Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaFoto Galeri

Tillerson: Rusya’ya yönelik yaptırımların devam edecek

Tillerson, Ukrayna ve Türkiye'de temaslarda bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile biraraya geldi.

Başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından ikili, ortak basın toplantısı düzenledi.

Poroşenko, Tillerson’ın ziyaretinin Washinton’un Kiev’e verdiği güçlü desteğin bir göstergesi olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Poroşenko ile görüştükten sonra ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada Rusya’ya yaptırımlar konusuna değindi. Tillerson, gerekli şartları yerine getirmediği müddetçe Rusya’ya yönelik ABD ve AB’nin yaptırımlarının devam edeceğini ifade etti.

DONBAS KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ ABD İÇİN ÖNEMLİ

Yapılan görüşmelerde Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların tırmanmaması, ateşkesin sağlanması ve ağır silahların çekilmesinde ilk adımın atılması hususunu Rusya’ya ilettiğini aktaran Tillerson, Donbas’ta krizin çözülmesinin ABD için de önemli olduğunu kaydetti.

Kiev’den, Moskova’ya seslenen Tillerson:

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Rex Tillerson

Rusya’ya Minsk Anlaşması çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmesi ve ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanması çağrısında bulunuyoruz. Yine Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışmaların sonlanması için vekil savaşçılarını durdurmaya çağırıyoruz.

Rusya’nın 2016’daki başkanlık seçimlerine müdahalede bulunduğunu da dile getiren Tillerson, bu durumun iki ülke ilişkilerinin önündeki engel olarak kalmaya devam ettiğini hatırlattı.

HİBRİT SAVAŞ BİTİRİLMELİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko

Bugünkü ziyaret demokratik değerler, özgürlükler ve demokrasi için ortak mücadelemiz noktasında büyük bir sinyaldir. Rusya çatışmaların çözümü için Donbas’ta barışa yönelik iradesini göstermeli, savaşa son vermeli ve hibrit saldırıları bitirmelidir.

Tillerson, Minsk Anlaşması’nın uygulanması ile ilgili sürecin hızlanmasına katkıda bulunmak için Amerikalı diplomat Kurt Valker’ın Minsk Anlaşması kapsamında özel temsilci olarak atadıklarını bildirdi.

Poroşenko ise özel temsilci atanmasının, memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

ABD’NİN GÜNDEMİNDE YOLSUZLUKLAR VAR
Rex Tillerson daha sonra Ukrayna’da yolsuzluklara karşı reform yapılması için faaliyet gösteren aktivistlerle biraraya geldi.

Tillerson, ABD olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasını amaçladıklarını vurgulayarak, Ukrayna vatandaşlarının güvenliğinin, etnik bağımsızlıklarının, milli ve dini eğilimlerinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

TİLLERSON KİEV’DEN, İSTANBUL’A GEÇTİ

Kiev’deki temasları akabinde İstanbul’a geçen Tillerson, Türkiye Reisicumhuru Recep T. Erdoğan tarafından kabul edildi.

Tarabya’daki Huber Köşkü’nde basına kapalı gerçekleşen Erdoğan ile Tillerson arasındaki görüşme 1 saat 45 dakika sürdü. Görüşmeye Türk ve ABD’li heyetler de eşlik ettiği bildirildi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu

Fotoğraflar: Mykola Lazarenko ve Mikhail Palinchak

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]