Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Avrupa, Yanukoviç’in yarım ton altınına el koydu

Hırsızlara, tavsiye Avrupa sizin için emniyetli değil!

Ukrayna’nın kaçak lideri Viktor Yanukoviç’in mallarına el konulmaya devam ediyor.

Ukrayna başsavcı yardımcısı Yevgeniy Yenin yaptığı açıklamada, kaçak lideri (çıkartılan yasa ile cumhurbaşkanı sıfatı alındı) Viktor Yanukoviç’in çevresi tarafından halktan çalınan ve ülkeden Avrupa’ya kaçırılan 500 kilogramdan fazla altına el konulduğunu bildirdi.

Yenin: “Birkaç hafta önce bir Avrupa ülkesi ile işbirliği çerçevesinde aldığımız haberlere göre 500 kg üzerinde altın tutuklandığını bildirildi.” dedi.

Yenin’in açıklamasına göre Yanukoviç rejiminin eylemlerinden kaynaklanan ülkeye toplam zarar miktarı yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu ve bu miktardan sadece 1,5 milyar doların, devlet hazinesine geri gönderildiğini ifade etti.

Bunun dışında farklı Avrupa ülkelerde bulunan Yanukoviç’in çevresine ait hesaplarda toplam yaklaşık 200 milyon doların dondurulduğu bildirildi.

Ülkesinden kaçan eski cumhurbaşkanının sarayı ‘yolsuzluk müzesi’ olarak geziliyor

Yanukoviç’in sarayı, 2014 başlarına kadar iktidar ve gücü temsil ediyordu

Halk ayaklanmasıyla devrilen ve 22 Şubat’ta ülkesinden kaçan Yanukoviç’in, bir süre önce ziyarete açılan şatafatlı malikânesi Mejigorye, ‘yolsuzluk müzesi’ olarak anılıyor.

Yanukoviç’in sarayı, 2014 başlarına kadar iktidar ve gücü temsil ediyor, birçok gizemi barındırıyordu. Ancak SPA merkezinden golf sahalarına, özel botanik ve hayvanat bahçelerinden altınlarla süslenmiş restoran gemisine kadar onlarca müştemilatı barındıran Mejigorye yerleşkesinin büyük kısmı bugün mültecilere tahsis edilmiş. Alanın tamamı bu mültecilerin ihtiyaçları için alınan cüzi bir ücret karşılığında halkın da ziyaretine açık tutuluyor.

Dinyeper Nehri’nin sularıyla oluşturulan ve Kiev Denizi olarak bilinen baraj gölüne nazır Mejigorye, küçük bir şehir gibi. Civarı artık seyyar satıcı, tur rehberleri, bisiklet ve elektrikli golf aracı kiralayanlar dolduruyor. Girişte satılan haritalardan alarak kendi başınıza da gezebiliyor; isterseniz golf sahasında piknik bile yapabiliyorsunuz. Her şeyi görmek isteyenlerinse kesinlikle bir günden fazla zaman ayırmaları gerekiyor.

Yanukoviç’in, Rusya’ya kaçarken kamyonlarla 32 milyar dolar değerinde nakit para ve altın götürdüğü tahmin ediliyor. Yurtiçi ve dışında dondurulan mal varlığının tutarı ise 1,5 milyar dolar. Ancak devrik liderin geride bırakmak zorunda kaldıkları dahi ziyaretçileri şoke ediyor. Örneğin almayı ‘unuttuğu’ orijinal Ayvazovski ve Picasso tablolarının değerlerinin 6 milyon dolar (13,5 milyon TL) civarında olduğu belirtiliyor.

Altın süs eşyaları, peçetelik ve musluklar, dikkat çekenler arasında. Fırıncılar tarafından hediye edilen altın ekmek ve darphanenin bastığı Yanukoviç resimli altın paralar da görülmeye değer. Bulunanlar bazı mültecilere de ilham vermiş. Mejigorye’de açtıkları mini marketlerde ziyaretçilere alçıdan yapılmış altın ekmek ve klozet maketleri ile Yanukoviç baskılı tuvalet kâğıdı satarak geçimlerini sağlıyorlar.

