Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

[VİDEO] Biden: Obama, Gülen’i kendi iade etmeye kalkarsa görevden alınır

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başvekil Binali Yıldırım, Türkiye’yi ziyaret eden, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’den, ABD’de ikamet Muhammed Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kendilerine iade edilmesini istedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmenin ardından Reisicumhur Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bütün üst düzey görüşmelerinden Türkiye’yi yöneten liderlere hukuk dersi vererek, Amerika’da güçler ayrılığı olduğunu, yasama, yürütme ve yargının bağımsız çalıştığını anlatan Joe Biden,Bunu siz anlamazsınız Amerika hukuk devletidir.” dedi.

“DARBE TEŞEBBÜSÜYLE İLGİLİ HİÇBİR DELİL GÖSTERİLMEDİ”

Toplantıda konuşan Biden şöyle konuştu:

“Bizim yasalarımız iade edilecek bir kişinin durumunu mahkemeler tarafından iade edilmesi için yeterli neden gerekiyor. Bizim adli sistemimiz; Türkiye’den, Fransa’dan, Almanya’dan farklıdır. Bu bizim sistemimiz. Biz 225 yıldan beri bu yasaya uyuyoruz. Hiçbir şey bunu değiştiremez. Bu ne kadar sürer? Sizin tespit edeceğiniz delillere bağlıdır. Düne kadar bu darbe teşebbüsüyle ilgili hiçbir delil gösterilmedi. ABD’de mahkemeye gidip bu adam kötüdür diyemezsiniz. Bu adam şu suçu işlemiştir diyebilirsiniz. Delilleri toplayacağız ve onun suçlanması için delilleri bulmamız lazım. Ya da makul bir neden bulmamız gerekiyor. Müttefikimizin demokrasisine saldıran bir kişiyi korumak için hiçbir neden yok. Biz sadece yasalara uyuyoruz.”

“İLK KEZ BÖYLE BİR DURUM İÇİN BU KADAR ZAMAN HARCIYORUZ”

Biden şöyle devam etti,

“Biz konuşurken benim uzman heyetim Ankara’da Türk meslektaşlarıyla durumu değerlendiriyorlar ve belgeleri topluyorlar. Türkiye’nin Gülen’in teslim edilmesiyle ilgili olan talebini, suçluların iadesi anlaşmamıza uygun olarak belgeleri topluyorlar. Biz bu konuda diğer suçluların iadesi konusunda çalıştığımızdan daha fazla çalışıyoruz. Ve ilk kez böyle bir durum için bu kadar zaman harcıyoruz. Mahkemenin standartlarına uygun olacak yeterli bilgileri toplamaya çalışıyoruz. Biliyorum, benim ülkem çok güçlü bir ülkedir. Buna rağmen bizim başkanımızın suçlu iade etmesi için hiçbir yetkisi yoktur. Bunu sadece mahkeme yapabilir. Başkan bunu kendisi yapmak isterse o zaman güçlerin ayrımına aykırı hareket ettiği için görevinden alınır.”

CUMHURBAŞKANI VE HALK BİLSİN Kİ… BUSH DA GÜLEN’İ GÖNDERMEYİ DENEDİ…

Biden: “Sayın Cumhurbaşkanı sizin halkınız da bilmelidir ki, bizim Gülen’i korumak gibi bir niyetimiz yoktur. Hatırladığınız gibi Gülen, Bush hükümetinden ülkede oturma hakkı istediği zaman Bush hükümeti bunu kabul etmedi. Ancak o mahkemeye gitti ve mahkeme devlet başkanın kararını reddetti. Dolayısıyla Gülen’in durumu bağımsız federal mahkeme tarafından değerlendirilecek. Bu işlem biraz zaman alıyor. Ancak biz Türk Hükümetiyle bu sürecin hızlandırılması için çalışacağız. Şunu söylemek istiyorum ki Türkiye’nin kendisine Amerika Birleşik Devletlerinden daha fazla dost olan başka bir ülke daha yoktur” şeklinde konuştu.

“BİZ HUKUK ÜLKESİYİZ”

Türkiye’nin ısrarla devam eden Fethullah Gülen’in iade talebiyle ilgili açıklamalarda bulunan Biden, “Amerika’da basit bir deyim var, biz hukuk ülkesiyiz, Anayasa’mıza bağlıyız. Bizim Anayasamız ve yasalarımız iade edilecek bir kişi için yeterli delil olması gerektiğini söylüyor. Bu sizin tespit edeceğiniz delillere bağlıdır. Düne kadar bu darbe teşebbüsüne ilişkin bir delil gösterilmemişti. Biz şimdi sayın Cumhurbaşkanı ile çalışarak delilleri toplayacağız ve onun suçlanması için, onun bunu yapmış olabileceğini gösterecek delilleri bulmamız lazım. Türkiye’nin ve bizim bulabileceğimiz herhangi bir delili kullanmamız gerekiyor.” diye konuştu.

“MÜTTEFİKİMİZE ZARAR VEREN BİR KİŞİYİ KORUMA NİYETİMİZ YOK”

Binali Yıldırım’a hitaben ise Biden, “Sayın Başbakan; anlıyorum. Hükümetinizin ve Türk halkının onun hakkında çok yoğun hisleri var. Biz iş birliği yapıyoruz. Biz Türkiye yetkilileriyle iş birliği yapıyoruz. Bizim hukuk uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışıyor. Onlar delilleri ve ellerindeki belgeleri inceliyorlar. Amerikan Mahkemelerine bunların takdim edilmesi lazım ve bizim yasalarımız ve suçluların teslimi anlaşmasına göre bu belgelerin hazırlanması lazım. Bu şekilde Gülen’i teslim edebiliriz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. İlave bilgiler aldıkça bunları işleme koyacağız. Bizim hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak özellikle bir müttefikimize zarar veren bir kişiyi koruma niyetimiz yoktur. Ama bizim yasalarımıza uyma mecburiyetimiz vardır. Biz bütün delilleri göz önünde bulundurarak, Amerikan Mahkemesi’ne başvuracağız. adalet bu şekilde çalışıyor.” dedi.

ukraynahaber

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]