Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Hayat

Dünyada açlık da obezite de patladı

Zenginleri doyuramadığımız için çocuklar aç kalıyor...

Dünyada açlık ve sefalet içinde yaşayan insanların sayısında son üç yıl içinde büyük artış yaşandı. Veri, “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu” başlıklı araştırmanın sonucu olarak kamuoyu ile paylaştı. Aynı araştırmadan bir başka vahim sonuç; dünyada açlıkla birlikte insani değerler de ayaklar altında. Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu (FAO) raporuna göre, dünyadaki aç insan sayısı 821 milyona ulaştı. Bu, her 9 kişiden birinin aç olduğu anlamına geliyor. Sonuçlar, Yemen’de yaşanan insanlık dramını doğruluyor. Yemen’de, resmi rakamlara göre 400 bin çocuk beslenme yetersizliği yüzünde ölüm riski ile karşı karşıya. Ülkede üç yıl içinde 2 bin 400 çocuk hayatını kaybetti.

Vahim tablonun sebebi ise ülkelerdeki iç ve dış çatışmalar. Özellikle, Yemen, Somali, Güney Sudan ve Afganistan gibi uzun zamandır iç savaşların devam ettiği ülkelerde açlık d,oruğa çıktı. Dahası, bu ülkelerde yaşanan kuraklık ve seller de sefaleti felaket boyutuna taşıdı. Raporda, “Artan sıcaklıklar, yoğun ve düzensiz yağışlar ve mevsimlerde meydana gelen değişiklikler, gıdaların mevcudiyetini ve kalitesini etkiledi.” ifadesi kullanıldı. Birleşmiş Milletler, Güney Amerika’da ham petrol gibi başlıca ihraç ürün fiyatlarının bu kıtadaki açlığa katkıda bulunduğuna işaret edildi. Buna ek olarak, 2.3 milyon Venezuelalı’nın açlık, sefalet ve ekonomik krizden dolayı ülkesinden kaçtığına vurgu yapıldı.

AÇLIĞA RAĞMEN OBEZİTE ARTIYOR!

Raporda dikkat çeken bir veri daha var; Dünya çapında 672 milyon yetişkin yani her sekiz yetişkinden biri obeziteden muzdarip! 2014 yılında obezite yetişkin sayısı 600 milyon olarak açıklanmıştı.

Tespit ve öneriler kısmında Birleşmiş Milletlerin, 2030 yılına kadar dünyada açlığa son verilmesi için ortaya koyduğu sürdürülebilir kalkınma hedeflerine atıf yapıldı. Dünya liderlerinin bu tedbirleri almaması durumunda tehlikenin daha büyüyeceğine vurgu yapıldı.

‘KÜÇÜK ÇİFTLİKLERE ACİL YATIRIM YAPIN’ ÇAĞRISI

Yardım örgütü Oxfam Novib’in Hollanda Genel Müdürü Farah Karimi, mevcut durumu “çirkin artış” diye tanımlıyor. Karimi, başta kendi ülkesinin hükümeti olmak üzere dünya liderlerini fakir ülkelerdeki açlıkla mücadele etmek için daha acil çaba göstermeye çağırıyor. Ona göre, acilen küçük ölçekli çiftliklere yatırım yapılmalı.

Basri Doğan | Amsterdam – TR7/24

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]