Yok yok!

Mejigorye yerleşkesi içerisinde; Yanukoviç’in rezidans olarak kullandığı kulüp evi Honka, cumhurbaşkanlığı idari binaları, çalışma odasından helikopter ve araç parklarına çıkan yer altı geçitleri, misafir konutları, resepsiyon salonu, SPA merkezi, havuz, açılan 12 kuyunun suyuyla doldurulan göl, tarihi Roma anıtlarının kopyaları, şarap mahzenleri, kuş parkı, at çiftliği, 70 araçlık kapalı klasik otomobil garajı, 42 araçlık lüks otomobil ve cip parkı, 12 araçlık kapalı eskort garajı, benzin istasyonu, çeşitli sergi salonları, sera, botanik bahçesi, içerisinde ABD ve Avustralya’dan getirilen nadir kanguru ve tavus kuşu gibi hayvanların bulunduğu hayvanat bahçesi, golf sahası, kızıl ağaçtan yapılmış içerisi altın ve kristallerle süslü gemi restoran, kadın ve erkek olmak üzere iki ayrı manastır, marina ve kapalı yat hangarı, iki helikopterlik hangar ve helikopter pisti, halı saha, tenis kortu ve dışarıdan hiçbir şeye ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanmış ekolojik konutlar bulunuyor.

İçeride ayrı, dışarıda ayrı şatafat söz konusu. Örneğin toplam maliyeti halen tespit edilemeyen Honka’nın tek bir odasının tefrişatına 229 bin Euro (yaklaşık 650 bin TL) harcanmış. Kiev Denizi kıyısında ithal granitten yapılan 5 km uzunluğundaki çevre duvarı ve parmaklıklarının metresinin fiyatı da 3 bin dolar. Giriş kısmındaki 3,5 kilometrelik parmaklıklardaki varaklar ise altınla kaplanmış. Her şeyin düşünüldüğü alanda 120 çeşit çam ağacı bulunuyor. Bu ağaçların fiyatlarının da 3 bin Euro’dan (8500 TL) başladığı belirtiliyor.

Halk isyan ediyor: Kimin parasıyla?

Şehir dışından gelen misafirlerini gezdiren Tatyana Mararesko adlı ziyaretçi, hayret ve hayal kırıklığını UkraynaHaber.coö muhabiri Yunus Erdoğdu’ya şöyle anlattı: “Burası gerçekten güzel ve muhteşem; ama kimin parasıyla yapıldı? Bir adam için niye bu kadar para harcandı? Şimdi milli park oldu; gerçek sahibine, halka döndü.”

Soyisimlerini vermeyen Tatyana ve Oksana adlı iki bayan ziyaretçi de izlenimlerini şu şekilde anlattı: “Sultan, tam anlamıyla büyük bir sultan. Çok fazla lüks… Normal bir insan bu şartlarda yaşamak istemez. Ülkende bir sürü fakir insan varken bu şatafat, bu israf neden? Sultan diyoruz; ama sultanlar bile böyle yaşamaz.”
Yolsuzluk belgeleri barajda bulundu

Yanukoviç’in ihaleler karşılığında kendisine; rüşvet ve hediye verenlerin hepsinin belgesini ve ismini kaydedip saklaması dikkat çekiyor. Yapılan aramalarda şimdiye kadar 23 binden fazla yolsuzluk belgesi ortaya çıktı.

Kaçarken bu belgelerin bir kısmını yaktıran Yanukoviç, bazılarını ise su geçirmez özel ambalajlar içerisinde, Kiev Denizi’ne attırdı. Dalgıçlar tarafından çıkartılan belgeler gönüllü gazeteci ve sivil toplum kuruluşları tarafından incelenerek YanukovychLeaks.org sitesinde yayınlanıyor.

Yunus Erdoğdu – @erdogduy

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]