Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Yunus Erdoğdu

[ÖZEL] Rusya’nın işgal ettiği, Kırım Azeri Türkü Başsavcı Gündüz Mamedov’a emanet

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti (KÖC) Savcısı Gündüz Mamedov, Rusya işgalindeki Kırım'ın meselelerini takip ediyor.

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti (KÖC) Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Başsavcılığı’na bağlı olarak kurulan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Azeri Türkü Gündüz Mamedov‘a emanet edildi.

Bugün Kırım’da bir okulda meydana gelen patlamada 13 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı bildirildi. Bu elim hadise sonrasında gözler yeniden hayati önem taşıyan KÖC savcılığına çevrildi.

Ukrayna‘nın toprak bütünlüğü ve Rusya saldırganlığına karşı verdiği mücadelede en kritik ve stratejik görevlerden birisini ifa eden KÖC başsavcılığının Azerbaycan asıllı bir Türk savcıya verilmesi Türkleri gururlandırıyor.

Rusya‘nın, Kırım‘daki askeri varlığı ve Ukrayna‘nın milli güvenliğe karşı yapılan saldırıları soruşturan Rus zulmü altındaki, Kırım Tatarları ve Ukrainler hakkındaki insan hakları ihlallerini engellemek için çalışan Türk asıllı Ukrayna vatandaşı Gündüz Mamedov‘u yakından tanıyalım.

SAVCI GÜNDÜZ MAMEDOV KİMDİR?
Gündüz Aydınoviç Mamedov, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (ASSC)‘nin ikinci büyük şehri Gence‘de 26 Ekim 1974 yılında dünya geldi. 1996 yılında Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi‘nin hukuk fakültesinden mezun oldu. Mezun olduğu sene kariyerine Odesa‘nın Primorskiy İlçe Savcılığı‘nda başladı. 2013 yılında Odesa Milli Ekonomi Üniversitesi‘nden de mezun oldu. 2012’den 2013 yılına kadar Kiev bölgesi Savcılık Ofisi‘nde çalıştı. 2013 yılında Ukrayna Milli Savcılığı Akademisi’nde Suçla Mücadele Araştırma Enstitüsü‘nde baş araştırmacı olarak görev yaptı. Aralık 2013 – Temmuz 2014 tarihleri arasında Dnipro Bölgesi Çevre Savcılığı yaptı. Temmuz 2014’te Odesa‘da başsavcısı olarak atandı. Aralık 2015’te Odesa Bölgesi Savcısı Yardımcılığı görevinde bulundu. 22 Ağustos 2016’da, Ukrayna Başsavcısı tarafından Kırım Özerk Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı. Hukuk alanında doktora yaptı. Savcılıktaki titiz ve sorumlu hizmetleri nedeniyle, “Ukrayna Savcılığının Fahri Çalışanı” nişanı ile ödüllendirildi.

MAMEDOV’UN 2017 YILI MAL VARLIĞI BEYANI
Ukrayna yasalarına göre hassas görevde bulunan Mamedov, Ukrayna Milli Yolsuzluğun Önlenme Ajansına yaptığı kamuya açık mal varlığı beyanında bulundu.

Mamedov’un, taşınmaz olarak birisi Kiev‘de (96 metrekare) birisi de Odesa‘da (192 metrekare) olmak üzere üzerine kayıtlı iki evi bulunuyor.

Üzerine kayıtlı herhangi bir otomobil bulunmuyor.

PATEK PHİLİPPE MARKA KOL SAATİ TAKIYOR
Ancak değerli taşınır mal beyanında doğum günü olan 26 Ekim 1999’de muhtemelen hediye verilen Patek Philippe marka kol saati dikkat çekiyor resmi belgelerde her ne kadar modeli ve ücreti bildirilmese de Patek Philippe marka saatler modellerine göre 2 bin 500 ile 2,5 milyon dolar arasında değişen fiyatlara sahip. (Türk halkı Patek Philippe markasını İranlı işadamı Rıza Sarraf’ın dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a hediye etmesiyle tanımıştı. Sarraf‘ın hediye ettiği saatin 463 bin Euro değerindeydi.)

