermesini dilediklerini ifade etti.

Son birkaç yıldır Türkiye ve Slovakya’nın ilişkilerinin çok başarılı gittiğini ifade eden Ulutekin, Türkiye’nin tek taraflı olarak vizeleri kaldırdığını, Slovaklar için dünyada en çok tercih edilen turizm destinasyonunun Türkiye olduğunu belirtti.

Slovakya’nın Türkiye ile özellikle nükleer enerji, kömür gibi alanlarda işbirliğine büyük önem verdiğini dile getiren Ulutekin, Türkiye’yi bölgeye açılan bir kapı olarak niteleyerek Türk işadamlarını Slovakya’daki yatırıma çağırdı.

Bratislava Ticaret Müşaviri Yeşim Bayam Pakbeşe, Slovakya’da 50 civarında Türk firmasının toplamda 50 milyon dolar civarında yatırımı olduğunu ancak bu yatırımın çok daha yükseğe çıkarılma potansiyeli taşıdığına işaret etti.

Pakbeşe, “Yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracatımıza karşılık, 870 milyon ithalatımız olan bu ülkeyle oransal olarak ciddi ithalat açığımız var. Ancak Türk ihracatçısının toplamda 80 milyar dolar ithalatı olan bu ülkeye ilgi göstermesi durumunda bu açık kapatılabilecektir.” diye konuştu.

Yalnızca iki yıldır faaliyette olan ticaret müşavirliğinin ikili ticarette ilişkilere önemli bir ivme kazandırdığını ifade eden Ticaret Müşaviri Pakbeşe, Slovakya’da rekabetin çok güçlü olduğunu, dolayısıyla pazara girecek firmaların sabır göstermesini, pazarlamaya ve reklama önem vermeleri gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.

DAİB PROJESİNİ SONRAKİ DURAĞI MOSKOVA OLACAK

TUİD İstanbul Temsilcisi Mehmet Seyfettin Küçük ise, Slovakya’ya daha önce birkaç kez geldiğini, ülkenin güçlü bir sanayi altyapısına sahip olduğunu ve yabancı sermaye için önemli teşvikler verdiğine dikkat çekti.

Seyfettin Küçük, Viyana’ya yalnızca 70 kilometre mesafedeki, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’nın aksine Euro bölgesinde yer alan Slovakya’nın mutlaka Türk işadamlarının gündeminde olması gerektiğinin altını çizdi.

DAİB projesi kapsamında bir sonraki duraklarının Moskova olacağını ifade eden Küçük, Bratislava’da gördüklerini konukseverlik ve ilgiden dolayı Büyükelçi Ulutekin ve Ticaret Müşaviri Pakbeşe’ye teşekkür etti.

Başkanvekili Burak Pehlivan, İstanbul Temsilcisi Mehmet Seyfettin Küçük ve Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Şimşek’ten oluşan TUİD heyetinin, Bratislava Büyükelçisi Gülhan Ulutekin tarafından kabulü, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

TUİD yönetimi, DAİB kapsamında daha önce, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Yunanistan’ı ziyaret etmişti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]