Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[SON DURUM] Ukrayna’da barış askıda: Debaltsevo bombalanıyor

Ukrayna’da 15 Şubat’ta başlayan ateşkese rağmen, Rusya yanlısı ayrılıkçılar Debaltsevo şehrini almak için ağır silahlarla bombalamaya devam ediyor.

Ukrayna Terörle Mücadele Merkezi (ATO) sözcüsü Albay Andrey Lisenko yaptığı açıklamada, Debaltsevo’daki Ukrayna mevzilerine ayrılıkçıların mobil roket sistemi Grad’dan fırlatılan 20 füze düştüğünü bildirdi. Havan topları ve otomatik silahlarla aralıksız saldırıların devam ettiğini belirten Andrey Lisenko, Ukrayna askerlerinin saldırıları püskürttüğünü söyledi. Ukrayna ordusunun Minsk anlaşmasına mutabık kalarak bugünden itibaren ihtilaflı bölgeden ağır silahları çekmeye hazır olduğunu ifade Lisenko, aralıksız saldırılar nedeniyle Ukrayna askerleri ise konumlarını muhafaza etmeye çalıştığını ifade etti.

ATEŞKES 164 DEFA İHLAL EDİLDİ
15 Şubat’tan bu tarafa ateşkes anlaşmasının 164 defa ihlal edildiğine dikkat çeken Lisenko, son 24 saat içerisinde 5 Ukrayna askerinin öldüğünü 9’unun da yaralandığını bildirdi.

Dün gece saatlerinde şiddetlenen çatışmalar sonucunda Donetsk Valiliği ise Debaltsevo şehriyle iletişimin sabah saatlerinden itibaren kesildiğini, ağır silahlarla bombalanan şehirde ölü ve yaraların olduğunu açıklamıştı.

Kuzeybatısı haricinde Rusya ayrılıkçıları tarafından kuşatılan Debaltsevo tren istasyonu ve ulaşım yollarını ayrılıkçılar tarafından kuşatıldı. Ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Lugansk bölgelerinin arasında yer alan ve lojistik açıdan stratejik öneme haiz şehre Minsk’te varılan anlaşmaya karşın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri sokulmadı.

 

 

BATININ UKRAYNA’YA DESTEĞİ SÜRÜYOR
Debaltsevo’da gece saatlerinden çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Telefon diplomasisi yürüten Poroşenko, görüşmelerinde özellikle Debaltsevo şehri çevresinde militanların ateşkesi ihlal etmesi, ağır silahların çekilmemesi ve barış anlaşmasının tehlikeye girmesi konusundaki endişelerini dile getirdi.

Taraflar bir an önce Minsk anlaşması maddelerinin uygulanmasını bu çerçevede; ağır silahların çekilmesi, sınır kontrolünün Ukrayna’ya verilmesi ve esirlerin serbest bırakılmasını istedi.

Kerry, BM Güvenlik Konseyi kararları da dâhil olmak üzere atılacak adımlarda ABD’nin Ukrayna’yı destekleyeceği konusunda Poroşenko’ya güvence verdi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]