Yine doğum günü 26 Ekim 2002’de edindiği Breguet marka kol saati modeli ve fiyatı bildirilmemiş (modeline göre fiyatları 6 bin ile 571 bin dolar arasında değişiyor)

10 Ocak 2014 tarihinde İtalya yapımı Antonio Zoli markalı av tüfeği edinmiş. (Antonio Zoli markalı av tüfeği modeli ve fiyatı bildirilmemiş ancak liste fiyatı normal modellerde 5 bin ila 20 bin dolar arasında değişiyor. Ancak söz konusu markanın lüks modelleri ise 24 bin 300 dolardan başlıyor ve bir ev tüfeği için hayalleri zorlayan rakamlara çıkıyor)

Yine doğum günü arifesinde 25 Ekim 2014’de Rolex marka kol saati edinmiş. (Marka ve model belirtilmemiş ancak Rolex saatlerin piyasa değerinin, 4 bin ila 400 bin dolar arasında değişiyor)

Kıymetli taşınır mallar arasında mücevherler bölümünde 3 takım da kol düğmesi bulunuyor.

Gelir beyanında ise mezun olduğu Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi’den geliri yıllık 6 bin 85 grivna (17 Ekim 2018 kuru ile 217 dolar civarında), yıllık faiz geliri 93 bin 89 grivna (3 bin 324 dolar civarında).

KÖC başsavcılık geliri yıllık 635 bin 332 girvna (22 bin 690 dolar civarında).

Çeşitli bankalardaki adına açılan hesaplarda ve nakit parası ise 2017 bildirimine göre; 76 bin 504 ABD doları, 28 bin 280 Euro ve 707 bin 393 grivna bulunuyor (25 bin 264 dolar civarında).

KÖC BAŞSAVCILIĞININ GÖREVLERİ NELERDİR?
Gündüz Mamedov, idaresindeki savcılıkta bini aşkın soruşturma yürütülüyor. Sadece insan hakları ve özgürlükleri ihlalleriyle ilgili yüzü aşkın dava inceleniyor ve bunlar içerinde 50’den fazla Kırım‘da Rus baskısına maruz kalan gazetecilerin hakları ve özgürlüklerinin ihlalleri gibi ifade özgürlüğü ile ilgili konular da bulunuyor.

Bunun dışında, işgal edilen Kırım’a giriş çıkış prosedürünün ihlal edilmesiyle ilgili davalara bakıyor. Bunlar arasında hava sahasının ihlallerinin yanı sıra Kırım limanlarına yasa dışı demir atan gemiler de oldukça fazla yer tutuyor.

2014 yılında Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a giriş çıkışların ancak Ukrayna’nın kontrolü altında olan kontrol noktaları üzerinden, Ukrayna yönetiminin izni alınarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ukrayna’nın ilgili yasalarına uymayan yabancı vatandaşların aleyhine kişisel yaptırım uygulanarak ülkeye girişleri yasaklanıyor.

TÜRKİYE VATANDAŞLARI KIRIM’A YASAL YOLLARDAN GİRMİYOR
Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları özellikle Rusya yanlı yayın gazeteciler sık sık Kırım‘a giriş yasağını Moskova üzerinden ihlal ediyor ve bunu açık bir şekilde de beyan etmekten çekinmiyor.

Mesela, Aydınlık Gazetesi, Ukrayna yasalarına aykırı olmasına rağmen, “Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı: Türk işadamları Kırım’a geri dönsün” başlıklı haberinde bu tür ihlallerin yapılması bir tarafa işgalci Rusya‘nın propagandasını bile yapıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko‘nun Kırım Tatar Halkının İşlerinden Sorumlu Komiseri Mustafa Cemiloğlu, Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcısı Gündüz Mammedov, 25-26 Eylül 2017’de Türkiye’de ziyaret ile bulunmuştu. Ukrayna heyeti ziyaret çerçevesinde Türk politikacılar ve Kırım Tatar diasporası temsilcileri ile de bir araya gelmişti.

