Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Trump’ın atadığı hakim Trump’ı ezdi geçti: CNN muhabiri Beyaz Saray’da

ABD’de bir federal mahkeme, Trump yönetiminin CNN muhabiri Jim Acosta’ya Beyaz Saray basın kartını derhal iade etmesi gerektiğine hükmetti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Bölge Mahkemesi Yargıcı Timothy Kelly, Washington’daki duruşmanın ardından kararını açıkladı. Başkan Donald Trump tarafından atanan bir yargıç olan Kelly, Acosta’nın Beyaz Saray’a giriş kartının derhal geri verilmesi ve aktive edilmesi gerektiğini söyledi.

Mahkeme kararının ardından CNN Muhabiri Jim Acosta yeniden Beyaz Saray’a döndü. Acosta’yı 50’den fazla Beyaz Saray muhabiri karşıladı.

Beyaz Saray, Acosta ve Başkan Trump’ın geçen haftaki bir basın toplantısında tartışmasının ardından CNN muhabirinin akreditasyonunu iptal etmişti.

Bu gelişmenin ardından CNN, Beyaz Saray baş muhabiri Acosta’ya kartının derhal geri verilmesi ve Beyaz Saray içerisindeki basın toplantıları ve diğer etkinliklere erişiminin yeniden sağlanması için dava açmıştı.

Yargıç kararında, hükümetin Acosta’nın giriş kartını kimin önce iptal etme kararı aldığını izah edemediğini belirtti. Beyaz Saray, kartı iptal etme gerekçelerini sözcü Sarah Huckabee Sanders’ın Twitter mesajı ve CNN’in dava açmasının ardından yaptığı bir yazılı açıklamada sunmuştu. Ancak yargıç, “bu gecikmiş çabaların hukuki süreç açısından tatmin edici olmaktan uzak olduğunu” kaydetti.

Yargıç ayrıca, Acosta’nın “telafi edilemez zarar gördüğü” tespitine varırken, hükümetin CNN’in Acosta’nın yerine Beyaz Saray’a başka muhabirlerini gönderebileceği tezini de reddetti.

“BEYAZ SARAY’DA ADAB-I MUAŞERET KURALLARINA UYULMALI”

Federal mahkemenin kararının ardından Beyaz Saray Jim Acosta’nın akreditasyonunu geçici olarak yeniden vereceğini açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders Beyaz Saray’da “adab-ı muaşeret” kurallarına uyulması çağrısında bulundu, gelecekte basın toplantılarının adil ve düzenli şekilde yapılabilmesi için de bazı kurallar geliştireceklerini belirtti.

Başkan Trump Oval Ofis’te yaptığı açıklamada, “Basının tamamen özgür olmasını istiyoruz. Ama Beyaz Saray’dayken saygı çerçevesi içinde hareket etmek zorundasınız. Basın toplantılarında ekibimden bazı insanlara davranış şekli korkunç. O nedenle biz de belirli bir standart oluşturuyoruz” dedi.

Beyaz Saray yetkilileri, tartışmalı basın toplantısında Acosta’nın ellerini kendisinden mikrofonu almaya çalışan Beyaz Saray çalışanı üzerine koyduğunu iddia etmişti. Video görüntüleri ise Acosta’nın iddia edildiği şekilde saldırgan olmadığını gösteriyor.

Beyaz Saray Muhabirleri Derneği de CNN’in konuyu yargıya taşıması girişimini güçlü şekilde desteklediğini açıklamıştı.

BEYAZ SARAY’A DÖNEN ACOSTA: “MEDYA İYİ BİR SINAV VERDİ”

Acosta, yaptığı kısa açıklamada gazetecilerin Amerika’da basın özgürlüğünün kutsal olduğunu ve bunun anayasa koruması altında olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi. Acosta mahkeme kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi, bunun bir sınav olduğunu ve medyanın bu sınavı geçtiğini belirtti.

Kendisine destek veren gazetecilere ve kararından dolayı da yargıca teşekkür etti.

2015’te siyaset sahnesine çıktığından beri Trump, muhabirleri ve televizyon kanallarını kendisine karşı adil olmadıkları gerekçesiyle sözlü hedef alıyor. Özellikle CNN’e sıkça yüklenen Trump bazı yayın organlarını ‘halkın düşmanı’, hoşuna gitmeyen bazı haberleri de ‘yalan haber’ olarak niteliyor.

Kaynak: VOA

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]