Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye ve Ukrayna’nın dışlanması AB’yi böler

Ukrayna Meclis Başkanı Vladimir Litvin, Ukrayna ve Türkiye’nin Avrupa ile entegrasyon süreci dışında bırakılması durumunda en büyük kaybedenin Avrupa Birliği (AB) olacağı uyarısında bulundu.

Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Meclis Başkanı, Zaman’a verdiği röportajda toplam 115 milyonluk nüfus ve 1,3 milyon kilometrekare yüzölçümü ile iki ülkenin Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. “Eğer AB bu iki ülkeyi dışarıda bırakırsa, bölgede oynamak istediği öncü rolünü kaybedecek ve Avrupa parçalanmış olacaktır.” diyen Litvin, böyle devam eden AB’nin on yıl içinde öneminin de kalmayacağını belirtti.

Litvin’in uyarıları Brüksel’de her iki ülke hakkında artan endişeleri de bir bakıma doğrulamış oluyor. Adaylık süreci kapsamında Türkiye ve Komşuluk Politikası çerçevesinde Ukrayna ile ilişkilerinden sorumlu AB Komiseri Stephen Füle de geçtiğimiz yıl aynı uyarıda bulunmuş ve her iki ülkenin AB’den daha bağımsız bir dış politika takip etmeye başladığı bir dönemde AB’nin işbirliği konusunda dar görüşle hareket etmesini eleştirmişti. Türkiye sıfır sorun politikası doğrultusunda komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirirken, Ukrayna, Viktor Yanukoviç’in devlet başkanı seçilmesinin ardından Rusya ile ilişkilerini geliştirmiş ve NATO üyeliğinden vazgeçildiğini ilan etmişti.

Ukrayna Meclis Başkanı, AB’nin Türkiye olmadan Balkanlar ve Ortadoğu’da etkili olamayacağını belirtirken, hem Türkiye hem de Ukrayna’nın işbirliği olmadan kaçak göçmenler konusunda da ilerleme kaydedemeyeceğinin altını çizdi. AB ile uyum için gerekli adımların atıldığını söyleyen Litvin, “Ancak vize konusundaki sorunları ve kaçak göçmenlerin maliyetlerinin paylaşılması konusunda sıkıntıları AB ile bir türlü aşamadık. Bu da onların bencil davranmasından kaynaklanıyor.” dedi.

Türkiye ile ilişkileri sorunsuz olarak niteleyen Litvin, Ukrayna’nın by-pass edileceği ve Hazar doğalgaz rezervlerinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Nabucco boru hattı projesi için ise Türkiye’nin kendi çıkarları doğrultusunda aldığı bağımsız bir karar dedi ve saygı duyduklarının altını çizdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ay sonunda Ukrayna’ya resmi ziyaret gerçekleştireceğini açıklayan konuk Meclis Başkanı, bu ziyaret esnasında Yüksek Seviyeli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması protokolünü imzalayacaklarını söyledi. Vizelerin karşılıklı kaldırılması konusunda çalıştıklarını da hatırlatan Litvin, daha fazla Türk yatırımı ve işadamını Ukrayna’da görmek istediklerini belirtti. Ukrayna’da halen 400 kadar Türk firması iş yapıyor ve 128 inşaat ve taahhütlük projelerini yürütüyor. Ukrayna Meclis Başkanı ayrıca ulaşım ve enerji konularında her iki ülkenin Karadeniz’de ortak işler yapabileceğinin altını çizdi.

Abdullah Bozkurt   –   Zaman

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]