Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO VE VİDEO] Demokratik Ukrayna’nın aydınları Türk kültür merkezinde buluştu

Ukraynalı entelektüeller, Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi ‘Syaivo’ merkezinde “yuvarlak masa” toplantısında bir araya gelerek, insan hakları ve evrensel hukuk üzerine konuştu.

Akademisyen, tarihçi ve siyasetçi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin 28. Başkanı Thomas Woodrow Wilson‘un ilkelerinin kabulünün 100. yıldönümü münasebetiyle gerçekleşen, uluslararası “Yuvarlak Masa” toplantısında ezilen ulusların devlet olma hakları ve bu perspektiften günümüzdeki sorunlar ele alındı.

Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi ‘Syaivo’ Yönetim Kurulu Başkanı, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi öğretim görevlisi tarihçi Prof. Dr. Volodımır Sergiyçuk‘un moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda; eski Ukrayna Dışişleri Bakanı Volodımır Ogrızko (2007-2009), Bağımsız Ukrayna’nın Türkiye’deki ilk büyükelçisi İgor Turyanskiy, Büyükelçi Volodımır Çornıy, Büyükelçi Yuriy Bogayevskiy, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Milli Devlet Yönetimi Akademisi Siyasi Analiz ve Tahmin Bölüm Başkanı Sergiy Teleşun, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Rektör Yardımcısı Nataliya Tatarenko ve Ukrayna Hukukçular Birliği Başkanı Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi öğretim görevlisi tarihçi Prof. Dr. Vasıl Kostıstskıy konuşma yaptı.

Yuvarlak masa toplantısında akademisyenler, hukukçular, insan hakları savunucuları ve basın mensupları katıldı.

Woodrow Wilson‘un, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmasını istediği dünya düzenine ilişkin görüşleri ve ortaya koyduğu ilkeler çerçevesinde Ukraynalı aydınlar günümüzde gelişen olayları özellikle; Rusya’nın Kırım’ı işgali, Montrö Boğazlar (Çanakkale ve İstanbul) Sözleşmesi, gibi konular üzerinde fikir teatisi yapıldı.

TÜRK VE UKRAYNA TARİHİNİN KESİŞME NOKTALARI
Karadeniz havzasının kader birliği yapan ülkeleri Ukrayna ve Türkiye tarihinin dönüm noktaları ve üzerine konuşan Büyükelçi İgor Turyanskiy iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 25. yıldönümünde yaşadığı ilginç hadiseleri aktardı.

Uluslararası insan hakları savunucularının da bulunduğu toplantının son kısmında ise gazeteci Yunus Erdoğdu, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrasında Türkiye’den yaşanan hukuksuzluklar ve çiğnenen insan hakları üzerine bir sunum yaptı.

Sunumda, 15 Temmuz sonrasında, akademsiyenler, gazeteciler, hakimler, savcılar, öğretmenler ve ailelerinin 28 Şubat 2017’ye kadar maruz kaldığı baskılar, yaşanan trajik hadiseler, baskı ve işkenceler belgeleriyle katılımcılara aktarıldı.

WİLSON İLKELERİ VE AMACI
Birinci Dünya Savaşı sonunda uyulması gereken kuralları belirlemek, insanlığın daha fazla zarar görmeden barış içinde yaşamasını sağlayacak gerekli koşulların oluşturulmasını sağlamak amacıyla Woodrow Wilson’ın 8 Ocak 1918 günü ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmasında geçen prensipler daha sonra maddelere dökülerek yayınlandı.

Wilson İlkeleri’nin önemli maddeleri kısaca şu şekilde özetlenebilir:
1. Barış antlaşmaları ve diplomasilerde açıklık, şeffaflık esas olacak, devletler kendi aralarında gizli antlaşmalar yapmaya son verecektir.
2. Ülkelerin gelişmelerini kısıtlayan uluslararası ekonomik engellemeler mümkün olduğunca kaldırılacak, tüm devletler arasında eşitlik sağlanacaktır.
3. Ülkelerde silahsızlanma çalışmaları başlatılacak, silahsızlanmanın azaltılması yolunda karşılıklı güvenceler verilecektir.
4. Galip devletler, kaybeden devletlerden toprak ve savaş tazminatı almayacaktır.
5. Devletlerin karasuları dışında kalan denizler serbest bölge olacaktır. Denizlerde tam bir serbestlik hakim olacaktır.
6. Devletler arasındaki anlaşmazlıkları barış yolu ile çözecek uluslar arası bir örgüt olarak Milletler Cemiyeti kurulacak, bütün devletlerin egemenlik ve toprak bütünlükleri karşılıklı olarak garanti altına alınacaktır.
7. Boğazlar bütün ulusların ticaret gemilerine açık, milletler arası geçişlere serbest olacak ve bu serbestlik milletlerce kontrol altında tutulacaktır.
8. Belçika ve Polonya bağımsızlığına kavuşturulacak, Macaristan ve Avusturya halkına muhtariyet altında gelişme imkanı sağlanacaktır.
9. Romanya, Rusya, Belçika, Sırbistan, İtalya, Karadağ ve Romanya’nın sınırları yeniden belirlenecektir.
10. Fransa, Rusya, Sırbistan, Romanya ve Karadağ’ın işgal altında olan toprakları derhal boşaltılacaktır.
11. Osmanlı Devleti’nde Türklerin yoğunlukta olduğu bölgelerin egemenlikleri sağlanacak, diğer bölgelerdeki uluslara da kendi kendini yönetme hakkı tanınacaktır.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]