RUSYA’NIN İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM’DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ
KÖC Savcısı Mamedov‘un ana görevlerinden birisi de Rusya’nın işgal ettiği Kırım’da devam eden insan hakları ihlalleri. Kırım’da maalesef işlenen cinayetlerin büyük kısmı maalesef yetersiz ve çapsız soruşturmalar nedeniyle faili meçhul kalıyor.

Bu cinayetlerden hala yüreklerdeki kanayan bir yara ise Moskof işgalinin ilk şehidi Reşat Ametov’dur.

Reşat Ametov, herkesin sinip korkup bir yerlere kaçtığı bir zamanda Kırım’ın meşhur Lenin Meydan’nında tek başına eylem yapacak kadar yürekli birisiydi. Ancak olayı yürüten savcılar ölümü gözler önünde olmasına rağmen onun direnişindeki azmi ve cesareti gösterip katillerini bulamadı. Umarım KÖC savcısı Mamedov aynı soyadı adaşı Ametov‘un (Mamed ve Amet, son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) ismin eski Sovyet coğrafyasındaki isim halidir. Sondaki “ov” eki oğlu anlamını taşır.) kanını yerde bırakmayacak, bu dosyayı kapatmayacak bu işi sonuna kadar takip edecektir.

24 Ocak 1975 doğumlu Kırım Tatarı Reşat Ametov, Rusya‘nın, Kırım‘ı ele geçirmesine karşı çıkmış ve bu duruşunun bedelini canıyla ödemişti. Lenin meydanında tek başına eylem yapan Reşat Ametov’a ikisi kamuflaj biri sivil giyinen 3 milisin yaklaştığını ve bir arabaya bindirerek bilinmeyen bir yere götürülmüş ve işkence yapılarak öldürülmüştü. Araca bindirilme anının kamera kayırları olmasına rağmen hiçbir girişimde bulunulmadı. Ametov’un cesedi Karasubazar’ın Zemlyaniçnoye (Ortalan) Köyü’nde 16 Mart’ta bulundu. Reşat Ametov’u son yolculuğuna uğurlanırken ben de oradaydım. Reşat Ametov’un cenaze namazı Simferopol yakınındaki Abdal Mezarlığı’nda kılındı. Yüzlerce Kırım Tatarı dualarla uğurladı. Geride gözü yaşlı bir eş ve 3 çocuk bıraktı. 18 Mayıs 2017’de Cumhurbaşkanı Poroşenko, Ametov’a Ukrayna Kahramanı unvanını vermişti.

KIRIM’DA SİYASİ NEDENLERLE BİR ÇOK KİŞİ GÖZALTINDA
KÖC savcılığının hedeflerinden birisi de Kremlin‘in yasadışı olarak tuttuğu siyasi tutsaklarının özgürlüğüne kavuşturmak içim gerekli tedbirleri almak. Ukraynalı siyasi mahkumlarının serbest bırakılması için uluslararası platformlarda mahkumların haklarını koruma amaçlı eylemler ve faaliyetlerde inisiyatif almak.

Kremlin ve Kırım işgalci iktidarının Ukraynalıların kaçırması, yasadışı olarak tutuklaması, sistemli bir suç haline geldi. Siyasi sebepler nedeniyle suç isnat edilen çok sayıda Ukraynalı demir parmaklıkların arkasında bulunuyor. KÖC savcılığı işgal edilen Kırım topraklarında Rusya‘nın agresif politikaları nedeniyle özgürlüğü kısıtlanan insanlar korumak, Ukrayna‘nın toprak bütünlüğü ve Kırım‘ın yeniden özgüleşmesi için faaliyet gösteriyor.

Kremlin mağdurlarının yakınları ise açılan ve verilen dosyalar bir kenara bırakılmasından ve savcıların davaların üzerine yeterince gitmediğinden şikayetçi.

Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]