Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Meral Akşener’den, Moskof soykırımına uğrayan Çerkeslere mesaj

Rusya'nın nüfus politikası kapsamında sürgüne ve soykırıma tabi tutulan Çerkeslere mesaj...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, ‘Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı’ anma etkinlikleri dolayısıyla Kafkas Dernekleri Federasyonu’na mesaj gönderdi. Mesajda “Çerkes dilinin kaybolmaması için devletin birinci derecede sorumluluğu olduğunu ve bunun için gerekeni yapacağını bilmenizi isterim” ifadesine yer verildi.

Çerkes Sürgünü ve Soykırımı’nın 154. Yıldönümünde, Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafında Kocali Kefken’de düzenlenecek anma törenine davet edilen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kafkas Dernekleri Federasyonu’na gönderdiği mesajla programa katılamayacağını bildirirken sürgün ve soykırım mesajı verdi.

İYİ Parti Genel Merkezi’nden verilen bilgiye göre Akşener’in KAFFED’e gönderdiği mesajda “Çerkes kültürü ve Çerkes dilinin Anadolu’nun zenginliklerinden biri olarak korunması ve geliştirilmesi gerektiğini, bu zenginliğin kaybolmaması için devletin birinci derecede sorumluluğu olduğunu ve bunun için gerekeni yapacağını bilmenizi isterim” ifadelerine yer verildi.
Çerkes sürgünü nedir?

1763-1864 yıllarındaki Rus-Kafkas savaşları, tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçti. 101 yıl süren savaşlarda 500 binden fazla Kafkasyalı hayatını kaybederken, savaş sonunda yüz binlerce Çerkes ana vatanını terk etmek zorunda kaldı.

21 Mayıs 1864’de Soçi yakınlarında Kbaada Vadisi’ndeki savaş Çarlık Rusyasının galibiyetiyle sonuçlanırken, Çerkesler için de “sonun başlangıcı” oldu.

Çarlık Rusyasının nüfus politikası çerçevesinde yaklaşık 1,5 milyon Çerkes,Tuapse, Soçi ve Sohum gibi liman kentlerine toplanarak başta Varna, Samsun, Sinop ve Trabzon olmak üzere Osmanlı topraklarına sürüldü. Ancak sürgün sırasındaki yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı, resmi olmayan rakamlara göre 400 bin ila 500 bin arasında Çerkes hayatını kaybetti. Ağırlıklı olarak Anadolu ve Rumeli topraklarına sürülen Çerkesler, daha sonra Suriye ve Ürdün gibi bölgelere göç etti.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]