Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Nükleer Ukrayna’da rüzgâr enerjisi santrali açıldı

Çernobil faciasını yaşayan Ukrayna nükleer yatırımlarının yanı sıra yeşil enerji yatırımlarına yöneldi.

Ukrayna’nın güneydoğusunda Azak Denizi yakınlarında inşa edilen rüzgargülü santralinin açılışı yapıldı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in de katıldığı tesis törenle hizmete açıldı. İlk olarak 19 rüzgârgülünün devreye girdiği santralle birilikte ülkenin en büyük rüzgârgülü projesinden elde edilen ilk yeşil kilovatlar, Zaporoj Bölgesi enerji ağına akmaya başladı.

ALTERNATİF ENERJİYE YATIRIM GELECEĞE YATIRIMDIR
Açılışta konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yanukoviç; “Bu atılan adımlar genel olarak ülkemizin modernleşmesi, özelde de alternatif enerji gelişimi açısından çok önemli. Alternatif enerji bizim devlet politikamız ve bu atılan ilk adımdır.” dedi.

Ekonomik kriz döneminde bu tür büyük yatırımların yapıldığına dikkat çeken Yanukoviç, rüzgâr enerjisinde Avrupa’da en büyük yatırımının Ukrayna’ya yapılacağını söyledi. Alternatif enerjiye yapılan yatırımı yapılan geleceğe yatırım olarak niteleyen Yanukoviç, dünyada giderek artan ekonomik krizin çözümünün enerji kaynaklarının çeşitliğinde olduğunu söyledi.

Yanukoviç daha sonra santralin kuruluşunda özveriyle çalışanlara çeşitli hediyeler takdim etti.

TOPLAM 900 MİLYON EUROLUK PROJE
Yıl sonuna kadar 30 rüzgârgülü ile tam kapasite çalışacak santralin hâlihazırda 90 megavat enerjiyi ülke enerji sistemine aktarması bekleniyor. 2013 yılın sonuna kadar 110 megavat kapasiteye sahip rüzgâr sistemlerinin daha projeye dâhil edilmesi bekleniyor. Toplam 200 megavatlık proje tam kapasiteyle çalışmaya başladığında 960 bin ailenin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

350 milyon euro yatırım yapılan projenin maliyeti ilave rüzgârgüllerinin de devreye girmesiyle 900 milyon Euro’yu bulacak.

Halihazırda elektrik ihracatçısı konumundaki Ukrayna elektrik üretiminin yarısını nükleer enerjiden sağlıyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]